Primelife by Umppu
Primelife by Umppu

Onko parisuhde koetuksella perheen vuoksi

Sisältää kaupallisia linkkejä*

Mä harvoin kirjotan parisuhteeseen liittyvistä asioista, mut nyt mulla on semmonen fiilis et mä haluun kirjottaa. Me ollaan oltu Juuson kanssa yhdessä jo ainakin 11 vuotta. Siihen väliin on mahtunut aika paljon erilaista tapahtumaa. Välillä ihania asioita ja välillä ihan kamalia asioita. Siihen on myös mahtunut paljon onnellisuutta, rakkautta, mutta myös jonkun verran riitojakin. Välillä on hauska lukea joittenkin  asiantuntijoiden kirjoituksia onnellisesta parisuhteesta. Kas kummaa ne ihmiset on itse aika usein sinkkuja…. eikä oikeesti rehellisesti tiedä vaikka perhe elämästä hölkäsen pöläysta. Vaikka perhe elämä on sitä normaalia arkea mistä mäkin tosi paljon tykkään, niin silti tilanteet vaihtelee päivittäin. On niitä todella ihania hetkiä, mutta välillä siinä on jotain niin vittumaista että meinaa pää hajota.

Niitä täydellisiä  hetkiä on kun kaikki voi hyvin, kaikki on terveenä, kaikki on onnellisia niin mikään ei oo sen parempaa. Mutta sitten siinä on aina se nurja puoli. Jokaisessa perheessä ihan varmasti varsinkin missä on pieniä lapsia molemmat vanhemmat on aika ajoin väsyneitä. Ehkä taas toista itseäni, mutta väsymys vaikuttaa ihmiseen todella negatiivisesti.

Väsynyt ei pelkästään ole aina äiti vaan myös isä saattaa olla todella väsynyt. Mä voin ihan rehellisesti sanoa että väsymys muuttaa mua ihmisenä tosi paljon ja ei todellakaan hyvään suuntaan. Mä oon ihan räjähdysaltis, mä tiuskin ja välillä huudan. Mä en tykkää itsestäni semmosena ollenkaan ja välillä tulee niin paha mieli näistä ”oireista”, mihinkä ei oikeastaan ole mitään lääkettä. Tottakai se vaikuttaa siihen parisuhteeseenkin.

Jotenkaan sitä ei moni tunnu ymmärtävän että varsinkin, kun on esimerkiksi asiakaspalvelu ammatissa ja palvelee asiakkaita työkseen ja sitten kun tulee kotiin, niin halua olla niitten lasten kanssa ja ne tottakai haluaa äidin huomion, niin missä välissä ehtii antaa huomioo sille toiselle siinä parisuhteessa? Mitenkä sitten se parisuhde voi, jos toiselle ei ehdi antaa sitä huomioo ja kommunikkatio on välillä what`s upin välityksellä viikon verran ”tuotko maitoo kaupasta” . Mun mielestä tässä vaiheessa pitäis molempien muistaa että se parisuhde on ihan molempien vastuulla.

Sun ei kannata aina olettaa että että se toinen tekee kaiken. Ylläpito kuuluu ihan molemmille osapuolille. Tästä on hyvä keskustella ja vaikka kysyä toiselta, että mitä asioista oot tällä viikolla tehnyt meidän parisuhteen eteen, mikä usein laittaa miettimään ja vastaus saattaa ruuhkavuosien keskellä usein olla että… ”en muuten ole tehnyt yhtään mitään”.  Mä en yhtään ihmettele että lapsi perheissä tapahtuu eroja. Joskus saattaa olla viikko, että sen toisen kanssa ei ole aikaa jutella.  Se tilanne pitää olla kuitenkin molempien ymmärrettävissä. Kyllä mää ainakin henkilökohtaisesti haluaisin antaa enemmän aikaa parisuhteelle ja tehdä vaikka mitä, mutta kun siinä on ne lapset. Ei lapsia voi jättää keskenään kotiin ja  ne nyt vaan tässä iässä vaatii sitä vanhempia huomio. Mä  oon ainakin iltaisin niin väsynyt, että mä oikeesti vaan kaadun sänkyyn tai joskus kuukahdan sohvalle. Sitten jos viikonloppuna esimerkiks on vähän enemmän aikaa, niin sillon on tehtävä niitä rästihommia siellä kotona. Pestään pyykkiä, siivotaan, laitetaan tiskejä mitä kaikkea hommaa kotona onkin.

Olishan se ihanaa lähteä vaikka kaksin viikoks jonnekkin, mutta se nyt vaan ei ole mahdollista. Mää ainakin koitan mahdollisuuksien mukaan huomioida toista siinä arjessa. Joskus oonsiinä hyvä ja joskus ihan surkee. Mää ihan oikeasti odotan niitä hitaita aamuja, kun voin vaan pötköttää sängyssä Juuson kainalossa eikä oo kiire yhtään mihinkään eikä kukaan vaadi multa mitään. Mää pidän tosi tärkeänä parisuhteessa keskustelua. Se pitää myös tapahtua niin, että molemmat on siihen valmiita. Jos toinen on sotajalla, niin siitä ei tuu yhtään mitään.

Mun mielestä yks tärkeimpiä asioita on toisen kunnioittaminen. Ei tehdä asioita mitkä tuottaa toiselle pahaa mieltä. Meillä ainakin molemmat on ymmärtänyt sen, että tällä hetkellä ei o mitään ”mää käyn parilla” viikonloppu iltoja, koska se arki on sitä samaa silloin sunnuntainakin. Mää en myöskään siedä yhtään mitään känniörvellyksiä, mutta onneks niitä nyt ei oo ollutkaan. Lapsista pitää aina kantaa vastuu ja kantaa vastuu myös niistä omista tekemisistä. Mää en myöskään halua mennä koskaan riidoissa nukkuun. Haluan selvittää asiat, koska sellainen lapsellinen mykkäkoulu kuuluu lapsille… ei aikuisille. Musta mikään ei ole niin naurettavaa kun mököttävä aikuinen ihminen. Suu auki ja päästä ulos mikä nyppii.

Mun mielestä myös siinä tilanteessa, kun lapsilla on esimerkiksi harrastuksia niin toinen vanhemmista ei voi olettaa, että hän voi vapaasti harrastella mitä itse haluaa, niin että kaikki arjen asiat kaatuu vaan toisen niskaan. Meillä ainakin toisen työ on aamupäivä painotteista ja toisen iltapainoitteista ja sekin on molempien ymmärrettävä. Ruuhkavuodet on sumplimista, säätämistä ja aikatauluttamista ja molempien pitää siihen sitoutua.

Meillä olis parisude kariutunut jo vuosia sitten, jos siinä arjessa ei olis huumori mukana. En kestäis liian totista ihmistä rinnallani. Pitää muistaa, että kaikissa perheissä tilanne on eri ja kaikki asiat ei toimi kaikilla. Jossain perheessä arki voi tuntua jo liian haastavalta yhden lapsen kanssa ja joku handlaa kymmenen lasta. Moni asia helpottuu, kun lapset kasvaa mutta aina tulee uusia haasteita. Siksi mun mielestä lapsia ei vaan tehdä seksin tuoman ilon vuoksi, vaan asioita pitää miettiä pitkälle. Periaattessa olet vastuussa lapsestasi lähes koko hänen elämänsä.

Takki*

Kuvat: Noora Näppilä

Kommentit (11)

 1. Mietin vaan

  Vähän ohi aiheen mutta blogiasi ja someasi pitkään seuranneena, ihmettelen miksi ette välillä anna lapsianne hoitoon esim isovanhemmille, tai hommaa lastenhoitajaa, kun tunnut olevat niin väsynyt koko ajan? Toki yksi yö ei univelkaa kuittaa, mutta eikö isovanhemmat voi koskaan auttaa, kun usein sanot että saisipa edes yhden yön nukkua?

  1. primebody

   Ei lapsia anneta hoitoon :). Viime yö oli ensimäinen pitkään aikaan kun kukaan ei herännyt yöllä. Meillä on isovanhemmat ja tietäisit kuinka paljon ne meidän arkea auttaa… meillä on lastenhoitaja joka auttaa myös. Väsymys ei poistu yhdellä yöllä… ehkä kun on saanut vuoden nukuttua katkonaisia öitä niin sitten on taas voimissaan.. tilanne ei o niin yks selitteinen… ei missään perheessä

   1. No oho

    Sitten on vähän turha myös valittaa, mielestäni. Miksi lapset eivät voisi olla välillä esim yhtä yötä hoidossa? Tuskin ne siitä pilalle menevät? Tuo on vähän tekopyhää..

   2. P

    Todellakin.
    Arki on välillä melkosta tarpomista ja toisen naama ketuttaa kuukauden putkeen. Niinä hetkinä mä aina mietin niitä juttuja joihin hänessä rakastuin, ominaisuuksia joita arvostan ja miksi olen hänen kanssaan lapsia halunnut. Totean että ne jutut ja ominaisuudet on hänessä edelleen ja sen lisäksi vielä niin paljon muutakin, sanon ne hänelle ääneen ja taas jaksetaan painaa tätä hektistä arkea. Se on parasta just nyt.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *