Astu mukavuusalueen ulkopuolelle

Astu mukavuusalueen ulkopuolelle kannattaa astua – se on kehityksen ja kasvun tärkein askel.

astu mukavuusalueen ulkopuolelle Karita Tykkä

Mukavuusalue on kirjaimellisesti juuri sitä – mukava ja turvallinen paikka. Siinä on helppo olla, mutta se ei vie meitä eteenpäin. Parisuhde, joka muuttuu ”liian mukavaksi”, menettää usein intohimonsa. Työ, joka ei haasta, ei myöskään inspiroi ja muuttuu nopeasti tylsäksi. Voimme toki pysyä mukavuusalueellamme, mutta samalla kannattaa tiedostaa, että silloin tyydymme johonkin keskinkertaiseen. Mukavuusalueella on kiva ja turvallinen olla, mutta sieltä käsin ei kasva tai kehity. Elämä ikään kuin askeltaa paikallaan, emmekä käytä koko potentiaaliamme. Mutta jos kaipaa muutosta ihan mihin vain elämässä, eikä halua jämähtää paikalleen, on aika astua pienin, mutta päättäväisin askelin mukavuusalueen ulkopuolelle – rohkeasti ja päättäväisesti.

astu mukavuusalueen ulkopuolelle Karita Tykkä

Miten haastaa itseään? Tässä muutamia keinoja, joiden avulla voimme kaikki aktivoida ja haastaa itsemme irti mukavuusalueelta.

1. Tartu hetkeen
Älä jää odottamaan oikeaa ja täydellistä hetkeä, sitä ei ole – tai pikemminkin se on juuri nyt. Helposti elämme ”sitten kun” -elämää, joka ei kehitä tai vie sinua eteenpäin. Elämä on jatkuvasti muuttuva ja oikeanlaista hetkeä, jolloin kaikki on juuri oikein, ei tunnu olevan koskaan. Älä siis odota, vaan aloita jo tänään.

2. Pienet askeleet
Ei tarvita isoja muutoksia. Itse en ole pikauudistuksien tai äärilaitojen ystävä, sillä sellaiset muutokset eivät yleensä kanna pidemmän päälle. Pienet muutokset eivät tunnu ylivoimaisilta, vaan innostavat jatkamaan. Pieniä askeleita, paljon ja jatkuvasti – kehitys ja muutos on väistämätön. Baby steps…

3. Kohtaa pelkosi
Mukavuusalueella emme koskaan tee mitään, mikä pelottaa, vaan etenemme tuttuja, turvallisia kaavoja pitkin eteenpäin. Oletko koskaan tehnyt jotakin, joka on pelottanut ja silti tehnyt sen? Toivottavasti. Silloin olet varmasti tuntenut valtavan energian kehossasi. Sydän hakkaa, vatsassa on perhosia, keho jännittyy ja tapahtuman jälkeen koko kehossa virtaa suunnaton määrä energiaa ja elinvoimaa – usein voimme tuntea myös valtavaa onnistumisen tunnetta. Kun kohtaamme ja voitamme pelkomme, saamme tuntea, miltä tuntuu olla oikeasti elossa. Enkä tarkoita nyt extreme-temppuja, vaan myös niitä arjen pieniä pelkoja. Esimerkiksi tuntemattomalle juttelemista, matkustaminen, yksin illalliselle tai lounaalle meneminen (niin että puhelin pysyy laukussasi tai jätät sen kotiin!) tai kokeilet vaikkapa uutta jumppatuntia. Aloita mistä vain – kunhan aloitat.

astu mukavuusalueen ulkopuolelle Karita Tykkä

4. Sano ”kyllä”
Itsekin olen monta kertaa meinannut vastata ja vastannutkin ”ei kiitos”, pelon tai epävarmuuden vuoksi. Mahdollisuudet kannattaa kuitenkin hyödyntää – aina! Ota tarjous vastaan ja haasta itsesi, onnistut kyllä. Toisaalta, epäonnistumista ei ole olemassakaan, on ainoastaan oppimista tai onnistumista. Kun sanomme useimmin kyllä, luomme enemmän mahdollisuuksia, teemme enemmän ja koemme enemmän. Jim Carreyn tähdittämä Yes man -elokuva on hauska, hiukan liioiteltu esimerkki tästä, mutta antaa inspiraatiota sanomaan jatkossa – KYLLÄ! ”Yes allways leads to something good.”

5. Irti rutiineista
Hyvät rutiinit ovat hyviä ja tärkeitä, mutta niiden vangiksi ei kannata kuitenkaan jäädä. Uskalla muuttaa rutiinejasi parempiin ja arvosta muutoksia. Viikot saattavat helposti mennä ohitsesi rutiinien ohjaamina, joten vaihda rutiinejasi ja tunne muutokset. Valitse esimerkiksi uusi lounaspaikka, vaihtele työmatkan reittiä, lounasta uudessa seurassa, kokeile uutta liikuntamuotoa, aloita aamu jollain uudella tavalla tai muuta joitakin muita rutiineja, jotka eivät vie eteenpäin.

6. Onnistu
Mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen tuntuu koko kehossasi. Usein epämukavuuden tunne saa meidät perääntymään ja pakenemaan – toisin sanoen välttelemään tunnetta. Tunteet kannattaa kuitenkin kohdata. Mitä rohkeammin nitä kohtaamme, sitä helpommaksi se muuttuu. Mukavuusalueella olo saattaa ajatuksena tuntua mukavalta ja turvalliselta, mutta jos elämme ainoastaan siinä, puuttuu elämästä syke ja draivi – jännitys. Joskus on syytä levähtää mukavuusalueella, muttei ainoastaan olla siellä. Epämukavuusalueista kannattaa oppia nauttimaan, sillä silloin saat tuntea energian kehossasi ja tiedät meneväsi eteenpäin.

astu mukavuusalueen ulkopuolelle Karita Tykkä

Kokeile, mitä tapahtuu kun tietoisesti alat kohtaamaan pelkojasi ja uskallat astua mukavuusalueesi ulkopuolelle – yllätyt positiivisesti!

Rohkeasti vain.
Iloa,
Karita

kuvat: Emma Ronkainen

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

VIHREÄ KETOSMOOTHIE

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *