Pilkettä
Pilkettä

Yhteinen tili poikaystävän kanssa – kannattaako?

Olemme viime aikoina miettineet poikaystävän kanssa miten talousmenot olisi parasta tasapäistää ja olisiko yhteinen tili paras ratkaisu tähän. Muutin poikaystävän asuntoon kesäkuun alussa remonttievakkoon (ks. Koska kannattaa muuttaa yhteen ja Kun ruokabloggaaja muuttaa – sisältää tärkeän varoituksen). Erillään asuessa tasattavina oli lähinnä yhteisten matkojen kustannukset (kuten Saksa, Puerto Rico ja Kreeta), mutta yhdessä asuessa mukaan tulee tietenkin ruokakustannukset sekä muut asuinkulut.

culebra-flamenco-beachPuerto Ricon matkalla kävimme Culebran paratiisisaarella

Arjen ruokaostoksista pidetään harvemmin kirjaa, mutta isommat ostokset ollaan pyritty ostamaan vuorotellen. Välillä ollaan tasattu jotain ostoksia jos on tuntunut siltä että toinen on maksanut enemmän viime aikoina. Sitä on kuitenkin vaikea sanoa kuinka tasaisesti kulut todellisuudessa menevät. Minä käyn paljon useammin cittarissa tms. isoissa kaupoissa, joista mukaan tarttuu enemmän tavaraa ja kalliimpia tuotteita (hyvää kahvia eikä vain banaaneja, porkkanoita tai rahkaa). Ostan kuitenkin noilla reissuilla myös paljon sellaista, jonka syön itse. Itse olen kuitenkin luottanut että suuressa mittakaavassa ollaan tarpeeksi lähellä tasapuolisuutta.

Helpottaisiko yhteinen tili ruoka- ja reissukulujen jakamista?

Poikaystävä ehdotti juuri että hankkisimme yhteisen tilin jolta voitaisiin maksaa ruoat ja reissukulut – etenkin tuo reissukulujen selvittely on melkoista tuskaa, ainakin hänelle. Matkustellessa ollaan yritetty muistaa kirjoittaa ylös sitä mukaa kuka maksoi ja mitä matkustettaessa, mutta jos se jää väliin yhtenäkin päivänä (saatikka parina), vaikeutuu homma heti. Lomareissujen jälkeen kuittishow onkin yleensä melkoinen, eikä minua haittaisi jos kirjanpitoon kulutetun ajan sijaan saisi vain keskittyä lomailuun kun maksut tehtäisiin yhteiseltä tililtä. On kuitenkin tärkeää että kummallekin tulee se fiilis että maksut hoidetaan tasapuolisesti, joten ehkä olisi aika hankkia se yhteinen tili.

yhteinen tiliRavintolassakaan ei tarvitse miettiä kuka maksaa, jos on yhteinen ruokatili 😉

Mutta takaako yhteinen tili tasapuolisuutta arjessa jos kulutustottumukset ovat erilaisia? Toiset tekevät ostoksia sattumanvaraisemmin siinä missä toiset ovat hyvin suunnitelmallisia eivätkä mene kauppaan ilman ostoslistaa. Toiset täyttävät ostoskoria mielitekojen mukaan, toiset bongailevat tehokkaasti tarjouksia ja laputettuja tuotteita. Mielenkiintoista nähdä miten homma lähtisi meillä käyntiin, joskin uskon että pääsisimme hyvään tasapainoon. Kuitille tulee varmasti sellaisiakin ostoksia jotka katoavat suoraan toisen suuhun, mutta ei se ole niin justiinsa. 😉 Ehkä olisi tosiaan aika hankkia yhteinen tili. 😉

PS. Jos raha-asiat kiinnostavat, kannattaa tutustua Juliaihminen-blogiin. Hän kirjoitti vähän aikaa sitten muun muassa raha-asioista parisuhteessa.

Lisää raha- ja parisuhdeaiheisia kirjoituksia:

Miten tapasin poikaystäväni?
Kun ruokabloggaaja muuttaa – sisältää tärkeän varoituksen!
Koska kannattaa muuttaa yhteen?
Vuosi omassa kodissa – ensiasunto ASP-lainalla
Talouden personal trainer – Kukkaron kuningatar-kirja

kukkaron-kuningatarKukkaron kuningatar kirja lupaa muuttaa taloudenpidon säätämisestä säästämiseksi

Kommentit (11)

 1. Tintti

  Me tehdään lomareissuilla niin, että toinen maksaa reissulla kaiken. Sitten vaan loman lopuksi katsomme paljon rahaa kului ja tasaamme kulut. Erittäin simppeliä! Ei kuittisirkusta, eikä tarvitse loman aikana miettiä kuka maksoi mitä. 🙂 Meidän arjessa toimii ehdottomasti paremmin niin, että kumpikin vain maksaa omat ostoksensa erikseen. Meillä on niin erilaiset ostokset, että yhdessä maksaminen vain aiheuttaisi juurikin sitä kamalaa kuittisirkusta ja turhaa kirjanpitoa, että näin toimimalla pääsemme huomattavasti helpommalla.

  Kiitos muuten mielenkiintoisesta blogista! Ja erityisesti peukku kaikille asiapitoisille postauksille! 🙂

  • siiri

   Tuo on kyllä kanssa ihan hyvän kuuloinen tapa. Kun olimme toukokuussa Kreikassa, teimme itse asiassa niin että poikaystäväni maksoi kaiken siltä ajalta kun olimme Heraklionissa. Nuo parin päivän syömiset ja pikkuostokset saikin jaettua suht helposti, mutta hommaa kuitenkin sotki se että emme olleet tarpeeksi systemaattisia: kyseessä oli minun työmatkani, joten minä olin ostanut lennot ja toisen hotellin, mutta sitten poikaystävä osti toisen hotellin ja blaablaablaa. Heraklionin ajaltakaan emme olleet keränneet kuitteja ja kreikankielisistä verkkopankkitapahtumista oli mahdoton eritellä mitä ne olivat, mutta tiesimme kuitenkin että ainakin 90 % tai enemmän oli yhteisiä ostoksia, joten se oli helppo jakaa. Lyhyellä lomalla tuo että toinen maksaa kaiken voisi toimiakin, mutta meidän tulotasomme ei kyllä vielä taida riittää siihen että toinen maksaisi kaiken vaikkapa kahden viikon lomalla… Riippuu toki kulutuksesta. 🙂

  • Mimmu++

   Suosittelen lämpimästi yhteistä tiliä. Automaattisesti kerran kuussa omilta tileiltämme siirtyy summa x yhteiselle tilille, jolta sitten maksetaan ruoat, vessapaperit, leffaliput, ravintolakäynnit, matkat, lennot, hotellit, sähkölaskut, vakuutukset, vastikkeet, yhteisten matkojen bensat jne. Todella helppoa!!

  • siiri

   Kiitos kommentista, Mimmu++! Luulen että yhteinen tili voisi olla hyvä ratkaisu meillekin – helpottaisi varmaan kaupassa käyntiä, matkustamista ja ulkona syömistä yms. 🙂

 2. Sari | Sarikoo.fi

  Meille tuli miehen kanssa yhteinen ruokatili yhteen muutettaessa eli 2kk seurustelun jälkeen. S-Pankki valikoitui, koska käytiin silloin pääasiassa S-ryhmän kaupoissa. Molemmilla oma kortti tiliin ja molemmat laittavan saman summan per kk. Sen lisäksi meillä on yhteinen utilities-tili, mihin myös laitetaan summa x per kk. Tältä tililtä maksetaan yhteiset laskut, kuten sähkölasku, vakuutukset yms. Sinne usein myös kertyy vähän ”ylimääräistä”, jota voi sitten käyttää vaikka huonekaluhankintoihin. Tää on ollut meille tosi sopiva tapa jakaa talouskulut jo kuuden vuoden ajan ja en muista, että oltaisi koskaan riidelty rahasta. Eli suosittelen ehdottomasti yhteistä tiliä!

  • siiri

   Hei Sari, kiitos kun tulit kertomaan teillä toimineesta ratkaisusta! Mekin olemme miettineet S-pankkia, sillä siellä on alhaiset kulut tileistä ja korteista ja ruokaostoksien keskittämisestä olisi hyötyä. Meillä vaan lähistöllä on enemmän K-marketteja ja lähin (ja paras) iso kauppakin olisi Citymarket. Mutta onneksi siinäkään ei tarvitsisi olla niin absolutisti – menee K-kauppaan jos pitää, mutta mahdollisuuksien mukaan S-ketjun liikkeisiin. 🙂 Jäin kyllä miettimään että miksi olette päätyneet myös tuohon utilities-tiliin? Eikö niidenkin maksaminen hoituisi samaan tapaan ruokatililtä/yhdeltä yhteiseltä tililtä?

  • Sari | Sarikoo.fi

   Lähinnä haluttiin pitää erillään ruokatili, josta maksetaan vain ruokaostoksia, jotta nähdään paljonko menee ruokaan rahaa. Eipä siinä muuten mitään loogista syytä ole 🙂

  • siiri

   Niin, helpottaahan se näkemään mitä menee ja mihin. 🙂 Olin aikoinani Danske Bankin asiakas ja heidän verkkopankkinsa erotteli automaattisesti ruokakuluja, viihdekuluja yms. ja teki grafiikat. Siitä sai jotain osviittaa, mutta mitenkään aukoton se ei ollut – muistaakseni apteekkiostokset menivät johonkin kosmetiikkaostoksia vastaavaan. 😉

 3. Saana

  Suosittelen lämpimästi yhteistä tiliä! Sinne molemmilta sama summa kuussa (meillä toinen laittaa aina kuun vaihteessa ja toinen puolivälissä, jotta ”iso” summa ei houkuttele tuhlaamaan kaikkea kuun alussa :D) ja tililtä maksetaan kaikki yhteiset kulut (kodin laskut, ruoka, ravintolat, yhteiset kulttuurimenot ja matkat jne.) Vuokrasta molemmat maksavat oman osuutensa itse, koska oma palkkani tulee kuun viimeisenä päivänä eikä ehtisi enää kierrättää sitä yhteisen tilin kautta vuokraemännälle. Myös jotain muita laskuja maksetaan käytännön syistä erikseen, mutta suunnilleen samalla summalla. Itse maksan esim. kotivakuutuksen ja toinen taas autohommat.

  Pääasiassa ollaan oltu tosi yksimielisiä yhteisistä kuluista ja erittäin tyytyväisiä yhteiseen tiliin jo useamman vuoden ajan. Pohdintaa tulee ehkä lähinnä jostain kodin välineistössä (onko nyt tarpeellista ostaa uusia pyyhkeitä tms.), mutta toisaalta samat väännöt saisi käydä ilman yhteistä tiliäkin (maksatko mulle puolet tosta ostoksesta vai onko se mun oma ostos?) Selkeästi omat ostokset taas menevät ehdottomasti omilta tileiltä tai sitten tasataan (ostin 50 eurolla kasvovoiteita yhteisellä, laitanko 25 e tilille vai käytätkö kans omiin juttuihin 50 e?) Helpottaa ihan hirveästi kun ei tarvitse pitää mielessä, kuka on mitäkin maksanut tai käydä mitään kuittirumbaa.

  S-pankkiin ollaan oltu tosi tyytyväisiä kun sen kustannukset ovat edulliset ja mobiilipankista on niin huippuhelppoa tarkistaa tilin saldo!

  • siiri

   Kiitos kommentista ja kokemusten jakamisesta, Saana! Minunkin mielestäni tällainen kuukausittain ruokatilille pistettävä summa X kuulostaisi helpolta ja selkeältä. 🙂 Mietin itsekin tuota itselle ostamista yhteisten ostosten yhteydessä, sillä kahdella kortilla leikkiminen tuntuu vähän liian työläältä ainakin jos sitä pitäisi tehdä usein. Toisaalta, yleensä ihan vaan omaan käyttöön tehdyt ruokaostokset tulee tehtyä erillään yhteisistä työpäivän lomassa omalla kortilla. Ja voihan sitä tosiaan kompensoida ruokatilille siltä maksettuja omia ostoksia, siihen minä ainakin toisen kohdalla luottaisin. 🙂 Asumiskuviot ovat tällä hetkellä diilin ulkopuolella ja niiden miettiminen tulee ajankohtaiseksi ensi vuonna, mutta ainakin näihin ruoka- ja matkustamiskuluihin yhteinen tili alkaa tuntua selvästi kokeilemisen arvoiselta ratkaisulta. 🙂

 4. Kevään suosikki TV-sarjat – Pilkettä

  […] kannattaa muuttaa yhteen? Kun ruokabloggaaja muuttaa – sisältää tärkeän varoituksen Yhteinen tili poikaystävän kanssa – kannattaako? Vuosi omassa kodissa – ensiasunto ASP-lainalla Miksi kotona on vaikea nukkua? Kurkkaus kotiin […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *