Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Beet It – punajuurisalaatti

Beet It – punajuurisalaatti 1

Beet It – punajuurisalaatti syntyi muutama viikko sitten lomaillessani Tammelassa vanhempieni luona. Maaseudun rauha antoi inspiraatiota yllin kyllin. Tässä salaatissa yhdistyy kolme rakastamaani raaka-ainetta, kevätsipuli, punajuuri ja minttu. Kauniin punainen salaatti antaa potkua treeniin ja tukee myös maksan toimintaa, joka sekin on varmasti hyväksi näin kesälomien jälkeen. Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että säännöllinen punajuurimehun nauttiminen auttaa myös verenvirtausta aivoihin ja tukee niiden tervettä toimintaa. Raikas minttu toimii erinomaisesti punajuuren makuparina, ja vastapuristettu appelsiinimehu raikastaa salaatin. Kevätsipuli on ihanaa, mutta voit toki käyttää halutessasi ruohosipulia. Jos päädyt ruohosipuliin, käytä sitä noin 1,5–2 dl tai makusi mukaan.

Beet It – punajuurisalaatti 2

Beet It – punajuurisalaatti 3

Punajuuret ovat luonnostaan makeita, mutta jos makupalettisi kaipaa lisää makeutta, voit lorauttaa kastikkeen joukkoon myös esimerkiksi tilkan juoksevaa hunajaa, vaahterasiirappia tai heittää joukkoon muutaman rusinan. Omaan makuuni salaatti oli oikein tasapainoinen, eikä kaivannut lisää makeutta. Jos taas kaipaat kokonaisuuteen potkua, voit sujauttaa joukkoon tuoretta mikroraastimella raastettua inkivääriä, inkiväärimehua tai hiukan valkosipulia. Minttuna käytin vahvaa minttua, sillä lempeä miedon makuinen minttu saattaa jäädä hieman ujoksi. Mustapippurin kanssa ei kannata liioitella, jotta se ei peitä alleen kaikkia ihania makuja. Uuden sadon punajuuret ovat ihanan raikkaan makeita ja ohutkuoria. Voitki halutessasi jättää ne kuorimatta. Vinkin: Jos haluat viipaloinnista siistimpää, tee se leikkuulaudan päällä ja käytä kumihansikkaita.

Beet It – punajuurisalaatti 4

Kävin kesälomallani serkkujeni tilalla Teurolla ja sain sieltä mukaani vastanostettuja porkkanoita, nauriita ja punajuuria. Siitä se sitten lähti – illallisen kaveriksi valmistui ihana mintulla maustettu punajuurisalaatti. Superterveellinen ja herkullinen salaatti, joka sopii loistavasti esimerkiksi riistan kanssa. Itse en syö punaista lihaa, joten nautin tämän kasvisten ja paistetun nieriän kera. Voisin kuvitella, että tämä toimii ihanasti myös papujen ja kikherneiden kera nautittuna. Tai sitten vuohenmaitojuustolla rikastettuna, jolloin salaatti on ruokaisampi. Toisaalta, salaatti on oiva alkuruokana myös sellaisenaan. Nautin uunijuureksista todella paljon, etenkin kylmään vuodenaikaan. Tämä salaatti vei voiton raikkaudellaan ja täyteläisyydellään. Uusi suosikki juuressalaatteihin on syntynyt. Salaatti on gluteeniton, maidoton, munaton, sokeriton ja vegaaninen – se siis sopii tarjoiltavaksi monessa pöydässä, niin juhlana kuin arkenakin.

Beet It – punajuurisalaatti 5

Tätä salaattia kannattaa kokeilla! Ihanan raikas, makea ja täyttävä.
Lisää punajuuri- ja muita terveellisiä herkkureseptejä löydät täältä.

Iloa ja herkullisia hetkiä!

Lämmöllä,
Karita

Beet It – Punajuurisalaatti
(neljälle–kuudelle)

1 kg punajuuria
Puntti vahvaa minttua, pieneksi hienonnettuna
Appelsiinin mehu
1,5 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
Kevätsipuli, varsineen ja pieneksi pilkottuna
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Keitä tai höyrytä punajuuret ja kuori jos käytät vanhoja punajuuria. Uudensadon ohutkuoriset punajuuret voi hyvin jättää myös kuorimatta. Anna jäähtyä ja viipaloi mieleisiksi viipaleiksi tai kuutioiksi.
Sekoita kaikki salaatin ainekset sekaisin ja anna maustua hetki.
Nauti.
P.S. Salaatti säilyy hyvin jääkaapissa myös seuraavaan päivään ja maustuu vielä lisää, joten sen voi hyvin valmistaa myös ennakkoon.

Beet It – punajuurisalaatti 7

Kommentit (3)

  1. Jani-75

    Sinä seksikkäästi nahka-asuihin ja korkkareihin pukeutuva Karita kerroppa mikä on nykyään tämä vegevillitys ja kasvisruokavillitys?

    • karitatykka

      Hei Jani.

      Villityksestä en tiedä… mutta moni ajattelee eettisesti, eikä siksi halua syödä eläinkunnantuotteita.
      On myös ruokia, joita oma elimistö ei jostain syystä oikein sulata hyvin. Esimerkiksi itselläni yksi sellainen on punainen liha joka ei sula hyvin ja aiheuttaa ongelmia. En myöskää nauti juurikaan kotimaisia lehmänmaitovalmisteita, sillä kehoni ei pidä myöskään niistä. Laadukkaita juustoja (A2 tyypin karjarodulta) kehoni sietää paremmin.
      Kasvikset ovat myös edullisia, monipuolisia, ravintorikkaita ja herkullisia. Itse nautin pääsääntöisesti kasvisvoittoista ruokaa, kananmunilla, laadukkailla juustoilla, kaloilla ja merenelävillä rikastettuna. Jokainen kuitenkin tyylillään ja toimii niin kuin itselleen parhaaksi näkee. Omalla kohdallani muutan ruokavaliota matkan varrella niin kuin parhaalta tuntuu. Kehoa kannattaa kuunella niin se kertoo mitä se kaipaa. : )

      Iloa viikonloppuun!
      Karita

  2. Bataatti-lehtikaalicurry – Rakkaudella, Karita

    […] saapuu kohisten, mutta uutta satoa saamme odottaa vielä tovin. Onkin aika valmistaa ruokaa juureksista. Tällä kertaa makumaailmassa mennään aasian makuihin – mutta pienellä twistillä kuitenkin. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *