Vaniljainen kukkakaalisosekeitto ja lounas Aula Caféssa
Äitini tuli vierailulle Turkuun ja sen kunniaksi tuli kokeiltua jotain aivan uudenlaista illallista! Tulin hamstranneeksi tarjouksesta reilusti vaniljtatankoja, ja nyt olenkin sitten saanut pohdiskella mihin kaikkeen sitä käyttäisi. Ensimmäisenä mieleen tuli pannacotta, ja jouluna tekemäni vaniljapannacotta mustaherukoilla olikin herkullista. Muistin joskus kuulleeni vaniljalla maustetusta kukkakaalikeitosta, ja pieni googlailu todisti etten ollut kuvitellut. Vaniljan ja kukkakaalin yhdistelmä kuullosti sen verran erikoiselta, että sitä piti kokeilla. 😉 Keiton idea on peräisin Hesarin Kauhaa ja rakkautta-blogista.
VANILJAINEN KUKKAKAALISOSEKEITTO
3-4 annosta
1 keskikokoinen kukkakaali (n. 600 g, lehtineen n. 900 g)
1 valkosipulinkynsi
7,5 dl kasvis- kana- tai lihalientä (esim. pulled porkista jäänyttä)
1 vaniljatanko
1 dl kermaa (tai kookoskermaa)
Suolaa
Hieman valkopippuria
Voita
Kuumenna nokare voita kattilassa ja kuullottele siinä murskattua valkosipulinkynttä hetki. Huuhtele ja pilko kukkakaali. Lisää kukkakaali ja liemi kattilaan. Viillä vaniljatanko auki ja kaaputa siitä siemenet kattilaan. Lisää myös tanko kattilaan. Kiehauta keitto ja keitä sitten hiljaisella lämmöllä kunnes kukkakaali on kypsää ja valmista soseutettavaksi. Poista kattila liedeltä, poista vaniljatanko ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Siirrä kattila takaisin liedelle ja lisää kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.
Tein kukkakaalisosekeitosta ruokaisamman aterian tarjoamalla sen lisäksi siemennäkkäriä, paahtopaistia ja juustoa.
Vaniljatangon voi huuhdella ja säästää myöhempää käyttöä varten. 😉
Seuraavana päivänä pistäydyimme myös Aboa Vetus & Ars Novaan – historian ja nykytaiteen museoon. Kävimme katsomassa Turun taidegraafikkojen juhlanäyttelyn, joka oli kiva, mutta aika pieni, ja Ars Novan, jonka teoksista osa oli kovastikin mieleen ja osa ei taas auennut ollenkaan. Lisäksi nautimme lounaaksi Aboa Vetuksen oivallisen Aula Cafén salaattibuffetin.
Tarjolla oli vaikka mitä (tonnikalaa, lohta, silliä, kanaa, mozzarellaa, raejuustoa, kurkkua, tomaattia, hedelmiä, pastasalaattia, perunasalaattia…). Minä kokosin itselleni tällä kertaa Kana-mozzarellasalaatin waldorfinsalaatilla, etikkaretikoilla(?) ja marinoidulla papusalaatilla. Äitini herkutteli muun muassa lohella ja sillillä. Erityisesti silli oli kuulemma mieleen. Hintaa tällä runsaalla lounasbuffetilla on 7,5 € ja miljöö on miellyttävä, suosittelen. 🙂 Aiemmin olen kirjoittanut myös Aulan superrunsaasta sunnuntaibuffetista.
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);
[…] hörppiä. ? Luuliemi sopii oivallisesti ruokia kosteuttamaan, keittojen pohjaksi (esim. vaniljainen kukkakaalisosekeitto tai porkkana-inkiväärikeitto) tai vaikkapa parantavaan kookospuuroon. […]
[…] Perinteinen lihakeitto Porkkana-inkiväärisosekeitto halloumilla Vaniljainen kukkakaalisosekeitto […]