Kiinnitetty postaus

AUTTAMALLA TOISTA SAA ITSEKIN

Kaupallinen yhteistyö: World Vision

Auttamalla toista saa itsekin hyvää…auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Minulla on ilo ja kunniakin olla mukana tekemässä hyvää lasten suojelijana. Lapsissa on tulevaisuus ja äitinä koen kaikki lapset tärkeiksi. Toki auttaminen itsessään on osa minua – on aina ollut ja mielelläni muita aina pyrkinyt auttamaan. Joskus jopa liiaksikin, omat rajani unohtaen. Olenkin opetellut sanomaan myös ei ja kehittynytkin siinä hurjasti. Tämä auttaminen World Visionin kummina on kuitenkin jotakin, jolle halusin sanoa kyllä.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Olen ollut kummina aiemminkin, mutten nyt useampaan vuoteen. Tällä kertaa halusin lähteä mukaan viemään auttamisen sanomaa eteenpäin ja rohkaisemaan myös kanssakulkijoita tulemaan mukaan – tavalla, joka toimii heille itselleen. Tällä kertaa en itse valitsisi kummilasta, vaan lapsi valitsisi minut. Idean kuultuani mietin, että juuri noinhan se kuuluisi ollakin. Uskon nimittäin muutenkin, että lapsemme valitsevat meidät, emmekä me lapsia. He ovat lahja, jonka saamme kokea ja jotka saamme elämäämme lainaksi. Ja jossain kohtaa nousevat siivilleen ja liitävät pesästä, mutteivät koskaan sydämestämme.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Auttamalla toista saa itsekin – miksi?

Tutkimukset osoittavat, että auttaessamme toisia teemme samalla myös itsellemme hyvää. Toisten auttaminen ja hyvän tekeminen voivat olla loistava tapa lisätä myös omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Hyvän tekeminen ja auttaminen vahvistaa auttajan omaa onnellisuutta. Mutta ainoastaan jos teko on pyyteetön ja sen tekee ilman että odottaa saavansa siitä jotakin takaisin. Aivotutkimuksissa on todennettu, että rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen aktivoi aivojen mielihyväalueita ja saa mielihyvähormonit hyrräämään.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Kohtuus kaikessa, sanotaan – se pätee myös auttamisessa. Jos uhraamme itsemme ja kaiken aikamme auttamiseen, jätämme omat tarpeemme huomiotta. Jotta voi antaa toisille, tulee ensin antaa itselleen – aivan kuten lentokoneessakin ohjeistetaan laittamaan happinaamari ensin itselle ja auttamaan toisia vasta sen jälkeen”. Itse olen onnekkaassa tilanteessa, jossa koen mahdolliseksi auttaa ja antaa joka kuukausi 30 € kummilapseni ja häntä ympäröivän yhteisön turvallisuuden, olosuhteiden, ravinnon ja terveyden hyväksi. Ensimmäisen maksun maksoin juuri ja se tuntui hyvältä. Eilen myös näin ensimmäistä kertaa kummilapseni kuvan – hänet, joka oli valinnut minut. Videon tuosta koskettavasta hetkestä voit katsoa täältä.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Ääripäät ovat useimmiten heikkoja – niin tässäkin. Itsekkyys ja uhrautuminen ovat haitallisia hyvinvoinnillemme, silloin osa tarpeistamme jää toteutumatta. Kun taas kohtuu näissä molemmissa tuo paljon hyvää. Tapoja esimerkiksi World Visionin kautta auttamiseen on monia. Voit ryhtyä kummiksi, kuukausilahjoittajaksi, lahjoittaa kerralla tai tukea tiettyä kohennettua asiaa, kuten silpomisen vastaista toimintaa.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Anna lapsen valita kummius – pähkinänkuoressa

Uusi tapa ryhtyä kummiksi. Ensimmäistä kertaa koskaan valinta on lasten käsissä. Aikaisemmin valinnan on tehnyt joku aikuinen lapsen puolesta ja lapset joutuneet odottamaan vuosia, että joku valitsisi heidät. Nyt valta on heillä. Minusta tämä on tärkeä viesti meille kaikille, mutta etenkin näille lapsille, joilta ei mielipidettä ole kysytty juuri koskaan, jos ikinä.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Jos haluat kummiksi, klikkaa tästä ja täyttää yhteystietosi, maksa ensimmäisen kummimaksun ja lataa valokuvasi palveluun. Noin kuukauden välein Keniassa järjestetään ilman kummia oleville lapsille tilaisuus, jossa jokainen lapsi voi valita valokuvien joukosta itselleen kummin – valokuvien ja etunimen perusteella, muita tietoja ei kerrota. Lapsille ja vanhemmille kerrotaan etukäteen, mistä on valintatilaisuudessa kyse ja miten toimitaan. Lapsia rohkaistaan tekemään oma valinta, olla kiirehtimättä ja valita rauhassa. Kaikkien kummien kuvat ovat esillä, ja lapset pääsevät pienissä muutaman lapsen ryhmissä kerrallaan valitsemaan kumminsa. Viimeiset lapset valitsevat kumminsa yhtä aikaa muutaman lapsen ryhmänä, jolloin jokainen lapsi saa aidon valintatilanteen. Kun lapsi on valinnut kumminsa valokuvien joukosta, hänet valokuvataan kummin kuvan kanssa ja hän kirjoittaa kummille esittelykirjeensä. Vapaaehtoiset ja työntekijät auttavat tarvittaessa kirjeen kirjoittamisessa.
Valintatilaisuus on lapselle ikimuistoinen tapahtuma, josta alkaa yhteinen matka yhdessä kummin kanssa.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Kummille kerrotaan sähköpostitse, kun hänen tietonsa on lähetetty Keniaan ja myös silloin, kun valintatilaisuus on pidetty. Parin viikon sisällä valintatilaisuudesta kummi saa postitse kirjeen, jossa on hänet valinneelta kummilapselta tervehdys ja kertomus, miksi lapsi valitsi juuri tämän kummin. Lapsi myös esittelee itsensä ja lähettää kuvan, jossa on kummin kuvan kanssa – itse sain myös videon, jossa kummipoikani istuu äitinsä sylissä. Mitään en sanoista luonnollisesti ymmärtänyt, mutta oli ilo nähdä myös liikkuvaa kuvaa.

Minimimaksu on 30 euroa kuukaudessa – halutessaan voi maksaa enemmänkin. Maksuohjeet saat liityttyäsi. Mieleesi saattaa hiipiä kysymys: ”entä jos minua ei valita?”. Ei hätää, kaikki valitaan – Keniassa lukemattomat lapset odottavat, että joku haluaa auttaa ja uskoo heihin. Apu menee erityisesti Ngoswetin alueella, jossa lapset tarvitsevat erityisesti puhdasta vettä. Siitä koko homma lähtee käyntiin – puhtaasta vedestä.

Jos uusi kummitapa kiinnostaa – klikkaa tästä lyhyeen videoon.

auttamalla toista saa itsekin Karita Tykkä

Auttamalla toista saa itsekin

Olen iloinen, että voin pienellä panostuksellani auttaa. Kaikkia maailman lapsia en voi pelastaa, mutta jos me kaikki tekisimme pieniä askeleita tätä kohti, tulisi maailmasta parempi. Ehkä tunnet halun lähteä mukaan – tehdä hyvää. Jos, niin lisää voit lukea täältä. Kummilapsille voi muuten myös kirjoittaa kirjeitä (suomeksi tai englanniksi, ne käännetään World Visionin toimesta) ja poikani Luca ainakin halusi jossain kohtaa piirtää jotakin lähetettäväksi. Kirjeenvaihtoon on ihana lähteä, mutta se ei suinkaan ole välttämätöntä. Itse ajattelin, että kummipoikani, 5-vuotias esikoululainen Brian ilahtuisi pienistä muistamisista ja auttaa häntäkin ymmärtämään, että hän on tärkeä ja arvokas – että uskon häneen ja tulevaan.

Kiitos kun luit.
Iloa ja ihanaa viikkoa,
Karita

kuvat: Emma Ronkainen 
kuvauslokaatio: Nougat Showroom
vaatteet: Blue Sportswear ja Nanso

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa.

YHDEN ÄITI

yhden äiti Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka, FB ja YouTube

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *