Primelife by Umppu
Primelife by Umppu

Tänään vietetään pukeudutaan hutsahtavasti päivää

Otsikoissa on viimepäivinä pyörinyt Sysmäläisen opettajan kommentit yhdelle oppilaalle.. Sysmän yhteiskoulun rehtori puhui hutsahtavasta pukeutumisesta. Perjantaina 11. tammikuuta järjestetään Pukeudutaan hutsahtavasti -tempaus, jolla muistutetaan, ettei pukeutuminen oikeuta kiusaamista tai häirintää. No mitenkä tämän asian selittäisi… Kaikkihan saa pukeutua kuten haluaa ja kenelläkään ei tulisi olla oikeutta kommentoida toisen pukeutumista, mutta….

Mää oon ehkä osittain vähän jäärä ja vanhanaikainen. Mun mielestä on jopa huvittavaa että tästä asiasta intoutuneena järjestetään pukedutaan hutsahtavasti päivä. Mää ainakin itse vanhempana ajattelen, että myös mun on ohjattava lapsiani pukeutumisessa. Esim kouluun laitetaan asianmukaiset vaatteet. Tällä meillä Suomessa, kun esimerkiksi talvisin on pakkasta välillä ihan reilulla kädellä, niin esimerkiksi kouluun tulee pukeutua sen mukaisesta. Opettaja teki väärin ja pyysi siitä julkisesti anteeksi. Mää oon aivan sata varma siitä, että jos tämä opettaja olisi esimerkiksi pukeutunut ”hutsahtavasti” niin kyllä aivan varmasti vanhemmat olisivat siitä huomauttaneet ja onhan niitäkin juttuja ollut esillä missä opettajaa huoritellaan. Mää nään tässä asiassa silti toisen puolen myös.

Mää esimerkiksi itse koen todella häiritsevänä liian paljastavan pukeutumisen. Liian avonaiset kaulaaukot ja minishortsit josta vilkkuu perskannikat on mulle liikaa, mutta mun kaltaisilla ihmisillä ei siis ole muuta mahdollisuutta, kun katsella niitä tissejä ja pyllyjä? Mulla ei ole oikeutta sanoa, että valitettavasti sun tissit häiritsee mua, koska kaikilla on oikeus…. On eri asia pukeutua vaikka yökerhoon tai rannalle, mutta esim tässä tapauksessa oli kyse tavallisesta koulupäivästä. Pitäisikö meidänkin hankkia koulupuvut?  Jos mää ajattelen itse mun omaa pukeutumista… menisin vaikka töihin rinnat lähes paljaana ja niin lyhyessä minimekossa, että kun leikkaan asiakkaan hiusksia niin mekon alta näkyisi vaikka ja mitä, niin se tilanne on aivan varmasti sille asiakkaalle kiusallinen. Tissit täynnä karvanpätkiä ja pesupaikalla ne tissit olis asiakkaan naamassa ”koska mä voin”. Mää oon esimerkiksi vuosia sitten joutunut puuttumaan yhden työkaverini pukeutumiseen, sillä yksi asiakas sanoi, että hänellä näkyy alapää. Mun mielestä tämä on ihan verrattavissa oleva tilanne, missä toisen pukeutumisesta esimerkiksi töihin pitää huomauttaa, jos hän ei sitä itse ymmärrä.

Mää itse henkilökohtaisesti koen, että paljastava pukeutuminen on juuri sitä varten, että sillä haetaan sitä huomioo. Jos olet rinnat lähes paljaana, niin haluat että ihmisten katse kiinnittyy niihin. Tuskin tuola pakkasella se on ainakaan mukavuus edellä mietittyä pukeutumista. Jos joku haluaa pukeutua paljastavasti niin tuskin siinä mitään vikaa on. Se vaan ei kuulu esimerkiksi työpaikoille tai sinne kouluun. Vapaa-ajalla kaikki tehkööt mitä huvittaa.

Mää itse ajattelen myös niin, että paljastava pukeutuminen viestittää sinusta  signaaleja, mitkä saattaa esimerkiksi edesauttaa näitä paljon esillä olleita seksuaalirikoksia. Musta tuntuu että kalenteri täyttyy jatkuvasti erilaisilla vähän jopa keksityillä teemapäivillä. Varmasti moni on mun kanssa eri mieltä ja saa vapaasti olla, mutta itse en todellakaan allekirjoita mitään pukeudutaan hutsahtavasti päivää. Tää maailma on menossa mun mielestä jatkuvasti niin väärään suuntaan ja tuntuu että sellainen tietynlainen maalaisjärki puuttuu ihmisiltä kokonaan. Tuntuu että jäljellä on superloukkaantujia, jotka nostaa esille kokoajan jotain mitä erikoisimpia asioita. Loukkaannutaan myös muiden ihmisten puolesta ja ihan vaan kun tekee mieli loukkaantua.

Mää itse koen liian paljastavan pukeutumisen epävarmuutena ja osittain huomionhakuisuutena. Tämä on vain mun mielipide. Joku taas kokee sen seksikkäänä, mutta itse ajattelen että seksikkyys on itsevarmuutta eikä se tarvitse paljasta pintaa. Tässä tempauksessa on laajemmin kyse slut shaming ilmiöstä. Mua on myös syytetty slut shaimaamiseta. Kyse oli selliasesta tilanteesta että yksi henkilö kysyi liikkeeni kanssa yhteistyötä. Jouduin kuitenkin puuttumaan siihen, koska hänen sosiaalinen media täyttyi hyvin paljastavista kuvista ja en halua että oma yritykseni tulee esiin tälläisessä kavassa.  En halua että yritykseni mainitaan öljyttyjen rintojen ja pakaroiden välissä. Ainakin itse koen, että myös tälläisessä asiassa minulla on oikeus asiasta ilmoitta perustellusti ja kyse oli nyt omasta yrityksestäni. Henkilö jakakoot kanavallaa mitä haluaa mikä ei minulle kuulu, mutta tässä tilanteessa katsoin tilanteen kokonaiskuvaa. Tässä ei riidellyt ihmiset vaan asiat.

En osaa sanoa, mikä kenelläkin on oman pukeutumisen takana, eikä se saisi määritellä ketään ihmisenä. Jokainen olkoon mitä haluaa mutta myös muita kunnioittaen ja muut huomioiden. Ketään ei saisi tuomita ulkonäön perusteella. Silti kaikkea ei ihan jokaisen tarvi ymmärtää…. annetaan myös siihen oikeus

Kuvat: Noora Näppilä

Kommentit (29)

 1. Suvi

  Ymmärrän kyllä, mitä ajat takaa ja itsekin sillä kannalla, että on tiettyjä paikkoja, joissa on hyvä miettiä asuvalintojansa.

  Mutta missään nimessä seksuaalirikoksia ei voi selittää sillä, että joku olisi antanut pukeutumisellaan signaaleja.

  1. primebody

   Joo ei voi selittää todellakaan ja tässä nyt ehkä tartuit. Vähäpukeisuus tulkitaan lähes aina seksuaalisesti ja mitä vähemmän vaatetta sen enemmän se kerää huomioo ja tarkoitin asiaa tätä kautta. Paljon puhutaan esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten tekemistä seksuaalirikoksista… naisen asema voi omassa kotimaassa olla jotain ihan muuta ja pukeutuminen myös jolloinka vähäpukeisuus voidaan tulkita ”väärin”. Selsuaalirikoksia tapahtuu paljon ja yksikin on liikaa, mutta myös sillä
   omalla pukeutumisella voi varmasti olla osuutta asiaan. Annetaan ymmärtää ulkoisesti jos sait mun ajatuksesta kiinni 🙂

  2. Taru

   Hyvä kirjoitus Umppu taas! Oon sun kanssa täysin samoilla linjoilla. Mihin on kadonnut se seksikäs ja naisellinen pukeutuminen ilman että pitää näyttää kaikki nännipihaa myöten… Nykypäivänä tuntuu et ihmisiltä puuttuu tietty tajuaminen soveliaasta pukeutumisesta ja sitä perustellaan vapaudella olla mitä kukin haluaa ja etiketti olisi vanhanaikaista. Minusta taas juuri se tilannetajun puuttuminen pukeutumisessa kertoo vain ihmisestä todella paljon.

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *