Primelife by Umppu
Primelife by Umppu

Mikä on curly girl metodi?

Gurly girl metodi on  pikkuhiljaa  levinnyt kuluttajien keskuuteen. Multa kysellään siitä tosi paljon ja tässä teille hieman minun mielipidettä asiasta. Joku tästä metodista enemmän tietävä saa toki lisätä tai korjata, jos olen väärässä. Tämä postaus ei todellakaan ole mikään ”vuosien tutkimustulos” tai vuosien perehtyminen asiaan vaan mun fiilis asiasta.  Se on  oikeastaan saanut alkunsa Jenkki kampaajan Lorraine Masseyn julkaisemasta kirjasta  2000 luvun alussa. Se perustuu oikeastaan siihen, että kiharoille hiuksille on kehitetty omanlainen hoitometodi, missä kiharat hiukset hoidetaan oikeilla tuotteilla ja tietynlaisia tuotteita vältellään.  Tiedän että on ihmisiä, jotka ei pese ollenkaan hiuksiaan. Tämä on taas sellainen ”trendi” mitä en itse ymmärrä.. Se vaatii ehdottomasti hiuksille tottuttelemista ja harvoin se sopii esimerkikis meille supi Suomalaisille ”liuhuleteille”.  Kun puhun tässä Suomalaisesta hiuksesta tarkoitan sillä hyvin hentoa ja ohutta hiusta, mikä on meillä ainakin toistaiseksi yleisin hiuslaatu. Toki täällä on olemassa vahvoja kiharahiuksisiakin ihmisiä, mutta ne eivät suinkaan ole yleisin hiustyyppi.

Mun mielipide ammattilaisena on, että hiukset pitää pestä shampoolla, jotta niistä tulee puhtaat. Varsinkin aikuisten ja varsinkin silloin jos käytätä muotoilutuitteita, mitkä ei liukene vedellä. Shampoon jälkeen ne kuuluu myös hoitaa joko poishuuhdeltavalla hoitoaineella tai jätettävällä hoitoaineella, mikä esimerkiksi meidän todella kuivassa ilmastossa kera pakkasten on ehdottoman tärkeä asia hiusten ja hiuspohjan kannalta. Esimerkiksi meidän ilmastoa ei voi verrata etelän kosteaan ilmastoon, missä iho, hiuspohja yms voi huomattavasti paremmin. (tämä ei liity metodiin)

Gurly girl metodi ei siis ole missään määrin kehitetty meille pohjoisen ihmisille, eli näille (suorille) hentohiuksisille, vaan lähinnä vahvalle afrohiukselle lämpimämpiin maihin. Toki se soveltuu myös siihen Suomalaiseen paksuun, karkeaan, luonnonkiharaan hiukseen (mikä on edelleen täällä harvinainen hiustyyppi). Kihara afrohius on on yleensä kuiva ja kahrea. Se on aivan eri tuntuista kun meidän pohjoimaalaisten hiukset. Se jopa ”hylkii vettä” ennekuin se kastuu. Afrohius muuttaa kosteuden mukaan muotoaan.  Ne ovat kaksi niin erilaista hiustyyppiä, että niistä ei voi missään määrin puhua samassa lauseessa. Kiharoita hiuksia on laidasta laitaan, mutta tuossa ääripäästä ääripäähän.  Afrohius jos sen haluaa pitää hyvänä vaatii aivan erilaiset tuotteet ja hoitomenetelmät, kun esimerkiksi mun omat hiukset. Mää en ole itse käsitellyt kovinkaan paljon afrohiusta ja asiakkaat kenellä sellaiset on ohjaan aina mielummin afrohiuksiin erikoistuneelle kampaajalle.

Gurly girl metodissa ajatellaan niin, että kihara hius  voi paremmin ilman sulfaatteja sisältäviä tuotteita.   Jos esimerkiksi hiuspohja on hyvin rasvoittuva, hilseilevä yms niin silloin se hiuspohja vaatii pesua. Kaikki varmaan ymmärtää että rasva ei lähde vedellä pois mistään vaikka kuinka liottaisi. Nyt en puhu hyvinvoivasta päänahasta vaan sellaisesta, missä on nähtävissä olevaa ongelmaa.

Gurly girl metodissa ideana on korostaa kiharoita ja saada ne näyttämään hyvinvoivilta, kiiltäviltä ja kosteutetuilta. Siinä vältellään erilaisia lämpötyökaluja, kuten fööniä (fööniä voi käyttää mutta viileällä puhalluksella), suoristusrautaa ja kihartimia. Siinä myös vältellään kampaamista, harjaamista, hiusten pesua shampoolla, alkoholipitoisia tuotteita (näitä ovat usein kaikki ponnekaasupulloissa olevat tuotteet, osa lämpösuojista yms), myös tuotteita mitkä ei liukene vedellä.

Ylipäänsä itsekkään en suosittele hiusten pesua päivittäin. Se saattaa nopeuttaa talineritystä ja hiukset rasvoittuvat nopeammin. Mää pyrin itse pesemään maksimissaan 2 kertaa viikossa hiukset.  Hentoon Suomalaiseen hiukseen suosittelen aina föönausta muotoulutuotteiden avulla, sillä se kohottaa hiusta hiuspohjasta, jolloinka se myös pysyy puhtaana pidempään. En suosittele märillä hiuksilla nukkumista koskaan.

Curly gir metodissa käytetään hiuksissa co-wash menetelmää, mikä tarkoittaa hiustenpesua hoitoaineella eli hoitoainepesua. Pesussa ei käytetä ollenkaa shampoota, vaan hiukset siis pestään pelkällä hoitoaineella. Kihara hius on huomattavasti kuivempi hiuslaadultaan ja siksi tässä metodissa tiukalle kiharalle ei suositella shampoo pesua tai jo ne pestään niin shampollaa mikä sopii tähän metodiin. Osassa hoitoaineista on myös kevyesti peseviä ainesosia ja ne soveltuu tähän metodiin.

Eli siis… Metodi soveltuu hyvin nimenomaan kihralle, luonnonkiharalle paksulle hiukselle ja esimerkiksi afrohiukselle. En suosittele sitä hennolle (suoralle) tuulitukalle.  Suomen ilmastolliset olosuhteet eivät ole otollisimmat tähän menettelyyn, koska ilman kosteus on välillä niin olematon.  Myös hiukset kärsii kovista pakkasista ihan yhtä paljon kun meidän iho ja hiukset olisi myös hyvä suojata pakkaselta laadusta riippuen.
Mun mielestä hius pitää aina pestä shampoolla jos se on likainen. Suurimmalla osalla ihmisistä likaiset hiukset haisee epämiellyttävälle. Usein myös pesemättömässä hiuspohjassa suurimalla osalla on ongelmia. Liiallista talineritystä, hiuspohajn kuivuutta ja meillä Suomalaisilla esimerkiks suuri kerros  muotoilutuotteita, kuten kuivashampoota.. Muotoilutuotteet vaativat usein useamman vaahdotuksen. Tää metodi tuntuu olevan sitä noudattaville pyhä asia… vähän kun osalle on konmaritus… oot joko ”aito tai feikki”. Tässä metodissa hyvää on se että VIHDOIN ne kiharahiuksiset hoitaa ja ymmärtää mitä se kihara hius tarvii voidakseen hyvin ja näyttääkseen hyvältä.  Tuntuu toisaalta vähän hassulta että siihen tarvitaan tällänen metodi, jotta se menee perille.  Mää en ole tutustunut tähän metodiin sen enempää ja tämä teksi on tehty niin että tietämätön pääsee vähän jyvälle mistä on kyse. Jos joku on kiinnostunut tästä metodista niin facessa on erilaisia ryhmiä, mistä saa varmasti lisätietoa ja asiassa uidaan paljon syvemmälle ja luulisin että englanninkielisillä sivuilla on vielä enemmän tietoa. 

Hiukset, meikki ja stailaus by Umppu. Kuvaus Reija Vilmi

-Umppu

Kommentit (13)

 1. Katriiii

  Miten ja millä sen kuivashampoon sais pois sieltä päänahasta?

  1. primebody

   Tarpeeks monta vaahdotusta 🙂

  2. Hanna

   Moikka!
   Minulla on luonnonkihara tukka.
   Suomessa se on epämääräinen kiharasotku.
   Nyt olen pari päivää ollut thaikuissa ja pessyt hiukset shampoolla pelkästään ja laittanut hiuksiinjätettävää hoitoainetta.
   En oo kammannut tai harjannut tukka ja voi vitsi miten kauniit kiharat on luonnostaan! 🙂
   Mutta luulen ettei suomalainen tukka ilman shampoota pärjää. 🙂

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *