Yrteillä kuorrutettua karitsanfileetä ja täsmäviini
Ostinpa taannoin erään viinipullon sen hienon pullon takia. Etiketti oli kiinnostava, ja kun viinin kuvauskin kuullosti minun makuuni sopivalta, lähti pullo mukaan. Myöhemmin kävi ilmi, että on kyseinen viini niittänyt kehujakin, jotka olisivat viimeistään saanut minut vakuuttuneeksi ostopäätöksestä. Gigondas L’Hallali Grande Réserve 2011 voitti pääsiäisenä Hesarin punaviinivertailun saaden viisi tähteä. Myös Viini-lehden arvio kehui viiniä luonteikkaaksi antaen sille neljä tähteä. Viini-lehden sivuilta löytyy Antti Vahteran täsmäreseptejä neljän ja viiden tähden viineille ja yrteillä kuorrutetut lampaanfileet kuullostivat varsin oivalta käyttötarkoitukselta pakastimessa olleille ulkofileille. Vähän reseptiä piti soveltaa että siitä saatiin gluteeniton. Lisukkeeksi tein paahdettuja punajuuria rucolalla ja siemenillä, ja ateriakokonaisuus oli kuin olikin herkullinen. 😉 Viini oli maukasta, mehevää ja marjaista, mutta silti mausteisen pippurista. Sääli vaan että maistelussa tuli vähän kiire kun piti rientää juhlimaan kaverin kolmekymppisiä, eli pitänee ostaa vielä toinenkin pullo kokeiluun. 😉
PS. Viini-lehden sivuilta löytyy useampikin täsmäresepti myös Samos Nectar-jälkiruokaviinille, johon olen ihastunut. 😉
Yrttikuorrutettu karitsanfilee ja punajuuria, rucolaa ja pinjansiemeniä
YRTEILLÄ KUORUTETTU KARITSANFILEE
600 g karitsan tai lampaan ulkofileetä
Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1-2 hienonnettua salottisipulia
3 murskattua valkosipulinkynttä
Rosmariinia
Timjamia
Musta- ja valkopippuria myllystä
Voita ja oliiviöljyä paistamiseen
Yrttikuorrutus:
1 dl basilikanlehtiä
1 dl persiljaa
1 dl ruohosipulia
2-3 dl (kotitekoista) majoneesia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl pähkinä- tai siemenjauhoa
Suolaa
Musta- ja valkopippuria myllystä
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Siisti karitsanfileistä tarvittaessa kalvot ja ylimääräiset rasvat. Hiero marinadi lihojen pintaan ja anna fileiden maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta.
Ota fileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Tee yrttikuorrutus valmiiksi. Mittaa ainekset korkeaan ja kapeaan kulhoon, ja aja ne tasaiseksi rauvasekoittimella. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois fileiden pinnalta ja kuivaa ne talouspaperilla. Ruskista fileiden pinnat voin ja oliiviöljyn seoksessa. Siirrä fileet uunivuokaan ja sivele yrttikuorrutus niiden päälle. Paista fileitä 200 ⁰C asteessa viisi minuuttia. Anna fileiden levätä hetken aikaa ennen tarjoilua. Tarjoile paahdettujen punajuurten tai muun haluamasi lisukkeen kanssa.
Vinkki: Jos yrttikuorrutusta jää yli, sen voi tarjota erikseen aterian kanssa. Se sopii hyvin maustamaan myös kasvislisukkeita. 😉
Samankaltaisia reseptejä:
Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta
Karitsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta
Karitsan paahtopaistia, rapsakka kasviswok ja kermainen valkosipuli-rosmariinikastike
Karitsan paahtopaistia, rosmariiniporkkanoita ja punaviinikastiketta
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);
[…] komponenttiensä puolesta aika lähelle erästä illallista viime keväältä, jolloin söimme yrttikuorrutettua karitsanfileetä ja paahdettuja punajuuria rucolalla ja pinjansiemenillä. Viiniksikin valikoitui ihan vahingossa sama, ranskalainen punaviini, Gigondas L’Hallali […]
[…] Karitsaa ja lammasta perinteisemmin: Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosettaKaritsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta Karitsan paahtopaistia ja kermaista pinaatti-kanttarellipaistosta Karitsan paahtopaistia, rapsakka kasviswok ja kermainen valkosipuli-rosmariinikastike Karitsan paahtopaistia, rosmariiniporkkanoita ja punaviinikastiketta Salvia-sitruunamarinoitu lammaspaisti Vaniljaista karitsanpotkaa punaviinissä Yrttikuorrutettu karitsanfilee […]