Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Gluteeniton raparperileipä – kauden ykkösherkku

Gluteeniton raparperileipä on mehukas, herkullinen, kesäinen ja kauden ehkä ihananinta herkkua! Pian saamme myös marjasesongin päälle oikein kunnolla, mutta nyt on hyvä hyödyntää raikkaat raparperit!

Kirpeän raikas raparperi kesyyntyy kypsyessään, mutta vaatii silti makeutta rinnalleen. Tämä gluteeniton raparperileipä taltuttaa happamuuden ja lopputuloksena on erittäin mehukas ja muhkea herkku, joka taipuu helposti myös vegaaniseksi. Vaihtamalla kanamunan chia-munaan. Chia-munan saat sekoittamalla 2 rkl chiansiemeniä kuuteen ruokalusikalliseen vettä, anna turvota geeliksi ja sekoita sileäksi vaikka sauvasekoittimella. Kaura on luonnostaan gluteenitonta, mutta kannattaa silti valita ”puhdaskauraa”, eli kauraa, joka on käsitelty myllyssä, jossa ei käsitellä gluteenillisia viljoja.

Gluteeniton raparperileipä maistuu kesältä suussa ja sen kanssa sopii loistavasti nokare kookoskermavaahtoa tai jäätelöä. Tämä herkku paranee levätessään yön yli, sillä raparperin maku jotenkin pehmentyy ihanasti sen levätessä. Ei siis haittaa vaikka jää hiukan ylikin, saatat nauttia siitä vieläkin enemmän päivän parin päästä. : )

Mikä on sinun suosikki raparperiherkku – vai oletko sen ystävä lainkaan? Niin tai näin, kokeile tätä helppoa ja maukasta herkkua. Gluteeniton raparperileipä, saattaa yllättää positiivisesti ja saat uuden tavan käyttää tätä meille suomalaisille kovin tuttua kasvia. Gluteeniton raparperileipä ei sisällä valkoista sokeria, maitoa tai pähkinöitä, joten se sopii monille. Sen voi myös pakastaa hyvän päivän varalle. : )

Aurinkoa ja herkullista kesäpäivää!

Karita

 

Gluteeniton raparperileipä

( yksi iso vuoka )

3 kypsää banaania
1 kanamuna tai chia-muna
2 rkl sulaa kookosöljyä TAI voita
2 tl vaniljauutetta
4–6 rkl hunajaa TAI vaahterasiirappia tai kookospalunektaria maun mukaan (muista että raparperi on melko kirpeää, joten taikina saa olla makea)
4 dl gluteenitonta kaurajauhoa (itse hienonsin Hinkkalan superhyviä kaurahiutaleita blenderissä jauhoiksi)
2 tl kanelia
  3 tl leivinjauhoa
1,5 rkl psyliumkuitua, mielellään jauhettua

noin 2,5 dl raparperia, viipaloituina + 1/2 dl taikinan päälle ripoteltaviksi

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Sekoita banaani, kananmuna, mausteet, makeutus, vaniljauute ja kookosöljy keskenään monitoimikoneessa. Kulhossakin onnistuu, mutta muussaa ensin banaani hyvin ja vatkaa kananmunan koostumus rikki ennen sekoitusta.
Lisää sitten leivinjauho ja sekoita huolellisesti. Lisää myös psylliumkuitu huolellisesti sekoittaen.
Kääntele lopuksi joukkoon raparperikuutiot.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai voitele se huolellisesti. Itse käytin Lekuen 24 cm voileipäkakkuvuokaa, jossa on silikoniset reunat ja keraaminen pohja. Löydät vuoan täältä.
Kaada taikina vuokaan ja painele päälle loput raparperikuutiot.
Kypsennä noin 50–60 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää enään taikinaa.

Anna jäähtyä kokonaan, ennen kuin irroitat leivän vuoasta.
Nauti sellaisenaan tai kookoskermavaahdon tai jäätelön kanssa. Kookoskermavaahdon reseptin löydät täältä.

P.S. Gluteeniton rapareperileipä maistuu parhaimmalta, seuraavana päivänä! Se säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja sen voi myös pakastaa.

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!

Pähkinätön mustikkaraakakakku

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (4)

  1. Titta

    Herkullista! Vielä kun löytyisi versio missä banaani olisi korvattu jollain muulla, mieluiten vielä kotimaisella vaihtoehdolla, niin ehkä muuta söisikään raparperiaikaan! ☺

    • karitatykka

      : ) Hmmm…
      Voit jättää banskun pois ja koravata sen vaikka kupsällä muussatulla bataatilla ja lisätä yhden kananmunan sekä mieleistäsi makeuttajaa jos tarvitsee. Myös avokado voisi toimia banaanin tilalla, mutta silloi makeutta reilusti lisää, avokado kun ei kovin makea ole. Monitoimikonetta käytettäessä voisi mukaan mennä myös muutama tuore taateli. Nam!
      Iloa,
      Karita

  2. Riina

    Eilen lähti tämä resepti kokeiluun ja se oli ihan täydellistä! Laitoin vielä luomumansikoita mukaan ja oli todella hyvää! Parasta tässä oli, että sukulaislapsetkin söivät tätä kaksin käsin! Kiitos tästä(kin) ihanasta reseptistä!

    • karitatykka

      Jee, kiva kuulla!

      Iloa!
      Karita

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *