Gluteeniton mustikka-vadelmapiirakka

 

Gluteeniton mustikka-vadelmapiirakka syntyi lennosta viime viikonloppuna tarjottavaksi kahvipöytään, kun vanhempani tulivat kylään. Äitini on oireillut vahvasti selkärankareuman tuomiin kipuihin ja halusin tehdä herkun, josta myös hän voisi nauttia. Reuma on tulehduksellinen tila, jolloin kaikki turha höttö ja tulehdusta mahdollisesti aktivoivat raaka-aineet on syytä jättää minimiin – sokerit, prosessoidut valkoviljatuotteet, prosessoidut maitotuotteet,  kasvirasvat (lukuun ottamatta oliivi- ja avokadoöljyä), liialinen punainen liha, keinotekoiset makeutusaineet ja kaikenlaiset lisäaineet saavat jäädä.

 

 

Vegaanien versio…

Gluteeniton mustikka-vadelmapiirakka syntyy puhdas kauraa, kananmunaa, hyvää rasvaa, gelatiinia ja marjoja. Makeutukseen käytin tällä kertaa euroopalaista steviaa, jotta vaikutus verensokeriin olisi mahdollisimman pieni. Marjat itsessään ovat ihania ravintopommeja, jotka auttavat myös hillitsemään tulehdusta. Gluteeniton mustikka-vadelmapiirakk taipuu helposti myös vegaaniseksi korvaamalla kananmunan chia-munalla, voin kookosöljyllä ja gelatiinin Agar agar -hiutaleilla. 

 

 

 

Helppoa ja herkullista…

Piirakka on todella helppo, et myöskään tarvitse erityisiä koneita – uuni  ja liesi riittävät. Raaka-aineet eivät myöskään ole erikoisia. Vegaaniseen versioon käytettäviä, merilevästä peräisin olevia agar agar -hiutaleita löydät muun muassa Ruohonjuuresta ja muista hyvinvointikaupoista, jotka myyvät ruokatarvikkeita. Aktiivista aikaa ei mene 15 minuutia enempää, mutta täyteen hyytelöityminen vie tovin. Moni teistä näki tämän mustikka-vadelmapiirakan Instagami-videoissani ja viestejä, joissa kyseltiin reseptiä sateli reilusti. Siispä otin kameran ja kuvasin piirakan, jotta saisin tämän reseptin teille nopeasti jakoon. Joten tässä se nyt on – olkaa hyvä!

 

 

 

Gluteeniton mustikka-vadelmapiirakka kaunistaa ihoa, tuo ravinteita ja on herkullista tarjottavaa vaikka viikonlopun brunssille. Itselläni sitä meni myös illan ilona… : )
Voit tehdä piirakan omien tarpeidesi mukaan ja käyttää makeuttajaa, joka toimii sinulle. Samoin voit myös valita, teetkö vegaanisen vai nautitko sen alkuperäisen reseptin mukaan valmistettuna – niin tai näin, hyvä tulee! Resepti antaa idean ja loppu on sinusta kiinni. : )

Toivottavasti kokeilet ja tykkäät!
Herkullista keskiviikkoa,
Karita

 

 

 

Gluteeniton mustikka-vadelmapiirakka

 

pohja:
6 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
yksi kananmuna
5–5 rkl sulatettua voita tai esimerkiksi kookosköljyä + vuoan voiteluun
1 tl rouhittua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
suolaa

 

täyte:
400 g pakastevadelmia, sulana
400 g pakastemustikoita, sulana
haluamaasi makeuttajaa (itse käytin steviaa)
suolaa
2 rkl liivatejauhetta
noin 2,5 dl vettä

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kaikki mustikka-vadelmapiirakka pohjan raaka-aineet sekaisin joko monitoimikoneessa tai käsin kulhossa. Lisää tilkka vettä tai pähkinäistä makua halutessasi vaikka pähkinä- tai mantelivoita jos massa ei ala tarttua yhteen.

Painele taikina voideltuun vuokaa ja laita uuniin kunnes se kypsyy ja saa hiukan väriä (noin 20 minuuttia). Ota pois uunista ja anna jäähtyä.
Sekoita marjat kattilassa miedolla lämöllä, lisää käyttämäsi makeuttaja ja suola. Tarkista maku.
Sekoita sitte liivatejauhe veteen ja sekoita kunnes liukenee. Lisää marjaseokseen ja sekoitat huolellisesti.
Kaada pohjan päälle ja anna jähemettyä viileässä kunnes täyte on hyytynyt. Aika riippuu marjaseoksen lämpötilasta ja ilman viileydestä. : )

 

Nauti sellaisenaan tai vaikka kookosjogurtin tai -vaahdon kera.

 

 

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät myös aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Vegaanien thai-kookoskeitto

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (18)
  1. Kuulostaa hyvältä ja jopa helpolta tälläselle joka ei liiemmin osaa leipoa!mutta öisin kysynyt mittasuhteisiin kaapista löytyy vaan liivatelevyjä että montako hän ja mihin määrään nestettä?

  2. Tätä pitää kokeilla!Kiinnostuin myös,kun mainitsit äitisi selkärankareumasta.Olen itse kohtaviisikymppinen nainen,joka on n.15 v kärsinyt alaselkä- ja niskavaivoista.Nyt kaikkien mahd.lääkkeiden jälkeen,jotka hoitivat oiretta ,sain diagnoosiksi selkärankareuman.Koska olen uusi seuraajasi,mietin,oletko mahdollisesti kirjoittanut aiemmin esim.ravinnon,elämäntapojen yms.vaikutusta esim.ko.sairauteen.Olisi mukavaa lukea aiheesta enemmänkin.Itselläni esim.yinjooga on hyvä apu.
    Mutta nyt kauppareissulle hankkimaan marjapiirakan puuttuvat ainekset!

    1. karitatykka
      16.8.2018, 12:25

      Kiitos Siiri ja lämpimästi tervetuloa blogini pariin!

      En ole aiheesta kirjoittanut, mutta rukavaliolla voi tehdä paljonkin. Myös mieli vaikuttaa kokonaisuuteen – olemmehan psykofyysisiä kokonaisuuksia. Esimerkiksi äidilläni sairaus saatiin niin hyvää hallintaan, että lääkkeet voitiin jättää pois. Nyt viime aikoijen suuret muutokset ja surut saivat tilanteen romahtamaan todella haasteelliseksi. Liikkuvalle ihmiselle, liikuntakyvyn menetys oli kauheaa. Onneksi nyt näyttää paremmalta…

      Pääsääntöisesti suosittelen jättämään punaisen lihan vähälle, kaikki kasviöljyt, jotka sisältävät runsaasti omega 6 rasvahappoja sekä sokerit minimiin, gluteeni ja maitotuottet voivat myös aktivoida tulehdusta, mutteivät välttämättä tee sitä. Jättäisin kaikki höttötuotteet pois ja keskittyisin oikeaan ruokaa, ilman lisä-, täyte- tai väriaineita. Ruokavalioon paljon kasviksia, marjoja, inkivääriä, valkosipulia, oregaanoljyä, kookosöljyä, riittävästi omega 3:sia – kaikkea tulehdusta hillitseviä asioita. Muista kuitenkin, että aina kun jättää jotakin pois, tulee miettiä, mistä muualta sen sisältämät ravintoaineet saa. Esimerkiksi täysin viljaton ruokavalio jättää tarpeen saada kaikki B-ryhmän vitamiinit jostakin muualta.

      Iloa ja hyvää oloa,
      Karita

    2. Hei,

      miehelläni myös todettu selkärankareuma useampi vuosi sitten ja hän sai jättää lääkkeet pois kun keskittyi oikeanlaiseen syömiseen. Kauan balanssia haettiin mutta on onnistuttu kun halua löytyi tarpeeksi.

      1. karitatykka
        18.8.2018, 20:18

        Ihanaa, hienoa!

        Meilläkin onnistui jo useampi vuosi sama ja äiti pystyi jättämään lääkkeet kokonaan pois. Nyt monen viime aikaisen henkisen surun uuvuttaman äityi yllättäen todella pahaksi. Reumaan kuin niin moneen muuhunkin vaikuttaa vahvasti myös henkinen puoli… Suruja on ollut liikaa. Nyt näyttää jo hiukan paremmalta – reuman osalta…

        Voimaa ja kaikkea hyvää,
        Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *