Ferritiini eli varastorauta

Kaupallinen yhteistyö: Bertil’s

Varastorauta eli ferritiini – asia, josta puhutaan nyt paljon. Alhaalla olevat varastorauta-arvot ovat omassakin tuttavapiirissä yllättäneet monet, mutta miksi?

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

 

 

Alhainen ferritiini eli varastorauta voi johtua monesta. Syitä on yhtä monia kuin on puutoksesta kärsiviäkin. Yleisimmin alhainen lukema johtuu verenvuodosta, lisääntyneestä raudan tarpeesta tai imeytymisongelmista. Itse en ole rauta-arvoani toviin mitannut, mutta aikomukseni kyllä on… Luovutan verta ja siellä aina säännölllisesti näen hemoglobiinilukeman, mutta se ei kuitenkaan kerro ferritiinin tilannetta. Raudanpuute todetaan tutkimalla kehon rautavarastot, eli helpoimmin verestä mitattavan ferritiinin avulla. Useimmiten oireena saattaa olla keskittymisvaikeudet tai heikotus ja väsymys – mutta koska kaikki solut tarvitsevat rautaa, voi oireiden kirjo olla moninainen. Hyvä myös huomioda, että samankaltaisia oireita voi koitua monista muistakin epätasapainotiloissa.

 

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

 

Ferritiini eli varastorauta – herkkä raudanpuutteen osoittaja

 

Verestä mitattava ferritiini kuvastaa elimistön rautavarastoja. Jos ferritiini on alhainen, on se ennakkovaroitus hemoglopiinin laskusta. Joskus hemoglobiini on melko normaali, mutta varastorauta-arvo osoittaa herkemmin raudan puutoksen. Me naiset kärsimme (kuukautisten vuoksi) raudanpuutteesta useimmin kuin miehet. Myös raskausaikana tarvitaan lisärautaa tukemaan sikiön punasolujen kehittymistä – itsekin muistan syöneeni silloin lisärautaa. Bertil’s Hemoglobiini -tabletit sisältävät vatsaystävällistä aminohappokelatoitua rautaa ja kuparia sekä joukon parhaiten imeytyvässä muodossa olevia vitamiineja, jotka tukevat tuotteen toimivuutta. Tuotteen imeytyvyys on tärkeää, sillä jos se ei imeydy, ei siitä ole hyötyäkään – turhaan ei pillereitä kannata popsia koskaan!

 

 

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

 

 

Aminohappokelatoidut hivenaineet ja niiden imeytyminen eroavat yleisesti ravintolisissä käytetyistä hivenainemuodoista. Kelaateissa hivenaine on liitetty glysiini-aminohappoon, joka suojaa hivenainetta ruuansulatuskanavassa luonnollisilta imeytymisen esteiltä kuljettaen sen ohutsuolen limakalvon läpi verenkiertoon. Hivenaine-aminohapposidos hajoaa vasta verenkierrossa, jolloin hivenaine irtoaa aminohaposta ja pääsee vaikuttamaan. Bertil’s Hemoglobiini ei ole pelkkä rautatabletti – se vahvistaa veren hemoglobiiniarvoja täydentämällä rautavarastoja ja lisäämällä samalla uusien punasolujen määrää.

 

 

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

 

 

Mikä ihmeen Bertil’s?

 

Joku saattaa ihmetellä, että mikä ihmeen Bertil’s? Kotimainen Bertil’s -sarja jatkaa yli 30 vuoden ajan valmistetun Kelasin -hivenainesarjan perinteitä ja nimi kumpuaa omistajien isoisän, apteekkari Bertil Pomoellin nimestä. Tämä Suomen vanhin terveystuotealan yritys Oy Valioravinto Ab perustettiin vuonna 1960. Tänä päivänä Bertilin työtä vie eteenpäin hänen jälkikasvunsa kolmannessa polvessa. Maailmalta saatu tutkimustulos ja tiede kohtaavat kotimaassa – sillä Bertil’s on kehitetty ja kehitetään sekä valmistetaan Suomessa, Pietarsaaressa, josta ne matkaavat apteekkeihin ja terveyskauppoihin.

 

 

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

 

 

Mikä heikentää rautavalmisteen imeytymistä?

 

Rautavalmisteiden kanssa pelatessa, olemme tottuneet vatsan oireiluun tai ruokiin, joita välttälemme ehkäistääksemme imeytymishäiriöt. Kelatoitujen hivenaineiden kanssa tilanne on toinen – muu ravinto tai ravintolisät eivät heikennä niiden imeytymistä ja voit nauttia ne huoletta kahvin, teen, kaakaon, maidon, kalsiumvalmisteiden, muiden hivenaineiden, kasviuutteiden ym kanssa. Ikäviä vatsaoireita ei myöskäään tule, sillä  aminohappokelatoitu hivenaine on vatsaystävällinen eikä aiheuta vatsavaivoja.

 

 

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

Onko Bertil´s Hemoglobiini turvallinen?

 

Maailmalla arvostetuimpia aminohappokelaatteja valmistaa amerikkalainen Albion Laboratories Inc (est. 1956). jonka kanssa Valioavinto/Bertil’s ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo yli 30 vuoden ajan. Albionin kelaattien biologinen hyväksikäytettävyys on tutkittu yli 70 kliinisellä tutkimuksella ja EU:n viranomaiset ovat todenneet ne turvallisiksi ja hyväksyneet ne ravintolisien sallituiksi hivenainelähteiksi. Bertil´s Hemoglobiini on siis turvallinen tarpeeseen nautittuna, mutta samaan rakoon haluan sanoa, että ravinteita kannattaa käyttää vain tarpeeseen.

 

 

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

 

 

Ferritiini eli varastorauta normaaliksi – tuotteen monipuolinen vaikutus

 

Bertil´s Hemoglobiini sisältää myös muita hemoglobiinin ja punasolujen muodostumiseen vaikuttavia aineita, kuparia, joka edistää raudan imeytymistä, folaattia joka raudan tapaan edistää punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista, C-vitamiinia sekä B12-vitamiinia. B12-vitamiini ja foolihappo ovat erittäin aktiivisessa, elimistön helposti hyödynnettävässä muodossa, metyylikobalamiinina ja folaattina, joita elimistön ei tarvitse niitä muokata.

 

 

ferritiini eli varastorauta Karita Tykkä

 

 

 

Oletko homannut erilaisia epämääräisiä oireita, onko vaikea keskittyä tai tuntuuko ettei pannullinen kahviakaan saa sinua aamulla hereille? Jos, niin syynä voi olla ferritiinin alhainen taso – silloin voisi olla syytä käydä mittauttamassa ferritiiniarvo ja korjata tilanne tarpeen vaatiessa laadukkailla valmisteilla.

 

Toivottavasti postaus avasi hiukan tätä paljon puhetta herättänyttä ferritiini-asiaa ja oli avuksi.
Energiaa ja elinvoimaa viikonloppuun,
Karita

 

 

 

 

kuvat. Emma Ronkainen
hiukset: Annukka / Q Hair Kamppi Kortteli

 

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Hyvän olon muffinssit

hyvän olon muffinssit Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (1)
  1. Hei Karita,
    Minulla otettiin tuo ferritiini arvo, en kylläkään tiennyt ennenkuin kerrottiin että on otettu, mutta se oli minulla 13. Ja olo on ollut tosi väsynyt ja ”haluton” tekemään mitään.
    Mistä mitä tabletteja saa ostaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *