Primelife by Umppu
Primelife by Umppu

Voinko kohdata narkomaanin ihmisenä?

Sisältää kaupallisia linkkejä*

Mä kirjotan nyt todella vakavasta aiheesta, eli huumeista. Vaikka mulle väitetään vastaan siitä, että huumeet ei oo yleistynyt, niin kyllä ne valitettavasti on. Mä oon todella huolissani esimerkiksi Tampereen tilanteesta. Jos mä haluaisin itse huumeita, niin mä tiedän monta paikkaa mistä mä voisin niitä hankkia. Mä tiedän missä sitä kauppaa käydään, koska se on aivan silmiin nähtävissä kun raha ja minigrip pussit vaihtavat omistajaa. Tampereen keskustassa  on monta sellaista paikkaa, mitä rehellisesti sanottuna vältän ja syynä on huumeet.

Mä voin myös myöntää avoimesti, että pelkään huumeiden käyttäjiä. Mitenkä mä saisin sen mun pelkoni pois ja pystyisin kohtaamaan ne ihmiset ihan tavallisia ihmisiä? Mun mielestä huumeidenkäyttäjät on arvaamattomia ja eikö sitä riippuvuuden eteen olla valmiita tekemään ihan mitä vaan?  Mää ajattelen, että jokainen tekee itse kuitenkin ne valinnat omassa elämässään ja tuskin kukaan koskaan niitä huumeita pakottaa käyttämään.  Mun mielestä meiltä puuttuu ihan täysin se suurin ennaltaehkäisevä työ huumeita vastaan, mikä pitäisi olla tässä vaiheessa esimerkiksi kouluissa jo aika agressiivista.

Kun viimeksi kirjoitin aiheesta, niin sain paljon vähättelyä osakseni. Mua kehotettiin kokeilemaan LSD:tä että pääsisin itsekin vähän muille maille ja oppisin suhtautumaan huumeisiin positiivsesti.  Kuulemma happopäissä on tosi jees.. Mulle myös sanottiin, että huumeita voi käyttää kohtuudella ja että on ihan sama juoko lasin viiniä, kun että vetää vaikka vähän ”piriä”.  Mä nään tän todella vakavana ongelmana. Jos tänne ollaan suunnittelemassa erilaisia piikitys huoneita, missä huumeiden käyttäjät voivat rauhassa piikittää oman annoksensa ja tulihan Tampereen keskustaan ne huumeneularoskiksetkin, niin musta ollaan jo aika pahalla reitillä.  Onhan siinä toki ne positiiviset puolet, että ne neulat pysyisi pois kadulta, mutta ehkä edes joku ymmärsi mun pointin. Mä ajattelen muutenkin asioista aina niin, että tärkeintä olisi ennalta ehkäistä sitä ongelmaa eikä vaan ylläpitää sitä siinä samassa missä se on nyt.

On aika surullista nähdä erilaissa paikoissa ovissa lappuja ”lääkkeiden jakelu klo 14.00” missä ilmeisemmin jaetaan niitä päivittäis annoksia. Ehkä mun silmät aukeis jollain tapaa, jos olisin muutaman päivän tälläisessä paikassa töissä. Ja tähän väliin ihan älytön rispekti niille, jotka työskentelee huumausaineriippuvaisten kanssa. Teette aivan varmasti korvaamatonta työtä ja teillä tuskin on samanlaista asennevammaa, kun mulla.

Mä oon viimesen vuoden aikana nähnyt naisia työntämässä lastenrattaita ja heistä näkee, että he ovat huumeiden vaikutuksen alaisena. Mä olen myös nähnyt paljon raskaana olevia naisia, jotka ovat huumeiden vaikutuksen alaisena. Onko se lapselle oikea ympäristö kasvaa ja elää huumeneulojen keskellä kysynpähän vaan? Kun puhutaan vaikka siitä, että yksityisautoilu on pahasta, niin voin kertoa miksi esimerkiksi itse ajan autolla enkä kulje bussilla. En halua kulkea bussilla, sillä pelkään siellä bussissa.  Mua ahdistaa ja pelottaa.

Koen matkustamisen bussilla hyvin epämiellyttäväksi varsinkin siinä vaiheessa kun viereeni tulee istumaan ihminen, josta näen että hän on täysin huumeiden vaikutuksen alaisena ja puhuu puhelimessa kuinkahan katko joltain sormet, kuka ei ole maksanut velkojaan. Mä en muutenkaan ymmärrä, että miks ei tolle Tampereen keskustaan tilanteille tehdä  mitään? Sama se on Helsingin rautatieasema.  Miten siellä saa niin vapaasti ja räikeästi käydä sitä huumekauppa, että pers silmälläkin sen näkee ihan normaali ihminen. Huumeet ei oo kenellekään hyväksi vaikka joku niin väittäisikin. Huumeiden käyttö lisää rikollisuutta ja sekin on fakta.

Huumeisiin liittyy aina järjestäytynyt rikollisuus myös mukaan. Jokaisen huumeiden käyttäjän pitää ymmärtää se, että jokainen kerta voi olla viimeinen. Huumeiden käyttö tuo myös hyvin paljon ongelmia lähipiirille.  Jopa ne omat perheenjäsenet pelkää näitä ihmisiä. Tiedän yhdenkin tapauksen, kun yksi perhe joutui järjestämään omaan kotiinsa 24h valvonnan, koska ei uskaltanut nukkua omassa talossaan oman lapsen huumeiden käytön vuoksi, joka harva se päivä yritti murtautua sinne ja tulu öisin huumepäissään sinne riehumaan. Tässäkin vanhvimapana tunteena oli varmasti pelko, mutta siinä samalla huoli ja rakkaus. Se on tuskainen tie katsoa vierestä, kun sinulle läheinen ja rakas ihminen vajoaa ja ehkä pahimmassa tapauksessa jopa kuolee huumeisiin.

Meillä on varaa rakentaa tänne jos jonkinlaisia ratikoita, tunneleita, kansiareenoita, niin pitäisikö joskus keskittyä siihen että meillä ihmisillä olisi täällä hyvä ja turvallinen olla?  Kaikilla olis koti pään päällä ja ruokaa lautasella.. Mun on tosi vaikee ymmärtää tätä asiaa, sillä moni entinen ystäväni on kuollut huumeisiin.  Olen nähnyt huumeidenkäyttöä todella läheltä ja se ei ole ollut kaunista katseltavaa. Ei kukaan ole sillä elämässään saavuttanut yhtään mitään.. vaan menettänyt. Pahimmassa tapauksessa menettänyt oman elämänsä. Miksi tästä asiasta vaietaan ja miksei siitä puhuta? Miksei ennaltaehkäisevää työtä aloitetaan jo alakoulussa, sillä huumeidenkäyttäjien alaikä laskee vain koko ajan mikä on todella huolestuttavaa.

Tuntuu kun erilaisia keskusteluja seuraa, että huumeita on helpompi saada, kun  esimerkiksi alkoholia.  Mitä jos me jokainen otettaisiin ensi vuodelle sellainen tavoite, että tekisimme jotain huumeiden käytön ehkäisemiseksi. Ehkä siinä vaiheessa, kun ollaan siinä pisteessä, että millään ei ole mitään väliä, muuta kun siellä päivittäisellä huumeannoksella. On tapahduttava joku todella iso käännös omassa elämässä. Voisko sen käänteen tekijä olla sinä tai minä? Mun mielestä jokaisella ihmisellä tässä maailmassa on oikeus kokea olla rakastettu ja tärkeä ihminen Voitaisko me tehdä jotain sen asian eteen?

Musta ois ihana saada kommentti joltain ihmiseltä, kuka työskentelee näiden ihmisten parissa. Joku joka osaa selittää mulle asian eri näkökulmasta kun mun omani. Joku kuka pystyy kohtaamaan ne ihmiset saman arvoisina, mihin itse en vaan yrityksistä huolimatta pysty.

Takki*, Housut*, Kengät*

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

Kommentit (20)

 1. Anna

  Hyvin samanlaisia ajatuksia herättää ko.aihe. Itse kyllä pidän heitä samanarvoisina ja tunnen välillä sääliä ja empatiaa heitä kohtaan jos näen, mutta kyllä silti heitä pelkään. Tai ainakin olen varuillani jos lähelläni on selvästi huumeiden vaikutuksen alla oleva ihminen. Ja vaikkei he käyttäytyisivätkään väkivaltaisesti niin sitähän ei itse voi tietää enkä kyllä siihen voi luottaakaan. On se vähän pelottavaa olla sellaisen lähellä, joka itsekseen mumisee jotain outoja tai esim.liikehtii oudosti tai huutelee omiaan tms.

 2. MK

  Mä kohtaan omassa työssäni päihteidenkäyttäjiä päivittäin. En kuitenkaan tee suoranaisesti päihdetyötä (esim. korvauspolilla). Osa käyttäytyy hyvin ja asiallisesti, mutta sitten joukkoon mahtuu niitä, joilla on vaan vaatimuksia pitkä lista ja käytös sen mukaista. Tosin olen senkin todennut, että homma heidän kanssa sujuu parhaiten kun kohtaa heidät aidosti ja kunnioittavasti, eikä vaan narkkarina.

  Mä en tuota bussien meininkiä pysty itse allekirjoittamaan. Kuljen päivittäin useita kertoja bussilla ja en ole vastaavaan juuri törmännyt. Tai sit mä vaan oon työni puolesta jos jonkinmoiseen tottunut ja en edes huomaa. Mua ei bussissa koskaan pelota. Keskustan tilanteen olen itse kans huomannut keskustassa asuvana, mut ehkä oon sit sinisilmäinen kun mua ei narkkarijengit pelota vaan lähinnä ärsyttää jos ne käyttäytyy huonosti.

 3. Elli

  Oon sun kanssa aivan samoilla linjoilla! Silloin kun mä olin yläasteella me saatiin todella hyvää huumevalistusta. Meille näytettiin aitoa poliisin materiaalia ja puhumaan tuli päihderiippuvaisia. Nykyään kuulemma enää ei saa näyttää tällaista materiaalia, koska se järkyttää! Eli jopa tässä asiassa on sitä päänsilittelyä. Mua ahdistaa todella paljon se miten paljon huumeita liikkuu ja miten helposti ne on saatavilla. Tää on aihe mikä vaatisi todella toimia ja pikaisesti.

 4. E

  Työni kautta olen myynyt vuosia puhtaita ruiskuja ja neuloja, ja sitä kautta nähnyt narkomaanien elämää sen pienen hetken. Juurikin tuo oma pelko ja ahdistus on muuttunut suruksi, kun näkee miten rikki ne ihmiset on. Vaikka ei montaa sanaa ostotilanteessa vaihdeta, niin voisin sanoa tietämättä, että jokainen heistä haluaisi olla paremmassa kunnossa.

  Muutamat valitteli hoitoon pääsemisen vaikeutta. On helpompi käyttää kamaa kuin saada apua.

  Yhden kerran soitin poliisin, kun asiakas lähti neulaostoksien jälkeen tulemallaan autolla ajamaan kamapäissä. Silloin suru muuttui vihaksi, mutta muistan ajatelleeni, että kumpa hän saataisi kiinni ja askeleen lähemmäksi hoitoa. Todennäköisesti kortti oli jo hyllyllä ja sakot rapsahti, sen sijaan, että poliisin/kiinnijäämisen kautta saisi apua.

  Ja jokainen vuosien aikana kohdattu asiakas on ollut ystävällinen, jopa keskivertoa ystävällisempi. Eivät ole olleet arvaamattomia. Sanoisin, että kiitollisia siitä että heidät kohdataan kuten muutkin. Itseäni kuvotti joskus nähdä, miten työkaverin ilme muuttui narkomaanin nähdessä. Vaikka huumeiden käyttö lähtee ihmisestä itsestä, on taustalla niin vakavia asioita, että ihan surettaa kun tajuaa, miten paskaa elämää toiset joutuneet esimerkiksi lapsesta asti elämään. Vanhempia ei valita. Toki huumeet on ongelma perheissäkin, joissa vanhemmat yrittäneet parhaansa.

 5. Taijjako

  Aamen!
  On aivan kauheaa edes tietää sellainen narkomaani joka on esimerkiksi äiti tai hän on raskaana ja vetää aineita, alkoholia yms. Mulla ei mahdu päähän se ajatus miten joku voi edes tehdä niin omalle lapselleen. Aivan kauheaa ajatella niiden pienien vauvojen ja lapsien lapsuutta ja elämää (jos sitä sellaiseksi voi edes kutsua)
  Huumeita on jokapuolella ja jopa sellaiset ihmiset käyttävät joista et uskoisi.
  Suomessa huumeiden hallussapidosta ja käytöstä ei tule suuria seuraamuksia, ja ehkä senkin takia käyttö on niin helppoa ja näkyvää.
  Surullisinta tässä on ehkä se että suurella todennäköisyydellä narkomaanien äidit ja isät joutuvat hautaamaan omat lapsensa jotka kuolevat huumeiden takia tai sen käytön alaisena tms. 😔

 6. Tyypinvaimo

  Niin älyttömän hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Huumeiden käyttö on tänä päivänä niin yleistä. Keskustassa silmiin pistää nistit, joista näkee jo päälle päin että ovat huumeiden vaikutuksen alaisena. He ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. On niin paljon myös niitä käyttäjiä jotka ovat ihan ns tavallisia työssäkäyviä aikuisia.
  En ole itse ikinä elämässäni käyttänyt mitään aineita ja koen, että se on tänä päivänä harvinaista. Valtaosa ikäisistäni on ainakin kokeillut jotakin huumetta. Tampereen Keskustassa liikkuessani minulle on useita kertoja yritetty kaupata aineita. Nämä tilanteet ovat hämmentäviä ja ahdistavia.
  Voimme aikuisina valistaa lapsia huumeidenkäytön vaaroista, mutta onko sillä painoarvoa jos lapsen paras kaveri pössyttelee ja yllyttää kokeilemaan?
  Voimme anella ystävää/kumppania lopettamaan, mutta emme voi tehdä päätöksiä toisten puolesta.
  Ajattelen itse, että narkomaaneilla on taustalla mielenterveysongelmia/traumoja joita lääkitään huumeilla ja näin paetaan todellisia ongelmia. Aineiden käyttäminen ei poista ongelmia, auttaa ehkä unohtamaan, turruttaa mielen, mutta ongelmat pysyvät.
  Uskon, että jos ihmisen elämässä on kaikki osa-alueet suurinpiirtein kunnossa ja on onnellinen, ei tarvitse aineita elääkseen täysipainoista elämää.
  En usko onnen löytyvän piripussista.

 7. Mummeli

  Höh, huumeidenkäyttäjää pitää pelätä, ja käyttäjälle voi sanoa etten hyväksy käyttöä, se tuhoaa aivot ja on VAARALLISTA! Ymmärrys menee kummallisen pitkälle liian monessa asiassa.

 8. Emilia

  Hei! Olen lukenut jokaisen postauksesi koskien huumeita ja osallistunut keskusteluun myös. Pisteitä sinulle siitä, että tämä postaus on mielestäni fiksuin ja paras tähän mennessä. Muissa postauksissa osa mielipiteistäsi on ollut hakoteillä, mikä on ymmärrettävää, jos aiheeseen ei ole tutustunut sen syvemmin. Esimerkiksi huumepolitiikka ei ole sinun erikoisalaasi ja en usko, että olet perehtynyt huumepoliittiseen keskusteluun ja tutkimustuloksiin. Peräänkuulutat ennaltaehkäisyä ja huumeiden käyttäjien auttamista, mikä on hyvin tärkeää. Ja huolesi huumeiden käyttäjien potentiaalisesti vaarallisuudesta on luonnollista ja ymmärrettävää.

  Mielestäni kuvailemasi pelon tunne on juuri yksi hyvä syy tukea valvottuja pistotiloja. Ne ovat osa haittojen vähentämistä ja niiden tarkoituksena on esimerkiksi saada huumeiden käyttäjät pois julkisista tiloista, joten miksi pidät niitä huolestuttavana kehityksenä? Ennemminkin voisit nähdä ne plussana sinulle, sekä huumeiden käyttäjälle? Lisäksi nämä ”lääkkeiden jakaminen klo 14” on myös osa haittojen vähentämistä ja sillä on perusteltu tarkoitus. Vaikutat kiinnostuneelta huumausaineongelmasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä ja näistä kaikista asioista löytyy paljon tietoa. Ymmärrän, että olet kiireinen ihminen, mutta tuot tätä asiaa jatkuvasti esiin blogissasi niin pitäisikö sinulla myös hankkia tietoa tästä ja näin lisätä ymmärrystäsi? Tällaisissa kommenteissa ymmärtämättömyytesi tulee esille. Kaikille näille kehityksille on syynsä, eikä niitä temmata tuulesta.

  Korjaa toki, jos olen väärässä, mutta näkemyksesi mukaan valvotut pistotilat ovat huolestuttava kehitys, koska ne ns. normalisoivat huumeiden käyttöä? Ja ylipäänsä postauksistasi olen saanut sellaisen vaikutelman, että pelkäät, että esimerkiksi huumepolitiikan liberalisoiminen tekee käytöstä hyväksyttävämpää ja ehkä lisäisi sitä?

  Ja mitä tulee huumeiden käyttöön Suomessa, niin olet oikeassa, että huumeiden käyttö on lisääntynyt. Esimerkiksi Suomessa käytetään amfetamiineja 3. eniten 15-34-vuotiaiden keskuudessa verrattuna muihin EU-maihin. MDMA:ta muistaakseni 6. eniten. Eniten yleistynyt on kannabiksen käyttö. Olet oikeassa, että ennalta ehkäisyä tarvitaan, mutta niin tarvitaan myös haittojen vähentämistä. Nämä kaksi asiaa eivät sulje toisiaan pois. Valitettavasti kaikkeen tarvitaan rahaa ja ongelmaksi muodostuu, että paljonko sitä halutaan antaa esim. sosiaalityölle, jonka tämän hetkinen suuri ongelma on resurssipula.

  Neuvoja siihen, miten suhtautua vieraisiin (huumeiden käyttäjiin) kaupungilla, minulla ei ole. On luonnollista pelätä tai vierastaa, koska koskaan ei voi tiedä, mitä toisen päässä liikkuu. Toki, jos joskus törmäät huumeiden käyttäjään niin pyri suhtautumaan häneen avoimesti ja kuunnella, mitä hänellä on sanottavana. Sen verran voin sanoa, että päihdeongelmaiset eivät yleensä ole niitä ns. spurguja puistonpenkillä. Suurin osa päihdeongelmaisista ovat tavallisia ihmisiä ja heitä tulee kaikista sosioekonomisista asemista syrjäytyneestä nuoresta yritysten toimitusjohtajiin.

  • primebody

   Kiitos tästä kommentista. Tästä sain taas paljon sellaista tietoa, mikä auttaa ajattelemaan vähän boxin ulkopuolelle. En koe sitä asiaa, että erillisiä pistotiloja on tai neularoskiksia mitenkään liian negatiivisena, vaan ehkä vaan huolestuttavana asiana siitä, kuinka suuri ongelma huumeidenkäyttö ylipäänsä on. Vaikka koitan ajatella asioista monta puolta, niin mulla on aika jyrkkä kanta huumeisiin ja mitä enemmän niitä on liikkeellä ja mitä enemmän on käyttäjiä se ahdistaa. Mää luulen, että aika monella on mun kaltaisia ajatuksia ja ehkä esim näistä kommenteista on monelle hyötyä ja apua yrittää edes ymmärtää. Vaikka ymmärtää, niin silti kaikki ei hyväksy.

 9. Pia

  Mua hämmentää sun kirjoituksessa se, että kerrot tuntevasi narkomaaneja, ovat esim entisiä ystäviä. Silti tunnut lokeroivan narkomaanit yhdeksi suureksi mustaksi mössöksi etkä näe heissä muuta kuin uhan itsellesi. Päihderiippuvaiset ovat ihmisiä ja yhtä arvokkaita kuin me muutkin. Heitä tulisi kohdella kadulla, terveyskeskuksessa tai työpaikalla samoin kuin ketä vain. Päihderiippuvuus on ihmisen sairaus, ongelma. Se ei määritä ihmisen persoonaa ja koko ihmisyyttä. On olemassa businessmiehiä, jotka ovat huumekoukussa mutta sitä ei heistä päällepäin näe. On olemassa sairaanhoitajia, jotka ovat työelämässä, eikä huumeriippuvuutta näe heistä ulospäin.
  Toivoisin, että meiltä kaikilta löytyisi empatiaa heille, joiden elämä ei ole mennyt oppikirjan mukaan. Heille jotka ovat etsineet elämäänsä puuttuvia asioita huumeista. Heitä, joilla elämän lähtökohdat eivät ole olleet suotuisat kotiolojen suhteen, koulun, työelämän tai muiden sosiaalisten verkostojen suhteen.
  Huumeiden käytön aloittamiseen on aina jokin syy. Syy voi olla traumaattinen kokemus, kuten raiskaus, läheisen kuolema tai onnettomuus. Syy voi olla huonot kotiolot, vaativat vanhemmat tai läheisyyden vähäisyys lapsena. Syy voi olla mielenterveyteen liittyvä sairaus, johon etsitään apua päihteistä, kuten ahdistus tai masennus.
  Mielestäni on väärin pelätä toista ihmistä hänen ongelmiensa vuoksi. Kuka tahansa meistä voi tehdä toiselle pahaa, oli hän päihderiippuvainen tai ei. Harvoin päihderiippuvaiset tekevät ihmisen henkeen kohdistuvia rikoksia tuiki tuntemattomiin ihmisiin kohdistuen. Kuten emme me muutkaan ns. normaalit ihmiset. Yleensä ihmisen henkeen kohdistuneen rikoksen on tehnyt lähipiiriin kuuluva henkilö.
  Toivoisin, että katsoisit asiaa siltä kannalta että on olemassa heikkoja ja vahvoja ihmisiä. On olemassa heitä, jotka kestävät kaiken ja löytävät selviytymiskeinot ikävistä elämäntilanteista sisukkaasti. On myös heitä, joilla on puutteelliset selviytymistaidot. Heitä jotka ovat heikkoja, hauraita ja etsivät helpotusta päihteistä. Varmasti kukaan huumeita pitkään käyttänyt ei voi sanoa että olisi tyytyväinen elämäänsä. He haluavat pois huumekoukusta. Kyse on riippuvuudesta, joka on vaikea päihittää. Sen vuoksi katson itse sosiaalialan ammattilaisena että valtion kannattaisi satsata korvaushoitoon yhä enemmän. Sen avulla rikollisuus ja väkivaltaisuudet huumeiden käyttäjien välillä vähenisivät. Riippuvuus olisi hallinnassa, haittoja vähentävällä tavalla. Toivon, että sait tästä uusia näkökulmia aiheeseen ja löydät sen empatian heitä kohtaan.

  • primebody

   Kiitos kommentista <3 sain ehdottomasti!

 10. Saimi

  Kirjoituksestasi paistaa läpi niin järkyttävä tietämättömyys ja asenteellisuus, että liki sanattomaksi vetää.
  Ensinnäkin, jos sinun tarvitsee edes miettiä, että voitko kohdata ihmisen ihmisenä, niin syyllinen löytyy peilistä ja olisi ehkä henkisen kasvun aika. Koska narkomaani on ihminen ihan siinä, missä sinäkin.
  Toisekseen sinä et edes tunnista huumeidenkäyttäjistä kuin murto-osan. Aivan kuten valtaosa alkoholisteistakin, on myös valtaosa muista päihderiippuvaisista täysin tavallisia ihmisiä. Ei niitä ”torinistejä” tai ”puistospurguja.”
  Kolmanneksi sulla ei näytä olevan edes alkeellisinta ajatusta päihdehuollon tilasta. Neularoskiksilla ja piikityspaikoilla ei tosiaan ajeta sitä asiaa, että käyttöön kannustettaisiin, vaan sillä pyritään minimoimaan sekä ulkopuolisille, että päihderiippuvaisille itselleen koituvat haitat.
  Neljänneksi. Kukaan, korostan KU-KAAN, ei suunnittele alakoululaisena, että minustapa tulee isona narkomaani, kun naapuripulpetin pertistä tulee poliisi. Että se siitä omasta valinnasta. Päihderiippuvuus on virallisen tautiluokituksen mukainen sairaus. Siitä, miksi kukakin on ajautunut alkujaankaan päihteitä käyttämään, et sinä tiedä mitään. Lisäksi riittävän hyvää sairauskäsityksen mukaista hoitoa ei yksinkertaisesti tällä hetkellä ole saatavilla ja ilman sitä raitistuminen on liki yhtä helppoa kuin parantua tahdon voimalla syövästä.
  Viidenneksi, mene itseesi ja mieti ennen kuin kirjoitat. Todennäköisesti tämänkin lopputulos on jonkinnäköinen ulina siitä, kuinka raskasta bloggaaminen on kun ihmiset ilkeilevät, mutta yritä edes.
  Henkilökohtaisesti minulla on mennyt maku juttuihisi jo hyvän aikaa sitten (ja joskus sentään pidin tästä blogista). Nyt kun pitkästä aikaa tuli vilkaistua, niin muistan taas miksi en enää seuraa.

  • primebody

   Tiedätkö että parempi varmaan ettet tänne blogiin enää palaa. Mää en allekirjoita sun kommenttia.. se ei kerro musta vaan jostain toisesta. Mun kaks entistä poikaystävää on ollut huumeiden käyttäjiä… olen nähnyt nää asiat ihan liian läheltä. Et voi tosissaan väittää että kuvittelen että joku ihan oikeasti päättää ryhtyvänsä huumeidenkäyttäjäksi.. . Mulla on paljon kavereita ja jopa ystäviä kuollut huumeisiin.. kenenkään elämää ne ei oo pelastanut.

 11. V

  Samoja ajatuksia täällä.. Youtubessa Kokemusten summa on mielenkiintoinen kanava, kertoo tarinoita ym entisenä narkomaanina. Se miten fiksun oloinen on, sai mun mielikuvan narkomaaneista vähän muuttumaan.
  Mutta kyllähän se niin on, että huumeiden yleistyminen hirvittää ja pelottaa.

 12. M

  Kyllä tuo pelkosi on myös ihan oikeutettua. Päihtyneenä huumeidenkäyttäjät voivat olla arvaamattomia. Olen joutunut monta kertaa työurani aikana vaaratilanteeseen päihteidenkäyttäjien kanssa. Minua on yritetty puukottaa. Olin silloin töissä huumevieroitusyksikössä, jonne potilaat tulivat aika huonossa kunnossa ja päihtyneenä. Yksi potilas meni amfetamiinipsykoosiin ja oli todella vaarallinen. Tästä on jo useampi vuosi aikaa. Viimeksi viime talvena potilas pahoinpiteli minut vastaanotolla. Hän oli ns ”huumepäissään”. Samoin päivystyksessä työskennellessäni jouduttiin todella usein turvautumaan vartijoiden apuun päihdepotilaita hoitaessa. He todellakin ovat arvaamattomia.

  Eräs psykiatri sanoi mulle urani alussa että: ”älä koskaan luota päihteiden käyttäjiin!” Tämä johtuu siitä että he elävät äärimmäisissä olosuhteissa, jossa yritetään selvitä hengissä ja sen eteen tehdään mitä vain.. huijataan, käytetään hyväksi, tehdään rikoksia, jne. Joillekin nämä asiat ovat ainoita asioita mitä he osaavat.

  Selvinpäin olevien (esim. korvaushoitopotilaiden) kanssa ei ole mulla ollut koskaan mitään ongelmia. Heidän joukossa on paljon huippuja tyyppejä 🙂

  Kaikkien huonojenkin kokemusten jälkeen minä ymmärrän näitä potilaita ja haluan auttaa. Se addiktio on sairaus. Eivät he halua olla sellaisia.

  • primebody

   <3

 13. Pia

  Omasta mielestäni on hyvä, että niitä neularoskiksia on lisääntynyt ja myöskin on paikkoja mihin voi käytetyt neulat toimittaa sekä saa uusia puhtaita tilalle. Tällä pyritään vähentämään isoja sairauksia. Nuo kuvailemasi lääkkenjakopaikat ovat asemia joissa on vieroitus ja korvaushoitoa. Näillä lääkkeillä yritetään vähentää niitä suonensisäisten lääkkeiden käyttöä. Sekä korvaushoidossa moni saa uuden alun ja mahdollisuuden päästä huumeista eroon. Korvaushoitoon pääseminen ei ole helppoa ja nopeaa. Se on omasta mielestäni se missä pitäisi Suomessa parantaa. Moni ei pysty odottamaan tuota pitkää odotteluaikaa ja sortuu uudelleen.

 14. Emilia

  Pääasia onkin, että ihminen pyrkii ymmärtämään asioita, Umppu. Lisäksi valvottujen huumetilojen tarkoituksena on saavuttaa huumeiden käyttäjiä, sillä huumeiden käyttö on lain mukaan rikos, jonka vuoksi huumeiden käyttäjät ovat hyvin pitkälti ns. maan alla yhteiskunnan ulkopuolella ja heitä ei saavuteta. Käyttötilat mahdollistavat yhteyden luomisen huumeiden käyttäjiin ja tätä kautta heitä voidaan muun muassa ohjata muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin. Lisäksi niiden avulla voidaan vähentää infektiosairauksia ja kuolleisuutta.

 15. Nanna

  Itse en ehkä niin pelkää, mutta koen valtavaa sääliä ja surua siitä mikä kaikki siihen on voinut johtaa.
  Tässä on surullinen, mutta niin todellinen juttu tältä päivältä huumeisiin liittyen ja siitä miten helppoa niiden ostaminen on nykyään
  https://yle.fi/uutiset/3-10507796
  Todellakin vaatis nopeita toimenpiteitä 🙁

 16. Katja

  Hyvä kirjoitus, kiitos siitä. Näin päihdetyöntekijän näkökulmasta en yhtään ihmettele sitä pelkoa, kun kohtaa päihtyneen. En itsekään tunne oloani mukavaksi, jos toinen on vetänyt itsensä toiseen todellisuuteen. Omassa työssä kohtaan asiakkaat siinä vaiheessa, kun akuuttivieroitus on käyty läpi. Miten mahtavia tyyppejä ja ennen kaikkea tavallisia ihmisiä löytyy päihteiden takaa. Täytyy muistaa se, ettei kaikki addiktit ole siellä rautatieasemalla, vaan kodeissa, työpaikoilla, harrastuksissa jne. Jokaiselle hoitoon haluavalle soisin lämpimästi sen mahdollisuuden. Päihderiippuvuus on sairaus, eikä muissakaan sairauksissa asiakkaalta hoitoa evätä. Ja Tampereen tilannetta on ollut ikävä seurata jo useamman vuoden ajan, siellä riippuvaisten hoito on päästetty täysin käsistä. Pelottavaa. Mm. Juha Lanzin muistan asiasta julkisesti puhuneen. Hyvä, kun joku nostaa asiaa esille.
  Ps. Onhan teillä kyllä hienot tunnelit…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitenkä kehität omaa ammattitaitoa?

Me ollaan mun työkaverin Hanna Tyrmin kanssa puuhailtu oikeastaan jo alkuvuodesta asti meidän yhteistä Prime Estrada yritystä. Se on suunnattu pääsääntöisesti kampaajaille, mutta kuvilla ja videoilla haluamme myös saada meidän alaamme kuluttajien nähtäville. Ollaan mietitty…

Uusi postaus sarja Beauty tips osa 1!

Kaupallinen yhteistyö: Maybeauty

Vannoutuneena Maybeautyn tuotteiden käyttäjänä kerron teille mun ihonhoidon suosikeista. Nämä kaikki tuotteet on mulle jo ennestään tuttuja ja kuuluu mun arjen ihonhoito rutiineihin. Nyt nämä kaikki tuotteet on mahdollista tilata kerralla ja kerron hieman täsmätietoja…

Tätä mä just vihaan

Siis tää keli… Tää vuodenaika on vaan niin masentava ja ahdistava ettei mitään rajaa. Jos voisin niin nukkuisin nyt kaikki mun varastot täyteen ja heräisin vasta, kun lumi on maassa ja joulu ovella. Tää on…

7h+k postaussarja olohuone

Sisältää kaupallisia linkkejä* Nyt alkaisi olemaan olohuone valmis. Olohuoneeseen me ei tehty kovinkaan suuria muutoksia. Käsittelimme vain seinät ja vaihdettiin listat valkoisiksi. Sisustuksessa on paljon tällä hetkellä esimerkiksi samettia ja pastellisävyjä. Meidän entinen mustavalkoinen koti…

Kuinka paljon mää tienaan vuodessa?

Sisältää kaupallisia linkkejä*Verotidot tuli julki ja Suomen kansa uteliaisuuttaan sormet syyhyllä tutkivat erilaisia listoja, missä on kirjattu Suomen kovatuloisimmat ihmiset. Kuka oli Pirkanmaan rikkain ja kuinka paljon se naapuri ihan oikeasti tienasi? Onko sillä naapurin…

Mitä mää oon puuhannut koko syksyn?

Syksy on ollut aivan käsittämätöntä haipakkaa. Meillä on töissä usein tämä aika vuodesta ennen pikkujoulukautta aina hieman rauhallisempi ja siks oon koittanut saada niitä omia muita asioita ja menoja ympättyä tähän syksyyn, kunnes tajusin, että…

Täysin hiustenlaiton mullistava laite….

Kaupallinen yhteistyö: Dyson

Dyson on tekniikan edelläkävijä ja multa löytyy lähes kaikki tämän valmistajan laitteet kodistani.  Olen aina ollut ns Dyson fani. Nyt markkinoille on tullut aivan käsittämätön uutuus, eli styleri  Dyson airwrap. Mää olin todella otettu, kun…

Unohdetaanko ne jotka mahtuu muottiin?

Mitenkäs ne ihmiset jotka oikeesti ”mahtuu muottiin”. Kuka oikeesti määrittelee muotin minkälaisia meidän pitäisi olla?. Mikä on se normi, mihinkä me itseämme ja toisiamme verrataan? Mä en oo ikinä mahtunu muottiin, mutta en oikeastaan koskaan…

Mää oon tippunut kelkasta!

Kun tiput kelkasta Kun keski-ikä alkaa häämöttää ja mittarissa on 35-vuotta, niin mä ainakin koen, että mä oon osittain tippunut some kelkasta. Mitä mä sillä oikein  tarkotan, niin mä tarkotan sillä sitä, että mun elämä…

Miks moderni talo ei kiinnosta

Miksi en halunnut rakentaa omakotitaloa, vaan päädyin muuttamaan lapsuuden kotiini, mikä on 1983 rakennettu omakotitalo?  Suurin osa ystävistäni ovat löytäneet sen niin kutsutun pääkallo paikan, missä on tarkoitus viettää pidemmän aikaa. Osa on ostanut asunnon…