Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Älypuutarha kotona

Älypuutarha kotona

Eikö olisi ihanaa, jos voisimme noukkia päivittäiset yrtit suoraan pihalta omasta sadosta? Se on ainakin minun unelmani, jota kesällä pystynkin osittain toteuttamaan. Täällä Suomessa talvi tekee omavaraisuudesta hiukan hankalan ja viherkausi on verrattain lyhyt. Siksi innostun aina kaikista härveleistä, jotka mahdollistavat yrttien kasvatuksen kotikeittiössä. Olen jopa harkinnut isoa ammatti- ja ravintolakäyttöön suunniteltua yrtti- ja salaattikaappia, johon törmäsin eräillä ammattimessuilla. Se on kuitenkin jäänyt vielä hankkimatta muhkean hintansa vuoksi. Nyt minulle tuli mahdollisuus tutustua toiseen suomalaiseen keksintöön nimeltä Plantui *. Älypuutarha kotona, joka kasvattaa yrtit puolestasi. Se annostelee veden ja valon määrää omatoimisesti. Iso plussa on myös sen upea design, joka valitettavan usein uupuu kodinkoneista. Koska laite on nimenomaan näkyvillä avokeittiössäni, on ulkonäkökin minulle tärkeä.

Laite on helppo koota, hoitaa ja sähkönkuluskin on vain 7 € vuodessa. Kasvit kasvavat siemenkapseleista, joita on saatavilla useita eri lajikkeita. Itselläni kasvaa tällä hetkellä rucolaa, orvokkeja ja korianteria. Seuraavaksi kokeilen tatsoita ja muuta hiukan erikoisempaa yrttiä. Kasvatus on helppoa – irtonaisia siemeniä tai multaa ei tarvita ja kastelu hoituu itsestään. Plantuin voi laittaa myös pimeään huoneeseen, sillä se hoitaa itse valon. Valot vaihtuvat eri kasvuvaiheen mukaan. Valo on melko kirkas, mutta mielestäni upea! Plantui menee yöksi nukkumaan, joten valo ei häiritse nukkumista, vaikka laite olisi makuuhuoneessa. Laitteen nukkumamenoaika ajastetaan helposti pitämällä kättä lampun päällä, jolloin lamppu sammuu ja nukkuu siitä lähtien aina samaan aikaan ja kahdeksan tuntia kerrallaan. Voit kurkata, mitä huippukokit sanovat Plantuista täältä.  Muun muassa huippukokki Sasu Laukkonen käyttää laitetta Michelin-tähden saaneessa Chef & Sommelier -ravintolassaan. Jos et ole vielä käynyt kyseisessä ravintolassa, suosittelen lämpimästi. Sasu on ihana, ruoka luomulaatuista ja luvassa on aina huikeita makuelämyksiä!

Älypuutarha kotona

Alkuvaiheessa tuntui, että ensimmäisiä versonalkuja sai odottaa pitkään, mutta viikossa jotain alkoi kuitenkin tapahtua ja yrtit pääsivät kunnolla kasvuvauhtiin. 6–8 viikossa yrtit pääsevät täyteen kukoistukseensa. Yrttejä kannattaa napsia matkan varrella, sillä sitä tuuheampi puskasta tulee. Meidän perheessämme kulutus kuitenkin on niin runsasta (yksi yrttipuntti päivässä ei riitä alkuunkaan), ettei Plantui pysy vauhdissa mukana tai sitten niitä tulisi olla useampi. Siispä kaltaiselleni vihreiden suurkuluttajalle koko seinän kokoinen ammattikaappi olisi omiaan. Ruoissani on aina jotakin tuoretta vihreätä, niin kuin esimerkiksi kesäkurpitsapitsassa, bataattileivissä tai tomaatti-avokadosalaatissa. Nautin, että minulla on tuoreita yrttejä aina pöydälläni ja käytän Plantuin tarjoamia kasveja myös ruokien koristeluun. Todella tuoreiden yrttien maku on huikea, selkeästi voimakkaampi kuin peruskaupan yrteillä. Olenkin huomannut, että näillä yrteillä ruokien maustamiseen riittää pienempi määrä. Ei siis ihme, että myös ammattilaiset käyttävät laitetta ravintoloissaan. Plantuissa on myös kiva kasvattaa jotakin hiukan harvinaisempaa yrttiä, jota ei kaupan perusvalikoimasta löydy. Ravintorikasruoka on nimenomaan rikasta, monipuolista ja vaihtelevaa. Etenkin vihreitä kannattaa vaihdella, jotta saat laajan kirjon ravintoaineita. Kasveissa on myös niiden luontaisia myrkkyjä ja siitä syystä niitä on hyvä vaihdella etenkin, jos niitä kuluttaa paljon raakana. Pakko tähän väliin kuitenkin sanoa, että näiden luontaisten myrkkyjen takia ei kasviksia ja lehtivihreitä kannata kuitenkaan missään nimessä hylätä! Kasvikset sisältävät niin paljon arvokkaita antioksidantteja ja ravinteita, että niiden tulisi mielestäni kuulua jokaiseen päivään. Lehtivihreät myös auttavat kehoa puhdistumaan erilaisista myrkyistä, kuten raskasmetalleista.

Älypuutarha kotona

Mikä on sinun suosikkiyrttisi tai salaattisi? Itse rakastan kaikkia yrttejä, mutta etenkin minttu, korianteri, rosmariini ja timjami ovat lähellä sydäntäni. Pannun kautta käytän eniten musta- tai lehtikaalia.

Energistä perjantaita ja raikasta oloa!
Karita

*Laite saatu kokeilua varten Suomen Sähkötuonti Oy:ltä

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *