Arvostelu detox – oletko mukana?

Arvostelu ja tuomitsemis detox olisi tarpeen meille kaikille, jonka vuoksi haastan sinut mukaan. Myös ihana palkinto on luvassa!

Muistatko, milloin viimeksi tuomitsit jotakuta, ilman tuntematta asiaa tai tapausta tarkemmin? Ajatteluasi ohjailivat alitajunta ja uskomukset, jotka ovat muodostuneet elämäsi varrella ja vuosien saatossa. Asioita ja tilanteita voi AINA katsoa monesta kulmasta ja jokainen meistä näkee kaiken aina oman peilinsä kautta. Jos emme uskalla rohkeasti ja rehellisesti tarkkailla ajatuksiamme ja sanojamme, voivat uskomuksemme ja alitajuntamme estää meitä elämästä parasta elämää ja jäämään vaille jostakin upeasta.

Meidän tulisi olla kiitollisia kaikista tilanteista, jotka saavat olomme epämukavaksi, koska ilman niitä emme tietäisi, että meissä on jotakin rikkonaista ja keskeneräistä sisällämme – haava, joka odottaa paikkausta. Triggeröityessään ego pyrkii yleensä huutelemaan kaikenlaista, josta voisimme itse asiassa ottaa opiksi. Peruuttaa hiukan ja tunnistaa, mikä reaktion takana on ja milloin olen edellisen kerran tuntenut tunnetta ja lähteä sen jälkeen purkamaan lukkoa, joka sinne on jäänyt.

Jos elämme peloista käsin ja vanhoista kokemuksiemme ohjaamana, elämämme jatkaa samaa rataa, eikä kehittymiselle löydy sijaa. Mutta tiedostamalla pelkomme, niiden syyn sekä aiheuttajan, ja uskaltaen silti jatkaa eteenpäin olemme uusien mahdollisuuksien äärellä. Voi olla, että muutaman kerran sattuu uudelleen ja uudelleen, kunnes ei enää satu ja tilalle tulee uudenlaisia uskomuksia, malleja, haava paranee ja elämä muuttuu. Emme voi hallita maailmaa ja toisten tekoja, mutta voimme hallita maailmaa, jonka itse näemme.

Arvostelu detox – tarpeen meille kaikille

Jokainen arvostelee ja tuomitsee joskus – se on inhimillistä. Tietoinen arvostelu detox tekisi kuitenkin meille kaikille hyvää ja rakkaudellinen ajattelu ja sen värähtelytaajuus jopa muuttaa maailmaa… Aina kun tuomitsemme ja arvostelemme, erottaa se meidät todellisesta luonteestamme – rakkaudesta. Arvostelu ja tuomitseminen ovat yksi pääsyistä, miksi tunnemme itsemme surulliseksi, yksinäisiksi ja jollain tavalla puutteellisiksikin. Yksi iso tekijä on sosiaalinen media ja sen ohjaama kulttuuri, jossa korostuvat asema, seuraajien määrä, estetiikkaa ja vertailu vertailun perään. Katsomme ruuduilta, kuinka joillakin tuntuu päivästä toiseen olevan kivaa, menestystä, iloa, säihkettä ja samppanjaa – kaikkea, johon emme voi samaistua ja tunnemme syvää ulkopuolisuutta.

Kun tulemme tietoisemmiksi tavoistamme, jotka erottavat meidät muista ja maailmasta, löydämme lähemmäksi sisintämme. Rehellisyys itseään kohtaa on äärimmäisen tärkeää, sillä ilman sitä emme pääse eteenpäin. Kun tarkastelemme rehellisesti ja avoimesti tapojamme, joilla tuomitsemme ja arvostelemme, saatamme joutua tuomitsemaan myös itseämme – silloin on paikka oppia ja oivaltaa. Itse olen saanut näpäytettyä itseäni useasti ja hyvä niin, sillä se kertoo omien ajatusten ja toiminnan vahvasta tiedostamisesta ja kehityksestä. On hyvä ymmärtää, että me kaikki tuomitsemme jatkuvasti! Elämme maailmassa, joka on täynnä arvostelua ja jossa kukaan ei ole pyhimys. Ymmärrä, että me kaikki olemme erilaisuudessamme samanlaisia ja yhtä. Toisen onni, on myös sinun onnesi, jos kykenet tuntemaan myötäiloa.

Joka kerta kun tuomitsen itseni arvostelemisesta, yritän muistaa, etten ole yksin ja olen kiitollinen mahdollisuudesta eheytymiseen ja kasvuun. Voin kiittää itseäni, että astuin ulos pimeydestä, uskalsin olla rohkea ja myöntää itseäni lempeästi rakastaen oman pienuuteni ja inhimillisyyteni.

Pimeät ja pelkojen ohjaamat uskomukset, alitajuntaan jumiutuneet tunnemallit ja kokemukset ohjaavat arvostelemaan. Tuntiessamme olomme turvalliseksi ja rauhalliseksi, eivät tuomitseminen ja arvostelu ole tarpeellisia.

Arvostelu detox

Arvostellessamme sen sijaan, että saisimme helpotusta, vähennämme omaa totuuttamme ja arvoamme. Jäljelle jäävät erillisyyden, pelon ja yksinäisyyden tunteet. Arvostelu ja tuomitseminen myös korostavat käsitystämme maailman vaarallisuudesta, joka puolestaan alkaa rajoittamaan toimintaamme. Arvostelu ja tuomitseminen jättävät jälkeensä vain tummia jälkiä, eivät helpotusta. Todellinen helpotus tulee, kun rohkeasti todistamme arvostelun sekä tuomitsemisen ja kutsumme sitä nimellä: pelko. Kaikkien tuomitsemisten ja arvostelun perimmäisenä syynä on pelko. Pelko riittämättömyydestä, arvottomuudesta, hylätyksi tulemisesta, rakkauden menettämisestä ja köyhyydestä. Kun olemme riittävän rohkeita todella tiedostaen katsomaan arvostelua ja pelkojamme, voimme alkaa eheytymään. Tämä askel on arvostelu detoxin tärkein – sillä ilman rehellisyyttä ja halukkuutta kurkistaa pimeän puolelle, emme voi nähdä valoakaan.

Tämä kirjoitus nousi henkisen opettajan ja kirjailijan Gabrielle Bernsteinin kirjoituksista ja herättää minussa hyvää pohdintaa. Olisiko aika ottaa tietoinen arvostelu detox – pysähdellä tietoisesti tarkastelemaan omia ajatuksiaan, sanojaan ja pelkojaan?

Itse haluan kulkea ja toimia valosta sekä rakkaudesta käsin – siksi tutkailen itseäni herkällä korvalla ja pyrin eheytymään päivä kerrallaan.

Arvostelu detox – epämukavat hetket?

Voitko kiittää epämukavista hetkistä, jotka antavat mahdollisuuden kasvuun? Voitko alkaa edes katsomaan niitä eri tavalla – ei niitä vastaan taistellen, vaan rohkeasti ja lempeästi niiden kanssa hengittäen? Tunnista pelot sanojesi takaa, kohtaa ja näe ne – sillä vain niin voit vapautua peloistasi.

Kiitos rohkeudestasi lukea tämä teksti, vaikka välillä tunsitkin pistoksen rinnassasi ja epämukavia tunteitakin. Ehkä myös arvostelit minua tai ajatuksiani tätä lukiessasi… Tunnistitko, mistä tunne kumpusi ja mikä sen takaa löytyi?

Arvostelu detox -haaste ja GIVEAWAY

Jotta asia ei jäisi vain tähän kirjoitukseen, haastan sinut viikoksi tietoisesti tarkkailemaan itseäni, ajatuksiasi ja toimintaasi. Tutkimaan rohkeasti niiden taakse. Haluan kannustaa sinua ja siksi jaan viikon kuluttua 1.7.2019 maanantaina palkinnoksi paketin jotakin ihanaa. En tiedä vielä tarkalleen mitä, mutta jotakin josta on saajalle iloa. Kokoan kokonaisvaltaisen paketin, josta saattaa löytyä tekstiilejä, syötävää, luonnonkosmetiikkaa, meikkejä, asusteita, kirjoja ja niin edelleen. Huippupaketti – sen voin luvata!

Osallistut haasteeseen somessa tägäämällä ja haastamalla jonkun mukaan JA/TAI täällä blogissa jakamalla tämän linkin somessa ja kommentoimalla miksi olet mukana ja kenet haastat mukaan. Ajattele, millaisen muutoksen voimme yhdessä saada aikaan – yksin en siihen pysty, tarvisten apuasi.

Tägää minut mukaan postauksiisi #arvosteludetox @karitatykka

Giveawayn saaja julkaistaan IG:ssä ja täällä 2.7.2019 – siihen saakka aikaa osalistua!!

Kiitos kun teet kanssani maailmaa kauniimmaksi paikaksi elää.
Ihanaa uutta alkanutta viikkoa!

Karita

kuvat: Emma Ronkainen
kuvauspaikka: Frantsila

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Raudanpuute ja ferritiini + alennuskoodi

raudanpuute ja feriitiini Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (44)
 1. Anita Törni
  24.6.2019, 11:34

  Ehdottomasti mukana arvostelu detoxissa. Kirjoitus oli kyllä niin osuva ja tunnistin itseni todella monesta kohtaa. Menneisyys ja pelot ohjanneet itseäni läpi elämän ja lähinnä arvostelun kohdistanut itse itseeni ja sitä kautta miten itse tuntenut asiat on se vaikuttanut vahvasti siihen miten on muut nähnyt ja luullut tietävänsä asioita, joita ei ole loppujen lopuksi sanottu ääneen. Ja luulot osoittautuneet monesti todella vääriksi.
  Mukaan aioin haastaa aikuisen tyttäreni.
  Päiväkirjaa olenkin tässä pitänyt jo kohta kolme viikkoa ja sitä jatkan ainakin tämän vuoden loppuun. Siinä näkee paperilla ne omat ajatuksensa ja voi pohtia niitä jälkeenpäin ja monesti on jo ajatusmalli muuttunut kun on käynyt tuntemuksiaan sitä kautta läpi. Kiitos ihanasta kirjoituksestasi.

 2. Ehdottomasti mukana. Niin tärkeistä asioista kirjoitat. Sosiaalinen media mahdollistaa nykyään avoimen arvostelun jopa hyvin julmallakin tavalla. Mutta kuka uskaltaa sanoa, että on parempi kuin toinen. Kuka antaa sinulle luvan arvostella toista? Voin samaistua tekstiisi ja tämä saa kyllä paljon pohtimaan myös omaa ajatusmaailmaa. Tämän jaan ehdottomasti eteenpäin.
  Kiitos Karita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *