Pilkettä
Pilkettä

Veriappelsiini on hieno makupari lohelle

Koitan suosia mahdollisuuksien mukaan satokauden mukaista syömistä, eli pyrin valitsemaan kunakin vuodenaikana sellaisia hedelmiä, kasviksia ja juureksia, jotka ovat juuri silloin luontaisesti satokaudessa (nykyäänhään tekniikan avulla saadaan kasvatettua mitä vaan ympäri vuoden, mutta satokauden mukainen syöminen säästää sekä luontoa että kukkaroa – ja yleensä satokaudellaan kasvatetut kasvikset maistuvatkin paremmilta. Jokainen suomalainen tietää varmaan kesä- ja talvitomaattien makueron? 😉 Näin alkuvuodesta kotimaisia kasviksia saa heikommin, mutta juurekset säilyvät onneksi talveksikin. Niiden lisäksi monet eksoottiset hedelmät, kuten mangot ja kiivit, ovat alkuvuodesta parhaimmillaan. Itselläni alkuvuoden odotetuin hedelmä on kuitenkin veriappelsiini, jonka satokausi on lyhyt. Viime vuonna ruokablogien hittiresepti oli veriappelsiinirisotto, ja viime viikolla julkaisin täällä Key Lime Pien tapaan tehdyn veriappelsiinipiirakan reseptin. Tänään vuoroon pääsee veriappelsiinilohi, joka suorastaan hurmasi meidät.

Veriappelsiinipiirakan väri vaihtelee hedelmän punaisuuden mukaan

Veriappelsiinin maku ja väri vaihtelee lajikkeen mukaan

Huomaatte varmasti eron jos katsotte ylläolevaa kuvaa veriappelsiinirisotosta ja alla olevaa kuvaa veriappelsiinilohesta. Veriappelsiinien Moro-lajike on kauniin punainen, siinä missä Tarocco-lajikkeessa saattaa olla vain häivähdyksiä punaista oranssin seassa. Morosta saa hienon värin ruokaan, mutta itse valitsen yleensä niitä hedelmiä, jotka tuntuvat olevan parhaassa kunnossa. Jos haluan käyttää hedelmästä myös kuoret, suosin luomua – välillä muulloinkin, enimmäkseen laatu edellä. Veriappelsiinipiirakassa suosisin mahdollisuuksien salliessa punertavalihaista veriappelsiiniä, sillä sillä saa piirakkaan kauniin vaaleanpunertavan oranssin värin. Veriappelsiiniloheen käy kuitenkin vähemmän värikkäätkin variantit, ja sen voi mainiosti valmistaa myös tavallisista appelsiineista veriappelsiinien satokauden ulkopuolella. Pääasia on että kokeilet – en muista koska me olisimme viimeksi olleet näin iloisesti yllättyneitä uudesta reseptistä. 😉

Veriappelsiinilohi

  • 1 kg lohifileetä
  • 1 (luomu-)veriappelsiini kuoret raastettuna ja itse hedelmä siivutettuna, kuoret poistettuna
  • 1 dl soijakastiketta (soijattomaan versioon kalakastiketta)
  • 1 punainen chili
  • peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • Tuoretta korianteria viimeistelyyn

Raasta veriappelsiinin kuoret ja leikkaa veriappelsiini ohuiksi siivuiksi. Leikkaa veitsellä appelsiinisiivuista kuoret pois. Kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja hienonna se. Sekoita keskenään soija, chili, inkivääri- ja appelsiininkuoriraaste. Taputtele lohen pinta kuivaksi talouspaperilla ja valele filee sitten soijaseoksella niin että sattumia jää tasaisesti fileen päälle. Nostele appelsiinisiivut lohifileen päälle ja paista lohta uunissa 200 C asteessa 20-30 minuuttia riippuen fileen paksuudesta ja siitä minkälaisen kypsyyden haluat. Viimeistele halutessasi silputulla tuoreella korianterilla. Jos et pidä korianterista, tämä resepti toimii hienosti ilmankin. 😉

Lisukkeeksi tuli tällä kertaa paahdettua uunissa ruusukaaleja, parsakaalia ja maa-artisokkaa ilman sen kummempaa reseptiä. 😉

Lisää herkullisia kalareseptejä:

Lisää reseptejä löytyy blogin reseptihakemistosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *