Fenkoliparmesaanisalaatti (gluteeniton ja keto)

Fenkoliparmesaanisalaatti tuo piristystä kasvisruokaan ja maistuu varmasti myös miehille! Ketogeeninen ja gluteenitonkin se on.

fenkoliparmesaanisalaatti Karita Tykkä

Tämän kertainen resepti vie makumatkalle Italiaan. Ajatus fenkoliparmesaanisalaattiin sai alkunsa aikoinaan muistaakseni Saku Tuomisen Basta! -kirjasta. Pidän Italialaisesta tavasta valmistaa ruokaa – raaka-aineita arvostetaan, eikä ruoalla turhaan kikkailla. Maut ovat selkeitä ja raaka-aineen makua ei peitellä, vaan korostetaan. Niin ja sitten on tietysti vielä juustot… Juustot eivät ole sitä parasta ruokaa minulle, mutta nautin niitä kohtuudella silti. Parmigiano-Reggiano (parmesaani) on italialainen pitkään kypsytetty kova raakamaitojuusto, joka valmistetaan siis pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Sen kypsytysaika vaihtelee laadun mukaan 12–36 kuukauden välillä. Itse rakastan kolme vuotta ikääntynyttä parmesaania, jonka täyteläinen maku on taivaallinen ja joka sopii erityisesti herkuttelujuustoksi. Parmesaani on tärkeä raaka-aine monessa italialaisessa ruoassa, etenkin pastoissa, mutta itse käytän sitä pastojen lisäksi erilaisten kasvisten kanssa, se kun tekee miltei kaikesta parempaa… Parmesaania saa valmistaa vain Parman, Reggio Emilian, Modenan, Bolognan ja Mantovan maakunnissa – uskon sen olevan ylpeydenaihe tuottajilleen. Parhaat juustot löydän aina pieniltä yrittäjiltä, kauppahalleista ja laadukkailta juustotiskeiltä.

Tämä salaatti valmistuu meillä melko usein, aina esimerkiksi joulupöytään, mutta yhtä lailla sitä tarjoillaan meillä arkena tai vaikka kesän juhlissa. Tämä on myös siitä kiva, että se on superhelppo ja sen voi valmistaa etukäteen ja nauttia myös seuraavana päivänä. Fenkoliparmesaanisalaatin rinnalle sopivat loistavasti erilaiset kalat, kasvikset ja moni muu.

Kokeile – pidät varmasti!
Karita

fenkoliparmesaanisalaatti Karita Tykkä

Fenkoliparmesaanisalaatti

(neljälle)

1 iso fenkoli
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
tuoreeltaan höylättyjä parmesaanilastuja
suolaa ja pippuria maun mukaan

 Poista fenkolista kova kantaosa pois ja puolita pituussuunnassa. Leikkaa fenkolin puolikkaat leveyssuunnassa ohuiksi siivuiksi.
Ota koristeelliset tilliä muistuttavat tupsut talteen koristelua varten.
Siirrä viipaloidut fenkolit kulhoon ja purista joukkoon vähintään puolikkaan sitruunan mehu ja lähes saman verran oliiviöljyä. Höylää parmesaanista reilusti ohuita lastuja fenkolisiivujen joukkoon ja sekoita.
Mausta lopuksi ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Kääntele salaattia vielä kerran marinadissa niin, että maut sekoittuvat hyvin. Peitä astia kannella, jotta jääkaapin mahdolliset hajut eivät tartu ja aseta koko komeus sitten jääkaappiin maustumaan ja kypsymään noin tunniksi.
Tarjoile alkupalana tai raikkaana lisukkeena esimerkiksi vaalean kalan rinnalla.
Nauti!

kuvat: Emma Ronkainen 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa.

TEX MEX SHAKSHUKA
– viikonlopun brunssille 

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Youtube ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *