Pilkettä
Pilkettä

Uunicamembert yrteillä ja valkosipulilla ja Nigellan joulusuklaakakku

Äiti sattui Turkuun työkeikalle, ja tuli tietenkin moikkaamaan juuri Hollannista palannutta tytärtään. 🙂 Jääkaappimme pursuaa tällä hetkellä tuomiani tuliaisjuustoja. Sieltä löytyy myös kaksi camembert-kiekkoa, joten päätin tarjota äidille ihanaa uunicamembertia yrteillä ja valkosipulilla. Olen aikoinaan oppinut reseptin serkultani ja siitä tuli kyllä kerralla hitti – helpompaa ja herkullisempaa reseptiä on vaikea löytää. Juusto sulaa ihanan pehmeäksi, ja siihen on ihana upottaa kasviksia tai esimerkiksi patonkia. Tästä on lisukkeiden kanssa ateriaksi kahdelle, tai sitten sitä voi tarjota jonkun isomman aterian rinnalla.

Uunicamembertin lisäksi innostuin leipomaan. Kokeiluvuoroon päätyi Nigella Lawsonin Christmas Spiced Chocolate Cake. Ajastus suklaasta ja joulumausteista kuullosti herkulliselta, ja resepti oli jo valmiiksi gluteeniton! Maku on ihanan mausteinen ja intensiivisen suklainen, ja kermavaahto sopi kokonaisuuten kuin nyrkki silmään. 😉

uunicamembert

UUNICAMEMBERT YRTEILLÄ JA VALKOSIPULILLA

1 kokonainen kiekko (250 g) camembertia
1-2 valkosipulinkynttä
Muutama oksa tuoreita yrttejä (esim. rosmariiniä tai timjamia)

Avaa camembert pakkauksestaan ja siirrä se juustorasian kanteen  tai aika lailla juuston kokoiseen vuokaan tai lautaselle. Kuori ja siivuta valkosipuli. Töki veitsellä camembertiin syviä, muttei läpi meneviä viiltoja. Tunge viiltoihin valkosipulisiivuja ja yrttejä. Paista juustoa uunissa 200 ˚C asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on keskeltä aivan pehmeää. Tarjoa juusto suoraan laatikostaan tai vuoastaan. Upota haluamiasi lisukkeita (esim. keitettyjä kasviksia tai hyvää leipää) juustoon ja nauti! Minä tarjosin lisukkeena höyrytettyjä ruusukaaleja.

Juuston voi tosiaan valmistaa myös sen omassa rasiassaan (näin minäkin olen aiemmin tehnyt), mutta tällöin rasian kannen on syytä olla puuta/vaneria.

Jos olet minun kaltaiseni juustohiiri, katso lista juustoesittelyistä sekä nämä ihanat juustoreseptit:
Broileria comté-rakuunakastikkeessa
Chévre-parsakaalipiirakka
Gruyérepiirakka (kts. myös Gruyérepiirakan uusinta)
Halloumia ja uunijuureksia
Maukas juustopiirakka
Pähkinäinen omena-sellerisalaatti vuohenjuustolla (kts. myös gourmet-leipäversio)

13joulusuklaakakku2

NIGELLAN JOULUSUKLAAKAKKU

Kakku:
160 g tummaa suklaata (väh. 70 %)
150 g voita
6 isoa kananmunaa
2 dl erytritolia
1 tl vaniljauutetta
2,2 dl mantelijauhetta
1 tl kanelia
Hyppysellinen jauhettua neilikka
Yhden (luomu-)klementiinin kuoret
4 tl pikaespressojauhetta

Koristelu:
Yhden klementiinin mehu
15 g suolatonta voita
1 rkl vaahterasiirappia
¼ tl kanelia
50 g mantelilastuja

Ota kananmunat ja voi ajoissa huoneenlämpöön – munat eivät saa olla kylmiä!
Sulata suklaa ja voi mikrossa tai kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Vaahdota munat, erytritoli ja vanilja kuohkeaksi (tilavuuden pitäisi ainakin tuplaantua). Lisää joukkoon mantelijauho, kaneli, neilikka, klementiinin kuori ja espressojauhe kevyesti sekoittaen – on tärkeää säilyttää taikinan kuohkeus. Kääntele lopuksi joukkoon jäähtynyt suklaaseos. Kumoa taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) ja paista uunissa 180 ˚C asteessa 35-40 minuuttia. Kakun päällisen kuuluu olla kiinteä, mutta pohjan vielä hieman taikinainen. Nosta kakku ritilälle jäähtymään ja peitä puhtaalla liinalla. Anna jäähtyä kokonaan.

Koristelu: Purista klementiinistä mehu. Sulata pannussa voi, lisää mehu, erytritoli ja kaneli. Keittele kasaan muutama minuutti. Lisää mantelilastut kun seos alkaa karamelisoitua. Sekoittele ja varo polttamasta seosta. Tavoitteena on saada kaikki neste haihtumaan, niin että jäljelle jää kuorrutetut, kiiltävät, appelsiinintuoksuiset, toffeiset mantelilastut. Siirrä mantelilastut lautaselle jäähtymään.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoilulautaselle. Ripottele mantelit kakun päälle tehden keskelle keko, joka leviää kohti reunoja. Tarjoile kanssa.

Kakun mantelikuorrute oli kerrassaan ihanaa! Mieleen tuli appelsiinitoffee. Alkuperäisessä reseptissä siihen käytettiin sokeria, mutta minä käytin sen sijaan vaahterasiirappia – hyvä valinta sanoisin. 🙂

Vinkki: Kakun voi hyvin tehdä etukäteen. Kuorrutus on hyvä lisätä vasta tarjoilua ennen. Kakun voi myös pakastaa, tee silloinkin kuorrute vasta myöhemmin. 😉

Kommentit (25)

  1. Mutakakku margaritakermalla – Kauneus & Terveys -blogit

    […] Jäädytetty suklaamoussekakku Kastanja-suklaabrownie (paleo) Minttu-mutamuffinssit Nigellan joulusuklaakakku Pistaasi-suklaabrownie (paleo) Suklaa-banaani-kookosmuffinssit […]

  2. Testissä Fitcake – vähäkalorinen valmiskakku – Kauneus & Terveys -blogit

    […] Luumu-portviinimutakakku Meksikolainen suklaajuoma Mutakakku margaritakermalla Nigellan joulusuklaakakku Pistaasi-suklaabrownie Pähkinäinen banaani-suklaaraakakakku Suklaa-mascarponemousse portviinillä […]

  3. Punajuuri-vuohenjuustopatee ja muita kasvisruokia joulupöytään – Kauneus & Terveys -blogit

    […] omena-sellerisalatti vuohenjuustolla (tai sen versio gourmetleipänä ;))SipulipiirakkaUunicamembert yrteillä ja valkosipulillaVaniljainen […]

  4. Porkkanakeitto inkiväärillä ja halloumilla – tarjoa siemennäkkärin kanssa!

    […] ja vaniljapannacotta mustaherukoilla Kun tytöt tulivat Turkuun Kinkun uudet kaverit Uunicamembert yrteillä ja valkosipulilla ja Nigellan joulusuklaakakku Grilli-ilta tyttöjen kanssa Karitsaa illallisella Chevrépiirakkaa hyvässä seurassa Illan […]

  5. Gluteeniton joulu – parhaat joulureseptit vuosien varrelta – Pilkettä

    […] juustoille Jälkiruokaviinivinkki juustoille Uunicamembert yrteillä ja valkosipulilla Mon’t d’Or – kokonainen juusto uunissa Vinkit teemajuustotarjottimeen: juustot […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *