Primelife by Umppu
Primelife by Umppu

Alkoholi ei sovi kenellekkään

sisältää kaupallisia linkkejä* mekko saatu

Olin eilen Helsingissä ja tulin sieltä myöhäisellä ilta junalla. Pakkanen paukkui ja olin aivan jäässä. Toinen juna mikä oli lähtenyt 2h aiemmin kohti Tamperetta oli jäänyt jumiin ja siitä saapuneet matkujastajat hyppäs mun kanssa samaan kyytiin Pasilasta. Mää aattelin että pitkän päivän jälkeen otan pikku tirsat junassa. Määhän nukun ihan missä vaan mun ainaisen univelat takia. Kun juna saapui laituriin ja ovet aukes niin en olis uskonut että nykyään touhu on tätä. Se käry oli jotain aivan käsittämätöntä. Musta tuntui että kaikki junan matkustajat oli änkenyt itsensä ravintolavaunuun. Suurin osa oli aivan umpi päissään. Koko juna haisi vanhalle räkälälle..

Juna oli kun raiteilla matkustava Silja Line.. ja tässä syy miks en käy laivalla. Mää en oo itse absolutisti enkä varmaan koskaan tuu oleenkaan.  Juon silloin tällöin lasin viiniä ja joskus saunan jälkeen siiderin. Ehkä kerran vuodessa maksimissaan käyn jossain ulkona. Mää en kestä kännisiä ihmisiä. Musta on ihan kamala katsoo kun aikuiset ihmiset käyttäytyy kun ääliöt ja pahimmassa tapauksessa pyörii kaupungilla ulosteet housuissa. Mikä siinä viinassa niin viehättää? Mun mielestä alkoholi on syypää ihan liian moneen asiaan. Se altistaa riidoille, erimielisyyksille, väärinymmärryksille, väkivallalle, uskottomuudelle, riippuvuudelle, välinpitämättömyydelle… listaa vois jatkaa loputtomiin. Se rikkoo ystävyyssuhteita, parisuhteita, perheitä ja sen avulla voi ainoastaan menettää ei saavuttaa.

Mää en juo siks koska en halua että multa pettää kontrolli. Musta olis jotain aivan järkyttävää herätä aamulla niin, että en muista edellisestä illasta mitään ( ja siis en missään suhteessa tässä jeesustele, koska näin on joskus käynyt). Alkoholin nauttiminen tuottaa myös usein läheisille häpeää ja ahdistusta. Me riidellään harvoin ja silloin jos ollaan riidelty niin syy on lähes aina ollut alkoholi. Alkoholi on salakavala ja masentava aine. Mun mielestä jos käytät alkoholia viikottain on se huolestuttavaa. Se ei tee susta yhtään sen parempaa alkoholin käyttäjää juotko viiniä tai viinaa. Alkoholia ne on molemmat. On ihan karu totuus että alkoholi on meillä täällä Suomessa vakava ongelma.

Mua jotenkin aina järkyttää aikuisten ihmisten alkoholikäyttäytyminen. Mää ymmärrän tietyt asiat esimerkiksi parikymppisenä. Käydään vähän bilettämässä jne. Ajattelen itse että elämässä kuuluu mennä eteenpäin ja aikuistua. Kun elämässä mennään eteenpäin otetaan myös enemmän vastuuta. Vastuuta myös siitä omasta tekemisestä. Miks se viina hallitsee meitä täällä Suomessa niin lujaa?

Mää täytän tänä vuonna 36. Mulla on paljon tuttuja, jotka edelleen jatkaa sitä samaa touhua, mitä itsekkin tuli harrastettua noin 20 vuotta sitten. Jos mää ajattelen vaikka meidän perhettä ja sellaista tilannetta, että Koskinen lähtis perjantaina ”peliin”…. ja tulis sunnuntaina kotiin kun vähän venähti.. niin itsehän olisin jo vaihtanut lukot  ja varmaan lasten sukunimetkin 🙂 :). Mää en kattele sellasta touhua yhtään. Se on mun mielestä todella vastuuntunnotonta ja aivan helvetin itsekästä. Esimerkiks tän tyyppisessä tapauksessa tästä eniten kärsis perhe, eikä Koskinen.

Alkoholin kanssa kannattaa miettiä niitä hyviä ja huonoja puolia ja listata ne ylös… en kyllä keksi oieastaan kun yhden ”hyvä puolen” jos ajattelen ihan tosissaan. Mua esimerkiks lasi viiniä rentouttaa ja usein esimerkiksi Suomalaisilla se auttaa siihen, että uskalletaan sanoa vaikka ihan vaan MOI ja aloittaa keskustelu vieraan ihmisen kanssa. Tällä tarkoitan lasillista en suinkaan pulloa. Siinä ne hyvät puolet sitten olikin. Kun taas mietitään niitä huonoja puolia, niin lista vaan täytyy ja täytyy..

Alkoholismi on vakava sairaus. Myös sen myöntäminen on vaikeaa. Aika usein ne lähimmäiset koittaa peitellä niitä jälkiä, mutta kaivaa siinä samalla itselleen todella syvää kuoppaa. Toista ihmistä ei voi muuttaa vaan se muutos on lähdettävä itsestä. Toivoisin että ihan jokainen miettis omaa alkoholin käyttöä ja siitä luopumista <3

Mekko* House of Brandon*

Kuvat Noora Näppilä

Kommentit (8)

 1. Sara

  Kammoksut ennemminkin suomalaista juomakulttuuria, kuin itse alkoholia. Toden totta – suomalainen juomakulttuuri on kamalaa katseltavaa. Ymmärsin sen ittse muuttaessani ulkomaille. Siinä ei ole kerrassaan mitään normaalia.

  Muualla Euroopassa ulos lähteminen tarkoittaa sitä, että juodaan pullo viiniä ja tanssitaan klubilla. Suomessa se tarkoittaa muistinmenetystä ja alkoholimyrkytystä. Kaljaa, siideriä ja shotteja tynnyreittäin. Eikä siinä, harrastin sitä vielä taannoin itsekin! Nyt hieman yli vuoden ulkomailla asuttuani olen ymmärtänyt, mitä on kohtuukäyttö ja millaista sen ulkona käymisen tulisi oikeasti olla. Vietän jopa tipatonta ensimmäistä kertaa elämässäni.

  • primebody

   Itseasiassa kyllä 🙂 jonka seuraukset on kamalaa katsottavaa..

 2. Tylsävaimo

  Mua tympii myös! Mies on tällä viikolla tissutellut neljänä (!) iltana kun on lomalla ja lapset menneet nukkumaan. Pääsääntöisesti annokset ovat olleet luokkaa yksi olut ja kaksi krokia väkevää, joskus enemmänkin mutta en jää juomista seuraamaan. Tietää että en tykkää ja jatkaa vaan.😑 Kerran kuussa vetää kunnon lärvit. Yhteisiä parisuhdeiltoja ei kiinnosta pitää, kun ilman alkoholia ovat kuulemma ihan tylsiä reissuja. 🤔 Kyllähän tämä nakertaa ja pilaa koko suhteen sekä rikkoo meidän perheen.

 3. Ninni

  Alkoholi on julma. Se on Kuningas Alkoholi, joka määrää suunnan ja määrän. Alkoholismista kärsivä tarvii älyttömän suuret voimavarat hakeakseen apua, eikä läheistenkään apu välttämättä riitä. Luulisi olevan helppo asia, sen kuin vain menee lääkäriin ja pyytää apua. Mentaliteetti alkoholistilla ”haluan lopettaa, pystyn lopettamaan ilman apua, lopetan kyllä”, mutta se ensimmäinen askel on niin vaikea. Viina on viisasten juoma, todellakin, vain niille joilla sen käyttö pysyy hallinnassa eikä viina vie liian aikaiseen hautaan. Omassa elämässäni alkoholismi näyttäytyy surkeana, syjäytyneisyytenä, työkyvyttömyyseläkkeenä, hiljaisena elämänä, jonka sävy on harmaa. Eli kaukana parikymppisen alkoholistin sairaudesta, vaikka sama onkin. T. Alkoholistin aikuinen lapsi

 4. lapamato

  voi luoja… alkoholi altistaa kaikelle tuolle jos ihmisen selkäranka on jo ennalta vääntynyt tai poikki. Ei kannata puhua asioista jos ei niistä mitään tiedä. ei ne ihmiset siinä kännijunassa edusta kun murto odaa alkoholin käyttäjistä. Ja itsehän et tiedä kun olet kotona tai töissä. et olr tosiasiassa ketään ihmistä yhtään sen parempi vaikka toisin annat tässäkin kirjoituksessa ymmärtää

  • primebody

   Väitänkin tässä kirjoituksessa olevani muita parempi ja väitätkö ihan tosissaan niin. En ainakaan itse näe sellaista lausetta missään. On kuule mullakin sellaisia asioita missä on paljon parantamisen varaa. Eihän meistä kukaan ole täydellinen. Usein asiat herättää tunteita kun ne osuu..

 5. sarax

  Aikamoista mustavalkoista yleistämistä taas ja minusta kertoo enemmän sinun suhteesta alkoholiin kuin ”suomalaisten”. Kännikulttuuri on minustakin epämiellyttävää, mutta sitä tapahtuu kyllä muuallakin kuin vain Suomessa. Toisekseen alkoholia voi käyttää muillakin tavoilla kuin juomalla lasin viiniä/yhden siiderin tai räkäkännin. Minulla on pitkiä aikoja etten juo lasillistakaan, sitten saatan olla kuukauden sisällä useissa illanistujaisissa/fine dining illallisella/keikalla jne ja illan aikana saatan juoda useita annoksia ja tulla jopa humalaan. Ikävää jälkipyykkiä ei jää vaan mukavat muistot. Samanlaista alkoholinkäyttöä haluan opettaa lapsillekin; toki niin että on aivan yhtä hyvä olla ottamatta koskaan mitään, jos ei halua.
  Ja riidatkin kuuluu elämään oli ne sitten selvinpäin tai kännissä riidelty, kunhan ne sovitaan ja yritetään välttää turhia riitoja.
  Mies lähtee ensi viikolla kavereidensa kanssa koko viikonlopuksi viettämään aikaa ja mm. jääkiekkopeliin ja tiedän, että juovat enemmän kuin minä ollessani kavereideni kanssa, mutta ei se minua haittaa. Ei haittaa sekään, jos hänellä ilta joskus venähtää, kunhan ilmoittaa asiasta ja kun tätä tapahtuu todella harvoin eli se ei ole minulta tai perheeltä pois.

  • primebody

   Mun mielestä me saadaan olla erilaisia. Jos sua ei haittaa että sun miehellä venähtää vähän kännissä ja reissun jälkeen tulee riita, niin mua haittaa. Ihmiset sanoo ja tekee humalassa sellaisia asioita mitä ei selvinpäin tee ja se nyt vaan on fakta toki riippuen humalan määrästä. Meillä on aktiivinen elämä ja lähes joka päivä on melkein jotain menoa. Mun mielestä esimerkiksi se että meno peruuntuisi äidin tai isän juopottelusta niin silloin se todellakin vaikuttaa perheeseen. Eri ihmiset ajattelee eri tavalla. Mun mielestä lapsen ei kuulu nähdä vanhempiaan humalassa eikä edes krapulassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yksittäisen henkilön syyllistäminen

Sisältää kaupallisia linkkejä. Vaatteet saatu* Tänään mä haluun kirjottaa yksittäisen henkilön syyllistämisestä. Miks mä tästä esimerkiksi kirjotan, niin syy on se että jos käytän sanaa somevaikuttajat mikä minun voidaan yhdistää, niin tässä työssäni joudun päivittäin…

Terapialla apua kuukautiskipuihin!

Voiko kuukautiskipuihin saada apua terapiasta? Mä oon aiemmin kirjoittanut kuukautisista ja niiden tuomasta kivusta, mikä on ollu jotenkin mulle aika henkilökohtainen asia, mutta tiedän että en ole asian kanssa yksin.  Mää vihaan kuukauisia ja ne…

Pelastiko konmari mun elämän?

Sisältää kaupallisia linkkejä* Muistatteko mun taannoisen konmari villityksen? Kuinka mun konmaritus  on säilynyt ja missä voisin siinä parantaa ? Kun aikoinaan sain käsiini konmari kirjan niin luin sen ihan muutamassa päivässä. Jotenkin mua kiehtoi ihan…

Vuoden muutos ilman dieettiä

No niin.. mistä oikein aloittaisin… Mä aloitan vaikka siitä, että nyt on tammikuu ja suuri osa ihmisistä on jollain dieetillä tai on muuten vaan aloittanut uuden elämän. Ruokavalio on muuttunut totaalisesti entisestä ja nyt noudatetaan…

Voiko asusteilla tienata?

Kuinka suuri merkitys mulle on pukeutumisessa asusteet? Mulla ei  oikeestaan oo erikseen voisko sanat työvaatteita ja vapaa-ajan vaatteita, vaan käytän samoja vaatteita töissä mitä käytän vapaa-ajallakin. Poislukien tietenkin ne  koti verkkarit ja college paidat missä…

Mitä tapahtuu Milanossa?

Kevät tulee jo kovaa vauhtia ja onneks mulla on paljon asioita mitä odottaa. Jo eilen ihastelin avan uskomatonta valonmäärää mikä tulvi kotiin joka ikkunasta. Vaikka tykkään tavesta niin onhan kevät talvi huomattavasti kauniimpaa aikaa, kun…

Mitenkä hoidat hiuksiasi? Postaussarja Beauty tips

Nyt kun pakkaset paukkuu on hyvä huomioida hiustenhoito. Kuinka moni teistähuolehtii hiuksista esimerkiksi yhtä paljon kun kasvojen ihosta?. Monelta saattaa löytyä kotoa kuorintavoidetta, naamioo, silmänympärysvoidetta, kasvovetta jne, mutta löytyykö ne samat asiat hiuksille. Jos esimerkiksi…

Tänään vietetään pukeudutaan hutsahtavasti päivää

Otsikoissa on viimepäivinä pyörinyt Sysmäläisen opettajan kommentit yhdelle oppilaalle.. Sysmän yhteiskoulun rehtori puhui hutsahtavasta pukeutumisesta. Perjantaina 11. tammikuuta järjestetään Pukeudutaan hutsahtavasti -tempaus, jolla muistutetaan, ettei pukeutuminen oikeuta kiusaamista tai häirintää. No mitenkä tämän asian selittäisi… Kaikkihan…

Saako lapsesi kaiken tarvittavan?

Kaupallinen yhteistyö: VitaeLab AS / Happy Me

Paljon puhuttaa päiväkotien ja koulujen ruoka. Markkinoilla on myös tällä hetkellä paljon pitkälle prosessoitua ruokaa. Kaikilla ei välttämättä se kotiruokakaan ole yhtään sen terveellisempää ja kotona syödään pelkkää einesruokaa.  Kannatko sinä vanhempana vastuun lapsen hyvinvoinnista…

Joutuuko asiakas huoltokatkon maksumieheksi Lähi-Tapiolassa?

Ilmeisesti tää tammikuu on mulla tämmönen valittamisen kuukausi, mutta on todennut aina välillä kannattaa valittaa koska usein sillon tapahtuu aina jotain hyvää sen seurauksena. Tällä kertaa haluan puhua vakuutuksista. Maksan vuositasolla useita tuhansia voi olla…