Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Appelsiini-suklaakakku

appelsiini-suklaakakku

Appelsiini-suklaakakku – onnea ihanat isät!

Raakakakut ovat täyteläisiä, ravintorikkaita, kehoa helliviä ja kauniita herkkuja. Tämä kakku on ollut yksi suosituimmista  raakakakkuresepteistäni ja siksi päätin jakaa tämän myös Rakkaudella, Karita -blogissani. Isänpäivää juhlitaan sunnuntaina ja tämä appelsiini-suklaakakku on täydellinen herkku isän hemmotteluun. Raakakakkuja valmistaessa pääsee käyttämään luovuutta ja mielikuvitusta. Voit muokata makuja siihen asti, kunnes jähmetät kakun. Maku tai koostumus ei kakun tekeytyessä juurikaan muutu, sillä niitä ei kypsennetä esimerkiksi uunissa, eikä koostumusta kohottavia raaka-aineita käytetä lainkaan. Itse koen, että raakakakut ja -ruoat antavat mahdollisuuden kokeilevaan, hauskaan ja luovaan kokkaamiseen. Ruokia ja herkkuja tehtäessä ei tehdä virheitä, vaan ainoastaan onnistutaan tai opitaan. Tämä kakku on gluteeniton, vegaaninen ja valmistuu ilman valkoista sokeria. Raakakakussa säilyvät myös kaikki herkät  ja arvokkaat vitamiinit, mineraalit ja entsyymit, sillä herkkua ei kuumenneta. Turhaa ja ravintoköyhää höttöä tämä ei ole vaan täyttä ravintoa viimeiseen muruun saakka – pieni pala riittää pitkälle.

appelsiini-suklaakakku

appelsiini-suklaakakku

appelsiini-suklaakakku

Ravintorikkaan ja puhtaan ruoan nauttiminen, tuo mukanaan hyvän ja energisen olon. Mieliala on tyyni, ei heittele ja muun muassa sokerinhimo häviää. Nautinto on tärkeä osa terveyttä edistävää elämää, mitä ei sovi unohtaa. Mielestäni terveellinen ruoka ei palvele kokonaisvaltaista hyvinvointia, jos ruoka ei maistu hyvälle. Sillä tällöin keho jää kaipaamaan jotain lisää – suolaista, makeaa tai rasvaista. Kun taas nautintoja tuova, monipuolinen, herkullinen ja terveellinen ruoka, ilman huonoa omaatuntoa, tuo hyvän olon ja positiivisen mielen. Ruoka, joka on valmistettu rakkaudella ja nautittu rauhassa läsnäollen, tukee terveyttä ja hyvää oloa. Tämä appelsiini-suklaakakku sopii siis erinomaisesti tarjottavaksi perheen isille – meidän rakkaimmille.

appelsiini-suklaakakku

Tein kakusta sekä pyöreän version että yksittäisiä leivoksia. Pyöreään kakkuun raastoin vielä raakasuklaata ennen kuin koristelin kakun kuorrutteella. Koko kakun päälle siis tuli myös täyteläinen suklaakuorrutus, joka kruunasi kokonaisuuden. Ihastuin kakun makuihin ja koostumukseen, ja kruununa ollut suklaakuorrute hupeni huimaa tahtia myös suoraan astiasta suuhuni. Sitä voikin hyvin käyttää myös suklaadippikastikkeena. Kakun kera voisi isää hemmotella vaikka kirjalla tai hierontalahjakortilla, joka ilahduttaisi varmasti. Tärkeintä isänpäivässä ovat kuitenkin läsnäolo ja rakkaus – ollaan siis läsnä, halitaan ja rakastetaan isiämme sunnuntaina : )

Iloa ja hyvää oloa kaikille isille!

Rakkaudella,
Karita

appelsiini-suklaakakku

Appelsiini-suklaakakku

Pohja:
1,5 dl pekaanipähkinöitä, halutessasi liota 4 tuntia, huuhtele ja valuta huolellisesti
1 dl pilkottuja Medjool-taateleita
1/2 tl jauhettua vaniljaa (Urtekram)
2 tl vaahterasiirappia (ei välttämätön)

Prosessoi kaikki raaka-aineet monitoimikoneessa s-terää käyttäen. Painele sitten kelmulla vuoratun vuoan pohjalle ja siirrä vuoka sivuun.

Appelsiinitäyte:
2 dl cashewpähkinöitä, liota 4 tuntia tai yön yli, huuhtele ja valuta
1/2–3/4 dl kookosöljyä, sulana
1/2 kuorittu luomuappelsiini
1 rkl hunajaa (tai muuta makeuttajaa jos haluat vegaanisen)
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta tai pari tippaa appelsiiniöljyä (ei välttämätön)
1/2–1 rkl psylliumkuitua

Sekoita kaikki raaka-aineet blenderissä, kunnes massa on täysin tasaista. Kaada kakkupohjan päälle ja kopauta vuokaa pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat. Tämän jälkeen tee suklaatäyte.

Suklaatäyte:
2 dl cashewpähkinöitä, liota 4 tuntia tai yön yli, huuhtele ja valuta
3 rkl vettä (tai pähkinämaitoa)
1/2 dl kookosöljyä, sulana
1/2 tl jauhettua vaniljaa
4–5 rkl raakakaakaojauhetta

1/2 dl vaahterasiirappia tai hunajaa (tai oman maun mukaan)
ripaus laadukasta suolaa
1/2 rkl psylliumkuitua

Sekoita kaikki raaka-aineet blenderissä, kunnes massa on täysin tasaista. Kaada vuokaan appelsiinikerroksen päälle. Kopauta taas vuokaa pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat, ja laita jähmettymään pakastimeen useammaksi tunniksi tai yön yli.

Kuorrute:
1 dl kookosöljyä, sulana
1 dl raakakaakaojauhetta
1/2 dl vaahterasiirappia tai hunajaa (tai oman makusi mukaan)
1/2 tl jauhettua vaniljaa (Urtekram)
aavistus laadukasta suolaa

Sekoita kaikki raaka-aineet tasaiseksi sekaisin ja tarkista maku.  Koristele kakku jäisenä tai ainakin hyvin kylmänä. Kylmä kakku auttaa kuorrutetta jähmettymään paikoilleen välittömästi. Laita halutessasi vielä takaisin viileään jähmettymään tai anna kakun sulaa ja nauti.

Kommentit (12)

  1. Elina

    Täytyy olla hyvää… Juurikin kahvipöydän herkku isälle mietinnässä, joten harkitsen vahvasti tätä appelsiini-suklaakakkua.. Harkinnassa syystä, että raakakakkukokeiluni teen mini cutterilla ja sauvasekoittimella, joten lopputulos ei tietysti ole optimaalisin.. Toki maku on tärkein Mietin vaihtoehtoisesti myös blogissasi aiemmin julkaisemaasi mokka-suklaapiiras reseptiä.. Isäni tosin ei pidä kookoksen mausta, joten siksi hieman mietityttää.. Mitä mieltä olet, kuinka vahvasti kookos maistuu valmiissa piiraassa? 🙂

    Ihanaa isänpäiväviikonloppua! 🙂

    • karitatykka

      Moi Elina.

      Mokkasuklaapiiras olisi noilla työkaluilla ehkä parempi. Kookos ei maistu piiraissa juuri lainkaan, myös raakasuklaan, kahvi ja makeutuksen määrää voit muokata makusi (tai isäsi maun mukaan) mukaan. : )

      Iloa!

      Rakkaudella,
      Karita

      : )

    • Elina

      Päädyin appelsiini-suklaakakkuun ja maku kyllä oli hyvä (vaikka jätin suklaakuorrutteen/kastikkeen tekemättä). Tietysti rakenne olisi paljon parempi kunnon välineillä tehtynä ja ulkonäkökin kauniimpi.. Kokeilen joku toinen kerta varmasti mokka-suklaapiirasta 🙂

      Itse tykkään melkeinpä kaikesta, mutta perheessäni miehet eivät pidä kookoksesta, joten se tuottaa näissä maidottomissa herkuissa välillä haasteita. Mielelläni kokeilen kuitenkin erilaisia maidottomia ja gluteenittomia ohjeita, vaikka olenkin ainut kyseistä ruokavaliota perheessäni noudattava. 🙂

    • karitatykka

      Hienoa Elina.

      Kokeile ihmeessä myös mokkaista piirasta. : )
      Usein kookoksen maku ei tosiaan tule edes esiin, etenki kun valitset kookostuotteet tarkoin. Thai kookosmaidot kannattaa jättää väliin, sillä niissä kookos maistuu todella vahvasti. Voit myös käyttää kookosöljyn sijaan sulatettua raakakaakaovoita. http://superlemon.fi/superlemon-criollo-cacao-butter-454-g.html Silloin ei ole kookoksesta tietoakaan. : )
      Iloa ja hyvää oloa viikkoon,
      Karita

    • Elina

      Kiitos Karita!

      Unohdin mainita asiasta, mutta korvasinkin suklaatäytteen kookosöljyn kaakaovoilla. Olen vähän sellainen soveltaja keittiössä.. 🙂

    • karitatykka

      Ihanaa Elina – juuri noin tuleenkin toimia! Hyvä, hyvä! : )
      Jatka samaa rataa… : )

  2. Sirpa

    Millä voisi korvata pähkinät?

  3. vierailija

    Hei !

    Ei sinulla sattuisi olemaan Sokeritonta, Gluteenitonta & Maidotonta ohjetta ; Mokkapaloille & Mutakakulle ? =)

    Mutakakku ohjetta olen testannut vaihtamalla valkoisen sokerin – kookossokeriksi (maku oli liian erilainen norm. versioon), sekä Koivusokeriksi, jolloin kakku oli muuten suht. norm. makuinen, mutta jotenkin tod. tahmea tai jotain… en enää muista tarkasti, kun teosta jo aikaa…

    • karitatykka

      Moikka.

      Kiitos vietsistäsi.
      Mokkapaloihin ei ohjetta vielä ole, mutta mutakakkuun kyllä. Sokeriton-kirjassani (Cozy Publishing) löytyy mielettömän ihana jauhoton ja ilman valkoista sokeria valmistuva suklaakakku (mutakakku), voit kokeilla myös hiukan erilaisia suklaakakkuja, jotka ovat täynnä terveyttä:
      Raakarevsio mokkasuklaapirraista: http://blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/mokkasuklaapiiras-raw/
      JA kypsennetty terveellinen mutakakku: http://blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/terveellinen-mutakakku/

      Voit kokeilla noita ja muokata oman makusi mukaan. : ) Otan ehdottomasti vinkistä vaarin ja teen jossain välissä reseptin mokkapaloihin. : )

      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

    • Anne

      Hei,

      Minkä kokoista vuokaa tässä oli käytetty? Kiitos!

    • karitatykka

      Moikka Anne

      Muistaakseni tein tätä 15 cm leveään ja korkea reunaiseen (6 cm) vuokaan. Tämä vuoka on suosikkini! http://superlemon.fi/lekue-duo-springform-mould-15-cm-irtopohjavuoka.html , mutta nuutkin käyvät hyvin. Riippuu siitä haluaako matalamman vai korkeamman herkun. : )

      Iloa!
      Karita

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *