Avioliitto ja rakkaus – miten meillä menee?

Avioliitto ja rakkaus – miten pandemia on vaikuttanut parisuhteeseemme?

avioliitto ja rakkaus Karita TykkäRakastaminen ja eheytyminen ovat sisäisiä tiloja, joita kukaan muu ei voi puolestamme saada aikaiseksi. Nuorena naisena koin, altistuin ja näin kaikenlaista matkani varrella – tuo on herkkää aikaa, omat käsitykset itsestä kun vinoutuvat helpolla. Omia käsityksiäni lisää vinoutellen ja itseäni mukamas kuunnellen tein matkaa kohti jotain, jonka ajattelin rakkaudeksi. Mutta pakonomainen etsiminen esti löytämästä – miehiä tuli ja meni. Kukaan ei voinut tuoda minulle sitä jotakin, mitä kaipasin. Ei, kunnes opin rakastamaan ensin itseäni.

avioliitto ja rakkaus Karita Tykkä

Avioliitto ja rakkaus – mikä on totta?

Löytämisen esteenä saattavat olla myös vaikkapa syvälle juurtuneet uskomukset parisuhteen rajoittavuudesta, vapauden häviämisestä tai itsensä kadottamisesta – epäonnistumisten taustalla väijyy sitoutumiskammo, ja alitajunta saa sabotoimaan kaikki romanssit välttääkseen mielikuvissa olevan pelon ja kivun. Palkintona on vapaus ja jonkinlainen kontrolli – ei voi tulla hylätyksi eikä mitätöidyksi. Rakkauden menettämisen pelko onkin monesti tunne, joka saa tuntemaan mustasukkaisuutta (joskus liiallistakin), ripustautumista ja tarvetta toisen kontrolloimiseen. Tunteet, ajatukset ja alitajunta ohjailevat elämäämme, myös parisuhdettamme, tietoisesti ja tiedostamattamme. Emme kuitenkaan voi muuttaa toista, vain itseämme – ja jos toista ei voi hyväksyä sellaisena kuin hän on, on syytä siirtyä eteenpäin.

avioliitto ja rakkaus Karita Tykkä

Olemme olleet mieheni kanssa tätä kirjoittaessani yhdessä noin seitsemäntoista vuotta ja niistä pian kaksitoista avioliitossa. Matkalla on ollut ylä- ja alamäkiä – mutta edelleen rakastamme, haluamme ja valitsemme olla yhdessä. Korona-aika on erottanut ja haastanut monia parisuhteita – yhtäkkiä onkin joutunut kohtaamaan omilta kiireiltään toisen. Työpaikalle ei ole päässyt enää karkuun tunteitaan ja pelkojaan – itseään. Meillä tilanne on hiukan toisenlainen. Työskentelemme molemmat paljon kotona muutenkin, molemmilla on omat työhuoneensa ja työnsä. Paljon ei siis siinä mielessä muuttunut. Toki tein nyt kaikki ruoat itse, enää ei lounastettu ulkona, vaan kaikki ruokaan liittyvä rumba napsahti kaiken muun lisäksi osalleni. Toisaalta pidin kyllä siitäkin… Mutta kyllä pinnakin aika-ajoin kiristyi – huomasin tiuskivani etenkin pojallemme, joka ei ansainnut kiukkuiluani. Lukuisten töiden peruutumiset, kotikoulu, huoli ja pelko tekivät tehtävänsä. Sain käsiteltäväksi uusia puolia itsessäni, pelkoja ja uskomuksia, jotka olivatkin odottaneet tulla nähdyiksi. Olosuhteet saivat minut näkemään kirkkaammin, arvostamaan enemmän, päästämään irti ja paljon muuta.

avioliitto ja rakkaus Karita Tykkä

Avioliitto ja rakkaus – miten meillä menee?

Parisuhteemme voi hyvin. Totesin, että olemme hyvä tiimi, jonka kantavana voimana ovat läsnäolo, kuuntelu, yksilöllisyys ja yhteinen halu olla yhdessä, yrittää ja kulkea samaan suuntaan. Olen myös välillä pohtinut, miltä asia toisen näkökulmasta kuulostaa ja yrittänyt ymmärtää  – miettinyt, miltä jokin asia mieheni silmin näyttäisi ottaen huomioon hänen mielentilansa, kokemuksensa, menneisyytensä ja sen hetkisen kapasiteettinsa. Olen oppinut ymmärtämään häntä huomattavasti syvemmin.

Parisuhde vaatii rohkeutta – ja vaikka pelottaakin, on avauduttava ja annettava itsensä näkyä sellaisena kun aidosti on. Jos toinen kaiken näkemänsä jälkeen rakastaa ja hyväksyy sinut sellaisena kuin olet, on hän rakkautesi arvoinen ja suhteessa on turvallista olla. Olen huomannut, kuinka omassa suhteessani juuri ne elämän tiukimmat paikat ovat näyttäneet parisuhteemme ainutlaatuisuuden. On ollut tilanteita, joissa ei ole kaivattu kysymyksiä tai tarvittu sanoja, läsnäolo ja vahva halaus ovat riittäneet. Helppoa ei ole aina ollut… Hyvinä aikoina kaikilla on kivaa, mutta jos myrskyn silmässäkin on toisen vierellä hyvä olla, tietää olevansa onnekas, oikeassa paikassa ja rakastettu.

Rakkaudella,
Karita

AINA EI JAKSA LUKEA – ÄÄNIRAITA LYÖTYY TÄSTÄ!

kuvat: Emma Ronkainen /Hyvä elämä, rakkaudella Karita
vaate: M. Gummerus

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

VÄLIPALAPATUKKA – HELPOSTI, NOPEASTI JA HERKULLISESTI

valipalapatukka lapsille Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | YouTube  | LinkedIn ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *