Näin pääset eroon maksaläiskistä

 

Eroon maksaläiskistä – kyllä kiitos, mutta miten?

Maksaläiskät ovat viheliäisiä. Itselleni ne pamahtivat iholleni heti kolmekymppisenä, eli reilu kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen olen huomannut niiden vähentyvät syödessäni puhdasta ravintorikasta ruokaa ja paljon vihreitä, kuten yrttejä, tummia kaaleja, spirulinaa sekä klorellaa – en tiedä onko siinä mitään perää, mutta näin olen huomannut. C-vitamiini suojaa ihoa auringolta vaikuttaen myös kollageenisynteesiin – maksaläiskät saattavatkin olla merkki C-vitamiinin puutoksesta ja sitä kannattaa nauttia runsaasti! Synteettisiä C-vitamiineja ei kannata ottaa, vaan syödä ruoasta. On hyvä muistaa, että kuumennus tuhoaa C-vitamiinin, joten ei kuumennusta…

 

 

En ole maksaläiskien asiantuntija, joten kysyin ohjeita naiselta joka on. Vierailin alkukesästä Mádaran tehtaalla tutustumassa brändiin, ideologiaan ja tuotteiden valmistukseen sekä kehitykseen. Samaisella matkalla sain viettää laatuaikaa myös Mádaran tuotekehittelijän, Lotte Tisenkopfa-Iltneren kanssa. Lotte on myös yksi Mádaran omistajista ja perustajista. Kysyin siis superammattilaiselta tietoa maksaläiskistä ja siitä, mitä niille voisi tehdä. Tässä ohjeita ja informaatiota…

 

 

 

Eroon maksaläiskistä – mitä ne ovat ja mistä ne tulevat?

Maksaläiskät ovat vaaleanruskeista aina mustiin saakkaa esiintyviä pigmenttivaurioita eri puolilla ihoa – monen muotoisina ja kokoisina.  Useimmiten niitä esiintyy juuri kasvoilla, jotka saavat paljon aurinkoa. Epäsäännöllinen ihon hyperpigmentaatio on yleensä merkki ikääntymisestä. Ihon pigmentti (melaniini) tuotetaan pigmenttisoluissa (melanosyytit). Pigmentin keskeinen rooli on suojata ihoa auringon vaurioilta imemällä UV-säteilyä. Liiallinen UV-altistuminen, hormonaaliset muutokset ja jotkin lääkkeet voivat häiritä melaniinia tuottavien solujen toimintaa. Myös ihotulehdus tai UV-säteiden ja kosmetiikan yhteisreaktio saattaa aiheuttaa muutoksia. Iälläkin on merkitystä: aktiivisten pigmenttisolujen (melanosyyttien) määrä vähenee 25–30-vuotiailla henkilöillä noin 10–20% kymmenessä vuodessa. Pigmenttisoluja on vähemmän, mutta jäljellä olevat pigmenttisolut kasvavat kooltaan ja tuottavat enemmän pigmenttiä, joka keskittyy useimmiten tiettyyn ihoalueeseen – näin syntyvät niin sanotut maksaläiskät. Auringonvalolle usein altistuvilla ihoalueilla (kasvot, kädet, dekoltee) on noin kaksi kertaa enemmän pigmenttiä kuin valolta suojatuilla ihoalueilla ja siksi kärsimme eniten pigmenttimuutoksista juuri kasvojen iholla.

 

Haluan eroon maksaläiskistä – mutta miten?

Pigmenttimuutoksia on montaa lajia ja ne kaikki vaativat erilaisia toimenpiteitä. Maksaläiskät ovat tummia alueita, joiden rajat ovat epätarkat. Niitä esiintyy usein otsalla, ylähuulen päällä tai esimerkiksi poskilla. Maksaläiskät voivat johtua monista tekijöistä esimerkiksi hormonimuutoksista tai hoidoista. Hormonaalisten läiskien käyttäytymistä on vaikea ennustaa, joten hoito on hankalaa. Joskus ihon hormonaaliset pigmenttimuutokset häviävät itsestään. Tummat laikut hiusrajassa tai kaulalla voivat johtua kosmetiikan ja UV-säteilyn yhteisvaikutuksista. Jos iholla on auringossa vaikkapa hajuvettä tai hiuskiinnettä, voivat UV-säteet aiheuttaa ihoon tumman läiskän. Maksaläiskiä hoidetaan vaikeusasteesta, ihon kunnosta sekä tyypistä riippuen muun muassa ihon sävyä tasoittavilla voiteilla ja muilla kosmetiikkatuotteilla. Myös lääkevoiteet, kemialliset kuorinnat sekä valoimpulssi ja laserhoidot tepsivät usein vaikeisiin maksaläiskiin.

 

 

 

 

Eroon maksaläiskistä – kenelle niitä tulee?

Kaikki ihmiset iästä, sukupuolesta tai rodusta riippumatta voivat kehittää maksaläiskiä. Vaalea iho ja usein altistuminen auringolle lisäävät pigmenttimuutosten todennäköisyyttä. Eniten pigmenttimuutoksia esiintyy yli 40-vuotiailla henkilöillä, todennäköisesti kertyneen UV-altistuksen ja melanosyyttien säätelymekanismien heikkenemisen vuoksi.

 

 

Läiskät piiloon

Ihon värieroja voi tasoittaa ohuella meikillä. Sävyttävät päivävoiteet ja BB- tai CC-voiteet ovat hyviä tuotteita. Paksu meikkivoide ja puuterikerros saavat tummat läntit näyttämään harmailta ja elottomilta. Ihon sävyä heleyttävät voitet ja pohjustajat sekä kasvoille tarkoitettu itseruskettava, häivyttävät ihon tummuuseroja. Levitä pohjustustuote kasvoille ennen meikkiä ja ohut meikki sen päälle. Suosi kirkastavia, raikkaita meikkisävyjä ja korosta esim. silmiä tai huulia – myös hehkupuuterit tasoittavat läiskien vaikutelmaa. Vältä tunkkaisia tummia värejä sekä ruskean ja oranssin sävyjä. Myös aurinkopuuteria on hyvä käyttää harkiten ja valita hyvä sävy.

 

 

 

Eroon maksaläiskistä – ehkäisy ja hoito

Laadukkaan luonnonkosmetiikan auringonsuojan käyttö päivittäin (ei vain kesällä) on ykkösroolissa. Jo syntyneiden läiskien häivyttämiseen riittää usein kotona käytettävä kosmetiikka etenkin, jos läiskät ovat ilmestyneet äskettäin tai ihon sävy on vain hiukan epätasainen. Usealla kosmetiikkamerkillä on ihonsävyä tasoittavia seerumeita ja voiteita. Myös liiallista voimakasta auringolle altistumista  ja palamista on syytä välttää, ja siten ennaltaehkäistä häiriöiden syntyä. Säännölliset kuorinnat (AHA) – auttavat estämään pigmentin kerääntymistä ihon pinnalle. Kuorinta myös kirkastaa ihoa ja poistaa kuollutta ihosolukkoa, jolloin voiteet ja seerumitkin imeytyvät paremmin. Auringonsuojan ja kuorinnan lisäksi on olemassa vaikuttavia ainesosia, jotka auttavat ehkäisemään pigmenttien muodostumisen mekanismia ihossa. Esimerkiksi Northern Dragonhead-kantasolut vähentävät jopa 40% melaniinin tuottoa 40%: lla vaikuttamatta solujen elinkykyyn. Bettakaroteenin, A-vitamiinin esiasteen, on osoittettu vaikuttavan positiivisesti kliinisissä tutkimuksissa hyperpigmentaatio potilailla. Beetokaroteenia on monissa puna- ja puunvärisissä kasviöljyissä tai öljyuutteissa, joita löytyy myös Mádaran tuotteista.

 

 

 

Eroon maksaläiskistä – mitä itse käytin ja käytän edelleen

Minulla oli pari ykkössuosikkia kesän aurinkosuojissa. Yksi, jota käytän edelleen on Madaran sävytetty SPF 30 ja CityCC -voide. PEEL-naamio tekee hyvää ja kuorii hapoillaan hellävaraisesti kuolleen ihosolukon lisäksi myös kaikki mahdolliset tuotejäämät ihostani. Ihon ravitseminen laadukkailla ja korjaavilla tuotteilla on nyt enemmän kuin paikallaan. Yksi pelastaja meriveden ja paahtavan auringon alla on ollut myös sisäisesti nautittava Skin Collagen. Se ei estä pigmettiläskiä, mutta aktivoi fibroblastit (perussolut) tuottamaan kollageenia, pitäen ihon kimmoisampana ja auttaen soluja sitomaan kosteutta paremmin. Myös aurinkolippa tai hattu ovat olleet kesällä kasvojeni suojana päivittäin!

 

 

Kotikikka, jota voi testata

En juurikaan harrasta keittiö-kasvotuotteita, mutta niille, jotka haluavat kokeilla on tässä yksi luonnollinen läiskien mahdollinen taltuttaja jota voi kokeilla. Jos sinulla on herkkä iho – ei ehkä kannata testata tai ainakin varoen… Juju perustuu raan perunan entsyymeihin, jotka vaalentavat ja 1/2 sitruunan mehuun, joka kirkastaa.

Kaksi raaka-ainetta:
Raaka peruna ja 1/2 sitruunan mehu.

Soseuta soseeksi tehosekoittimessa. Levitä kasvoille naamioksi ja anna vaikuttaa 20 minuuttia ja pese pois.

 

 

 

 

Toivottavasti nämä Lotten ja omat vinkkini olivat hyödyksi.

Kaunista viikonlopppua!

Karita

 

P.S. Muista (luonnonkosmetiikan) aurinkosuoja myös silloin kun aurinko ei porota täydeltä taivaalta ja ilma on jo viileä.

 

 

kuvat: Emma Ronkainen

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!

Apu herkälle iholle

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (14)
 1. Laser auttoi minulle
  14.9.2018, 19:28

  Minulla oli aikoinaan ”maailmankartta” otsassa ja pieniä läiskiä poskilla ja mikään ei niihin auttanut kunnes kävin laseroimassa ne pois, ja pois ovat pysyneet! Siitä on jo noin 10 vuotta kun laserointi tehtiin, silloin se oli vielä myös ihanan halpaa. Nykyisin varmaan hyvin paljon kalliimpaa, mutta worth it!

  1. karitatykka
   15.9.2018, 16:02

   Kiitos, kiva kuulla uudesta vaihtoehdosta, jota voi halutessaan kokeilla. Laserit toimivat joissakin tapauksissa, mutteivät kaikissa. Kannattaa olla tarkkana mihin menee ja mitä tehdään… : )

   Ihanaa, että olet saanut avun, joka on myös ollut kestävä.
   Iloa ja kaunista oloa,
   Karita

   1. MIssähän tapauksissa laser ei toimi? Laser on se ainoa varma ja viimeinen keino mikä oikeasti toimii, kosmetiikka on lähinnä rahan tuhlaamista. Siinä olet oikeassa että ihan mihin vaan ei kannata mennä laseroitavaksi.

    1. karitatykka
     16.5.2019, 10:56

     En ole asiaan perehtynyt, mutta esimerkiksi muutama ihotautien erikoislääkäri on kehoittanut varovaisuuteen laserointien suhteen. Myös ystävälläni laserointi teki jäljestä pahemman kuin mitä alkutilanne oli.
     Hoitotulokset ovat siis vaihtelevia ja lopputulosta on mahdotonta ennustaa… Ehkä siksi en täällä ole suositellut, kun ei omaa kokemustakaa asiasta ole.

     Varmasti loistava vaihtoehto monille, muttei ehkä kaikille.

     Iloa,
     Karita

    2. Jos tietää tarkasti sen, mikä/mistä syystä itsellä on ”maksaläiskä”, niin laserointi voi olla hyvä. Itse sairastan melasmaa. Sen hoitaminen laserilla on iso riski, koska melasma ei ole parannettavissa ja altistuminen auringolle hoidon jälkeen luultavasti pahentaisi tilannetta. Laser itsessäänkin voi olla triggeri melasman leviämiseen tai pahentumiseen.

     1. karitatykka
      20.5.2019, 10:03

      Juuri näin ja siksi en sitä täällä ”kylmiltäni” suosittelekkaan.
      Kiitos, kun jaot tämän!!

      Ihanaa viikkoa,
      Karita

 2. Mä aloitin Skin Collagenin parisen kk sitten, ja maksaläiskät kasvoilla on selkeästi haalenneet sen jälkeen. Aika jännä juttu 🙂

  1. karitatykka
   15.9.2018, 16:04

   Huippu juttu!

   Tuosta ei ole tieteellistä näyttöä, mutta ihanaa jos on ollut tällainen bonus-etu käytöstä ollut!

   : ) Iloa,
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *