Primelife by Umppu
Primelife by Umppu

Voiko lasten kanssa mennä illalla ravintolaan tai terassille?

Viime viikolla kohistiin siitä, voiko lasten kanssa olla terassilla? Iltasanomien artikkelin voit lukea TÄÄLTÄ Suomalainen julkkis pariskunta, oli juhlistamassa syntymäpäiviään ja joku rehellisesti sanottuna idiootti oli tehnyt asiasta lastensuojeluun ilmoituksen. Jos tätä ex pariskuntaa kukaan yhtään on mediassa seurannut niin ainakin itse olen saanut sellaisen kuvan, että heille molemmille elämän tärkein asia on lapsi/lapset ja se on tuotu hyvinkin selvästi esille. Tähän asiaan liittyen kirjoitan asiasta mitenkä esimerkiksi itse olen tottunut lapseni kanssa käymään ravintoloissa ja kuinka taas Suomalainen kapeakatseisuus toimii.

IMG_2533

Me ollaan matkusteltu aina paljon ja useasti jopa useita kertoja vuodessa. Se on asia mihin laitan rahani, sillä matkailu avartaa ja sieltä saa niin uskomattomia kokemuksia ja todellakin näkee vähän miten muualla maailmassa eletään. Liittyen otsikkoon niin ehkä moni Suomalainen, kuka ei ole esimerkiksi koskaan matkustanut maamme ulkopuolelle ei tiedä, että ei tarvitse mennä hirveästi kauemmaksi niin voi huomata, että lähes kaikissa maissa ensinnäkin päivälline syödään illalla ja usein koolla on koko suku ja se on oikein iloinen tapahtuma pitkänkaavan mukaan. Monissa paikoissa ravintolaan mennään klo 19-22. Varsinkin maissa, missä on ihan pirun kuuma syödään aina illalla (päivällä vieteään siestaa) ja kyllä lapset ovat aina mukana. Käytäntö ulkomailla on ihan täysin normaali ja kukaan ei katso  sua kieroon.

IMG_2881 IMG_2894

Meillä perheessä käytäntö on ainakin ihan normaali, että käymme ravitoloissa iltaisin perheen kanssa ja varsinkin ulkomailla, koska päivällä on niin pirun kuuma että ruoka ei edes silloin päivällä maita. Toki tässä asiassa on se kolikon toinen puolikin. On tiettyjä ravintoloita/terasseja minne en menisi lasten kanssa, joissa esimerkiksi suurinosa porukasta saattaa olla jo aamusta pikku pieruissa tai terassi on 90%:sti täytetty juojilla. Suomessa kuitenkin suositut tyylikkäät ravintolat eivät ole tälläisiä. Jos meidän perheen jokaisesta ravintola käynnistä olisi tehty lastensuojelu ilmoitus niin nitä olisi aika monta…hahahaha mua vaan naurattaa jotenkin koko tilanne..  Uskon että artikkelin tapauksessa kyse oli vain nimenomaan vanhempien julkisuudesta ja täysin tahallisesta kiusanteosta.

IMG_1857Ja sitten mitä alkoholiin tulee niin mielestäni lasi kaksi  on täysin normaalia juoda ruoan kanssa esim viiniä on paikalla lapset tai ei. Esimerkiksi Suomi on varmaan yksi ainoista maista missä ylipäänsäkkin kielletään kaikki 🙂 Monissa maissa jopa raskaana oleville suositellaan juomaan esimerkikisi viiniä lasi/kaks, koska siitä ei ole mitään haittaa. Ylipäänsä täällä puututaan niin epäolennaisiin asioihiin, millä ei loppupeleissä oo minkään valtakunnan merkitystä. Tiedän paljon perheitä, missä esimerkiksi juodaan kotona ja se ei ole mitään viinin nauttimista vaan kunnon ryyppäystä ja uskon, että sitä tapahtuu meillä täällä Suomessa aika paljon ja se on paljon vakavampaa ja nimenomaan siihen pitäisi puuttua ja tarkoitan sitä, että lapset on kotona ja näkevät kaiken.

Matkailu todella avartaa ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille. Lomalla on muutenkin ihanaa kun voi rentoutua ja ihmiset on hyvällä tuulella. Näet kuinka leppoinen ilmapiiri muualla maailmassa on verratuna Suomen valituskulttuuriin 🙂 Mutta mun pointti jälleen kerran  uskon, että tässäkin tapauksessa vanhemmat osasivat arvioida tilanteen aivan täysin lapsien  hyvinvoinnin kannalta oikein ja uskon, että koko perhe on nauttinut illallisesta.

Nyt olis aika keskittyä niihin valtion todellisiin ongelmin 🙂

-Umppu

Kommentit (8)

 1. fityoutoo

  Toi oli kyllä ihan naurettava juttu ja selkeästi tossa vaan oli kateus tms takan, koska kyseessä julkisuuden henkilöt. Harmi vain, että tuokin on pakko lastensuojelun tutkia ja siihen menee taas resursseja.

  Mutta täytyy myöntää, että joskus itsekin mietin, jos tulee vaikka perjantai-iltana bussilla keskustassa, että mitä joku tekee pienen lapsen kanssa vielä melkein keskiyöllä bussissa. Siis en tietenkään tarkoita, että siinä mitään olisi, mutta jotenkin eri asia jos lapsi on vähän jo vanhempi ja sen kanssa ollaan ravintolassa, kun se että mutsi työntää hereillä olevaa taaperoa vielä klo.23 perjantai-iltana ulkona. Meillä ei onnistus enää kovin myöhään pihalla oleminen, koska 2,5vuotias nukahtaa kumminkin jo ysin aikaan eikä jaksa valvoa. Mutta usein kyllä ollaan meidän tuttavien luona ja saatetaan syödä myöhäänkin ja sit lapsi on vain laitettu jo nukkumaan eikä siinä mitään. Myös viiniä, skumppaa ja muuta alkoholia kyllä ainakin meidän tuttavapiirissä osataan ottaa fiksusti ja lasten aikaankin, eikä siinä ole mielestäni mitään väärää. Porukka ei todelllakaan huoju räkäkännissä tai sammu vessoihin :D.

  • Roosa

   Voin kertoa et kaikki vanhemmat ei oo niin onnekaita, että taaperot menis nukkumaan ajoissa. Meillä ei ole mitään unirytmiä johtuen lapsen erityisyydestä ja diagnoosista (jota ei näy päälle päin) ja välillä vaunutellaan menemään myöhään illalla ja pirpana hereillä kun sinne vaunuihin se saattaa joskus nukahtaakin tuurilla. 🙂 Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Ja tässä jutussakin mun mielestä on hyvä jos on huolissaan niin ilmoittaa lastensuojeluun mutta tosiaan käyttää sitä omaa harkintaa sillä ne turhat ilmoitukset vievät resursseja ihan oikealta hädältä. Lapsi ravintolassa klo 21 tai taapero hereillä klo 23 tai vaikka 00 ei oo vielä mikään syy tehdä lastensuojeluilmotusta. 🙂

 2. Heidi

  Menee varmaan jo vähän ohi aiheen, mutta yleensäkin Suomessa tunnutaan vihaavan lapsia. Joistain Fitfashion blogeistakin on saanut lukea, kuinka ”mä en kestä ku lapset kiljuu ravintolassa tai hotellin uima-altaalla”. Ulkomailla lapsia suorastaan palvotaan eikä siellä katsota kieroon kun menet lasten kanssa minne tahansa. Koirankin saat viedä vaikkapa Saksassa ihan minne vaan eikä sua katsota halveksuen.. Suomessa lapsia ei sosiaalisissa tilanteissa arvosteta vaan niitä tunnutaan pidettävän riesana, taakkana ja iiiiik ne pitää meteliä ja on aitoja.
  Mitenkäs ne meidän lapset oppii hyville käytöstavoille, jos niitä ei saa käytännössä niille opettaa?
  Veikkaan, että suurempi ongelma on ne perheet, joissa alkoholia nautitaan kulissien takana eikä kulisseihin pääse kurkkaamaan yksikään ulkopuolinen silmä…

 3. ninja

  Tässä julkkisjutussa oli varmaan kyse siitä, että lapsen äiti on tuomittu rattijuopumuksesta, ja hän on ajanut myös hurjaa ylinopeutta pienet lapset kyydissä.Eli en ihmettele, jos joku on ollut oikeasti huolissaan lapsista.

 4. Marjouz

  Kiva, että otit kantaa tähän asiaan! Meillä eletään pienten lasten kanssa sellaisessa rytmissä, että lapset menee nukkumaan vasta yhdentoista maissa ja aamulla puolestaan nukkuvat pitkään. Tykkäämme myös käydä ravintolassa syömässä koko perheen voimin ja usein saamme hyvin paheksuvia katseita ja kommentteja täysin vierailta ihmisiltä tyyliin ”eikö olisi vastuullista vie lapset puurolle ja kotiin nukkumaan”. Ja kuten edellinen kommentoija mainitsi; ihan kuin lapset pitäisi Suomessa täysin eristää aikuisten ”normiarjesta” ja antaa heidän vain ja ainoastaan tehdä lasten juttuja ”lasten aikaan.”

 5. Laura

  Juuri näin! Meillä juodaan viiniä silloin tällöin ruoan kanssa ja saunan jälkeen saunasiideri/olut, opetan samalla lapsille alkoholin kohtuukäyttöä, alkoholi ei ole mikään tabu, on normaalia ottaa 1-2 annosta alkoholia silloin tällöin, meillä sitä tapahtuu 1-2 kertaa viikossa. Ikinä en näyttäytyisi humalassa lasten seurassa. Mun vanhin lapsi on kysynytkin minulta että olenko koskaan ollut humalassa (lapsi on 10-v.), kerroin rehellisesti että olen ja siitä tuli tosi paha olo, huimasi ja oksetti ym. Meillä on lasten kanssa aika mutkaton suhde, puhutaan asioista asioina, ne on yllättävän fiksuja 😀 Minua ei kauheasti haittaa jos joku mun kaveri vaikka on pienessä humalassa mun lasten läsnä ollessa mutta tärkeintä on se että omat vanhemmat, isovanhemmat ym. lapselle turvaa tuovat ja tärkeät ihmiset käyttäytyy normaalisti.

 6. Minsku

  AAMEN! itsekin lapsena ulkomailla asuneena oppinut pikkaisen erilaisen kulttuurin kun täällä suomessa. Euroopassa nimenomaan tuo ulkona syöminen perheen kesken ja sosiaalinen elämä, illalla syödään meilläkin 20 aikaan päivällinen ennemmin kun ne klo 17 perunat, ja viiniä on aina vanhemmat juoneet keskellä viikkoakin, ja täysin normaali lapsuus. Ainiin ja mekin oltiin joskus espanjassa ja raskaana olevalle sukulaiselle myös tarjottiin lasi punaviiniä, tarjoilija totesi vaan että täysin normaalia siellä.

  Juuri pari viikkoa sit luin jonkun jutun jossa 2/3 suomalaisista äideistä on sitä mieltä ettei lapsen seurassa saisi juoda ollenkaan alkoholia, ettei näytetä (huonoa?) esimerkkiä. hei haloo. Noissa perheissä ne lapset just kasvaa kypärä päässä ja vaaleanpunaisissa aurinkolaseissa – nimenomaan tuota suomalaista kapeakatseisuutta.

 7. Katariina

  En vois enempää olla samaa mieltä! Sanoinkin miehelle kun lähdettiin pienen lapsen kanssa kreetalle kesäkuussa (kova halu jo takaisin) , että ihanaa kun pääsee ravintolaan syömään iltasella lapsen kanssa ja voi ottaa, vaikka oluen ilman, että katsotaan pahalla silmällä 🙂 täällä suomessa käymme kyllä ravintoloissa ja vaikka oltaisiin päiväsaikaan niin välillä siitäkin saa halveksuvia katseita! Tuntuu, että täällä lapsi ei saisi edes nauraa ääneen vaan pitäisi olla huomaamaton ja näkymätön ja vanhempien pitäisi pysyä kotona lasten kanssa. Siinä suomalaisessa kulttuurissa olisi kehitettävää, että lapsia arvostettaisiin yhtäpaljon kuin esimerkiksi etelänmaissa! ja se, että viinilasi tai pari lapsen seurassa ei tarkoita humalaista örveltämistä. Ja tosiaan mitä joku edellä mainitsi jotkut lapsukaiset ovat huonoja nukkujia niinkuin meidänkin ollut aina, vaikka kotona oltaisiin oltu ja nukkumaanmeno saattaisi venyä ilman ravintolakäyntiäkin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *