Eroon aknesta

Moni kärsii aknesta, joskus ehkä turhaankin – varmaa on, että kaikki haluavat päästä eroon aknesta. Itse en onnekseni ole satunnaisia finnejä lukuun ottamatta koskaan kärsinyt isommista iho-ongelmista. Ymmärrän kuitenkin oikein hyvin, miten ihotumat, arvet tai akne saattaa rajoittaa elämää ja aiheuttaa paljon mielipahaa. Olen omalla kohdallani sekä useiden asiakkaiden kohdalla huomannut maidon aiheuttavan iho- ja suolisto-ongelmia ja etenkin finnejä. Iho-oireet johtuvat useimmiten hormonaalisista muutoksista, elintavoista ja ravinnosta. Iho-oireet ovat juurikin niitä – oireita jostakin. Iho kertoo meistä paljon. Olet sitä mitä syönyt ja tarkemmin vielä sitä, mitä imeytät ja mitä syömäsi ravinto on syönyt. Jos esimerkiksi eläimeen on piikitetty kasvohormonia nopeamman kasvun toivossa, kulkeutuvat myös meihin syödessämme ”doupattua” eläintä – antibiooteista ja muista lääke-aineista puhumatakaan. Siksi puhdas ruoka kannattaa.

 

 

 

 

Eroon aknesta – hormonit

Tänään on tarkoitus kuitenkin puhua pari sanaa maidon yhteydestä akneen. Nauttimamme maitotuotteet ovat pääsääntöisesti käsiteltyjä. Pastörointi ja homogenointi tuhoaa maidon mahdolliset terveyttä edistävät ainesosat, joten terveyttäkään ajatellen ei sitä ehkä kannata litra kaupalla juoda. Maidosta löytyy on n. 80 erilaista hormonia tai bioaktiivista peptidiä, jotka ovat siinä kasvattamassa vasikasta isoa lehmää. Niin, maitohan on tarkoitettu vasikalle, ei meille ihmisille. Nykytutkimuksissa maidon käytön on todettu aiheuttavan aknea tulehdusta lisäävien vaikutuksensa vuoksi. Moni huomaa maidosta luovuttuaan ihossa tapahtuvan suuria mutoksia. Iho kirkastuu, rauhoittuu, finnit häviävät ja tulehdukset lakkaavat.

 

Eroon aknesta – fermentoitu ravinto

Täysin käsittelemättömillä maitotuotteilla on harvemmin terveydelle haitallisia vaikutuksia ja terveille ihmisille voivat olla jopa terveyttä edistäviä. Tulehdusta lisääviä tai akne-vaikutuksia ei olla samassa mittakaavassa havaittu fermentoiduista maitotuotteita käytettäessä – etenkin jos ne valmistetaan pastöroimattomasta maidosta. Raakamaito sekä yleisesti käsittelemättömät hapanmaitotuotteet ja fermentoidut maitotuotteet säilyttävät maidon sisältämät entsyymit, jotka pilkkovat esimerkiksi laktoosin auttaen sokerien imeytymisessä. Monet ihmisistä joilla on ongelmia pastöroitujen maitotuotteiden kanssa, eivät saa oireita raakamaitotuotteista – se kertoo paljon. Fermentoiduista maitotuotteista erityisesti Kefiirillä on terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten probiootit ja K2-vitamiini, jotka ovat tärkeitä suoliston ja luuston terveydelle. Nykyään kefiiriäkin saa maidotomana! Juon itse vesikefiiriä melkeinpä päivitäin – niin kuin koko muu perheemmekin. Maustettuja vesikefiirejä löytyy muun muassa Ruohonjuuresta ja muista terveyskaupoiosta.

 

 

Eroon aknesta – parempia valintoja

Myös lehmän karjarotu vaikuttaa maidon ominaisuuksiin. Puhutaan A1 ja A2 maidosta, jotka on nimetty eri lehmärotujen maitoproteiinien eroavuuksien perusteella. Alkuperäiskarja eli A2 maitoa tuottavat lehmät aiheuttavat selvästi vähemmän terveydellisiä ongelmia ja voivat olla terveydelle edullisia. Meillä suomessa yleisimmän A1 maidon proteiinit on puolestaan yhdistetty moniin sairauksiin sekä tulehduksiin – myös akneen.

 

…ja apukeinoja

Akne saattaa johtua monesta – esimerkiksi hormonitoiminnan epätasapainosta. Ruokavaliolla ja elämäntavoilla voi vaikuttaa myös hormonitoimintaan, joten kokonaisuus kannattaa ottaa huomioon hoidossa. Ihon pinnalla asustaa tärkeä mikrobiomi, jota ei kannata tuhota pois. Monet aknesta kärsivät tuhoavat tuon herkän kokonaisuuden vahvoilla synteettisillä aineilla, joita mikrobit eivät kestä. Luonnonkosmetiikan puolella on ollut viime vuosina paljon puhetta asian tiimoilta ja tutkimukset ovat olleet erittäin mielenkiintoisia. Yksi alan konkareita on Essen-tuotesarjan kehittäjä Trevor Stein, jonka luennoille olen onnekseni päässyt osallistumaan ja hänen kanssaan keskustelemaan. Aknen kanssa ensiksi olisi hyvä ymmärtää, mistä akne johtuu. Voi olla että se johtuu tulehduksesta, talista, tukkeutuneista ihohuokosista (liikaa kuollutta ihosolukkoa), kaikista näistä tai jostain ihan muusta. Hyviä lisäyksiä voisivat kuitenkin kaikille aknesta kärsiville olla. Vitamiinit A (turskan maksa öljy on ehkä paras) ja B 5 sekä sinkki. Myös maksan heikko toiminta (esim rasvamaksa tai muu ongelma) saattaa aiheuttaa ongelman hormonitoiminnan tasapainossa, joka näkyy mahdollisesti aknena. Parhaat maksaa tukevat ruoat ovat ristikukkaiset kasvit, kuten parsakaali, lehtikaali, kukkakaali ja niin edelleen. Myös maarianohdake sekä esimerkiksi nokkosenjuuri hoitavat maksaa. Liiallinen sokeri taas saattaa aiheuttaa rasvamaksaa, jonka ennen puhuttiin aiheutuvat ainoastaan liiallisesta alkoholin nauttimisesta.

 

Mitä tilalle? Raakamaitoa voi kokeilla, jos sellaista on saatavilla. Juustoissa löytyy paljon laadukkaita alppijuustoja, jotka valmistuvat puhtaasta raakamaidosta. Nam! Tilalle voi ottaa myös kasvikunnan tuotteet – kookosmaidon, kauramaidon, luomulaatuisen soijamaidon, mantelimaidon jne. Tänään jaan reseptin mantelimaitoon, jota voit kokeilla kun kaipaat maitoa vaikkapa myslin kaveriksi. Kaupan kasvikunnan madoista löytyy hyviä, mutta myös hiukan heikompia tuotteita. Raaka-aineita joita kannattaa välttää tai minimoida kasvipohjaisissa (ja muissa tuotteissa) ovat muun muassa sokeri, lisä- ja täyteaineen ja rypsiöljy. Nämä kaikki nostavat tulehdustilaa kehossa ja heikentävät terveyttä. Kasvimaito kannattaa valmistaa mahdollisuuksien mukaan itse tai valita kaupasta puhtaita vaihtoehtoja. Itse otan silloin tällöin kahvilassa kauramaitoon tehdyn cappuccinon tai matcha laten, jotka luultavasti sisältävät kaikkea, mitä en toivoisi. Mutta kun se ei ole jokapäiväistä, ei sillä ole merkitystä isommassa kuvassa. Purkkituotteista käytän eniten kookosmaitoa ja luomulaatuista soijamaitoa, missä ei ole kuin vettä ja luomusoijapapuja. : ) Olen sitä mieltä että liian tiukka ehdottomuus nostaa kehossa stressiä, joka taas saattaa kumota valintojen terveyshyödyt.

Eroon aknesta – syön juustoja!

 

En ole maidon kanssa absolutisti, joskus sitä on ravintolaruoissa – tosin hyvin harvoin. Lisäksi rakastan raakamaidosta valmistettuja alppijuustoja, joilla herkuttelen aika ajoin. Ihoni oireilee selkeästi jos nautin maitoa edes juustojen muodossa paljon, joten joka viikko en juustoja syö. Jos kärsit aknesta tai iho-oireista, suosittelen lämpimäsi kokeilemaan elämää ilman maitotuotteita. Kokeile olla kolme viikkoa täysin maidottomalla ruokavaliolla ja katso miltä tuntuu ja millaisia vaikutuksia huomaat. Voi olla, että saat sanoa hyvästit aknelle lopullisesti! Jee!

 

P.S. Lopusta löydät mantelimaitoreseptini, joka on helppo tehdä ja herkullinen!
Olisi kiva kuulla sinun maitotarinasi – millaista roolia maito näyttelee elämässäsi? Hyvät vieroituskikat ovat varmasti mieluisia myös kanssalukijoille, joten jos sellaisia löytyy niin laita ihmeessä kommentteihin!

Iloa ja aurinkoa!
Karita

 

 

 

 

Mantelimaito

 

2,5 dl manteleita
(liotettuina yön yli tai pidempään, huolellisesti huuhdeltuina ja valutettuina)

8 dl vettä
suolaa
+ taateli jos kaipaat maitoon makeutta

Liota manteleita reilussa vesimäärässä yön yli tai pidempään. Kaada vesi pois ja huuhtele huolellisesti. Valuta vesi pois ja huuhtele vielä kertaalleen.
Kaadan mantelit tehosekoittimen kannuun ja kaada vesi ja muut raaka-aineet joukkoon. Sekoita 2–4 minuuttiin, riippuen tehosekoittimesi tehosta.

 

 

Kaada siivilän tai harsokankaan läpi ja purista kuitu pois. Voit käyttää kuitua leivonnaisissa tai ruoanlaitossa.

Säilytä maito kannelliessa lasipullossa jääkaapissa ja käytä kolmen päivän sisällä. Jos haluat käyttää sitä smoothieissasi, voit myös pakastaa maidon pakastamalla sen jääpalamuotissa.

 

kuvat: Viola Minerva

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!

 

Rakkauskirje…

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (30)
 1. Maitotilalla asustava
  3.6.2018, 12:15

  Kolmisen kuukautta takana maidotonta elämää vähän pakonkin edessä kun tytöllä allergia ja imetän. Pois kyllä myös vehnä, soija, muna ja nauta. Kilpirauhaslääkitystäni sain laskea melko pian kun ilmeisesti lääke alkoi imeytymään niin paljon paremmin ja menin liikatoiminnalle. Selkäsäryistä olen myös kärsinyt enemmän ja vähemmän koko elämäni, nyt on särkylääkkeen syönti loppunut kokonaan. Iho voi myös paremmin eikä kipeitä finnejä ole tullut lainkaan vaikka muuten alkaa synnytyksen jälkeen jo hormonit palailemaan.. mahavaivoja minulla ei juurikaan maidollisenakaan mutta ilmeisesti sisällä on kokoajan jyllännyt sitä tajuamatta.. maitotuotteisiin ei taida olla enää paluuta, ainakaan siinä mitassa mitä ennen! Myös vehnän aijon jatkossakin korvata muulla. Tätäkään ei silti voi yleistää. Joillekkin maitotuotteet sopii mainiosti 🙂 rahka ja raejuusto on oivia esim painonhallinnassa. Suomessa ei myöskään antibioottimaitoa myydä, eikä mitään kasvuhormonejakaan sieltä kyllä löydy. Maidontuotanto ainakin valiolla erittäin vastuullista ja esim antibioottien joutumisesta tankkiin tulee maidontuottajalle iso lasku! Tietysti ihan suoraan tankista maito on parasta jos sitä pystyy käyttämään, kaikki tallella 🙂

  1. Kiinnostunut
   3.6.2018, 16:19

   Heips. Osaako joku viisaampi vastata löytyykö maidosta kasvuhormoneja ja estrogeenejä ihan siitä syystä, että neste on tarkoitettu kasvavalle vasikalle? Eikö naistenkin rintamaidossa ole vaikka mitä hormoneja ihan normaalisti. Ja se on kai suht ok kun tarkoitus on juoda rintamaitoa ihmisen/eläimen elon alussa hetken aikaa. Ei koko elämän läpi. Ja aprikoin lypestäänkö Suomessa lehmiä kun he ovat tiineenä/raskaana?

   1. karitatykka
    4.6.2018, 17:05

    Hmm kiinnostavia kyssäreitä.
    Olen samaa mieltä ettei maitoa tarvitse juoda läpi elämän. Rintamaito on parasta, mitä lapsi voi saada! Lehmällä varmasti myöskin, termimaitohan on vasikan kasvulle varsinainen voimapommmi sekä vastustuskyvyn tuoja.
    Sitä en osaa sanoa, lypsetäänkö lehmiä tiineinä…

    : ) Karita

  2. karitatykka
   4.6.2018, 17:01

   Ihana kuulla – hieno muutos tarina!

   Lehmän maidossa on luontaisesti erilaisia hormoneja – ei pelkästään lisättyjä, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia. Mutta kuyten sanoit, yksilöllisiä ovat vaikutukset, niin kuin kaikilla muillakin ruoka-aineilla. : )

   Iloa!
   Karita

 2. 2 vuotta maidotonta elämää takana, eikä aikuisiän akne ole hävinnyt minnekään. Toivoin otsikon perusteella, että jes, nyt löytyy hyvä neuvo..
  Googlasin ja testasin sen miljoona rasvaa ja pesuainetta. Nyt on löytynyt omat toimivat tuotteet. Toki kaikkein paras olisi, jos apu löytyisi ruokavaliosta. Mutta niitäkin kokeilleena, en ole saanut mitään apua.
  Onneksi tuo maidoton kuitenkin joitakin auttaa!

  1. karitatykka
   4.6.2018, 17:12

   Auttaa monille – harmi ettei ole toiminut sinulle. Mutta niin kuin kirjoittelin, syitä voi olla monia.
   Millainen on suolistosi kunto? Siellä piilee monen iho-ongelman syy.
   Ravinnossa puhtaus olisi puoli ruokaa, sokeri vähemmälle, runsaasti puhdasta vettä, hyviä rasvoja ja ravinnon lisäksi stressinhallintaa sekä paljon ulkona oloa/happea.
   Suosittelen lämpimästi kääntymään ammattitaitoisen kosmetologin tai holistisen lääkärin puoleen ja kokeilemaan laadukasta luonnonkosmetiikaa (mahdollisuuksien mukaan hoitojakin). Mutta jos toimivat tuotteet on löytyneet jo niin hienoa!

   Toivon sinulle kaunista kesää ja kiitän että seuraat!
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *