Pilkettä
Pilkettä

Törkeän hyvää pulled porkia barbeque-kastikkeella

Kokeilin viime kuussa ensimäistä kertaa suuren ruokablogihitin, ylikypsän, revityn possun – pulled porkin – valmistamista (katsokaa Revittyä possua ihanan itämaisittain ja kotitekoinen aioli-postaus). Kokemus oli niin positiivinen, että kokeilut saivat nyt jo jatkoa. Viimeksi käytin itämaisia mausteita (mm. tähtianista, kaneli, kardemumma) ja tein lisäksi aiolia (valkosipulimajoneesia), mutta tällä kertaa päätin lähteä testaamaan barbeque-henkistä pulled porkia. Lopputuloksesta tuli todella herkullista, kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tässä olisi ainesta uudeksi bravuuriksi. 😉
Ja tämä reseptihän on kaupan päälle myös maidoton ja paleo. 😉

EDIT. Tämän reseptin pohjalta tuli myöhemmin kehiteltyä aavistuksen makeampi, hieman joulumausteinen pulled pork barbeque-kastikkeella. T o d e l l a hyvää. 😉

08bbq-possu1

PULLED PORK BARBEQUE-KASTIKKEELLA

1,7 kg possun lapaa
Vettä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
n. 10 kokonaista neilikkaa
10 kokonaista mustapippuria
5 kokonaista viherpippuria
Muutama kuivattu piri piri-chili
(Suolaa – minun lapani oli valmiiksi suolattu)

BARBEQUE-KASTIKE

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
Pätkä tuoretta inkivääriä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (70 g) tomaattipyrettä
0,5-1 tl sriracha-chilikastiketta
1 limen mehu
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
Mustapippuria
Oliivi- tai kookosöljyä

Kuumenna hieman vettä padassa ja lisää lihakimpale pataan. Lisää vettä niin että liha peittyy, kuumenna vesi kiehuvaksi. Kuori pinnalle kertyvä vaahto pois.  Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää ne ja muut mausteet liemeen. Keittele lihaa 3-4 tuntia, voit kääntää lihakimpaleen halutessasi välillä. Testaa lihan kypsyys haarukan avulla. Kypsä liha repeää helposti ja irtoaa luusta. Nosta kypsä liha liemestä jäähtymään, ja revi sitten liha suikaleiksi kahden haarukan avulla. Siirrä revitty liha uunivuokaan.
Barbeque-kastikkeen voi valmistaa lihan kypsentämisen loppupuolella. Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä. Kuori ja hienonna/raasta inkivääri ja murskaa valkosipulinkynnet, lisää pannulle ja kuullota vielä hetki. Lisää tomaattimurska, -pyre ja muut mausteet. Anna muhia vähintään puoli tuntia. Tee valmiista kastikkeesta tasaista sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Sekoita kastike uunivuoassa olevan revityn lihan joukkoon, peitä vuoka alumiinifoliolla ja pistä uuniin 200 ˚C asteeseen n. 30 minuutiksi. Nauti haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Huom: Lihankeittoliemi kannattaa siivilöidä ja säästää! Siitä saa erinomaisen soppapohjan, tai makua esim. kukkakaalimuussiin (kts. Lihankeittoliemen hyötykäyttö muussissa-postaus). 😉

08-bbq-possu2

08bbq-possu3

Ensimmäinen revitty possuni tuli myös tehtyä vähän turhan fiiniin possun osaan (ulkofilee), mutta nyt sain käsiini oikein luullista lapaa – jes! 🙂 Lopputuloksessa oli ulkofileen ja lavan välillä oli kyllä selvä ero. Ulkofilee oli hieman kuivempaa (joskaan ei siis liian kuivaa), missä taas lapa oli mehevämpää ja mukavalla tavalla rasvaisempaa. Suosittelenkin pitkään kypsytettäviin ruokiin juuri luullisia ja rasvaisia lihanosia. Hinta on edullisempi, ja pitkään haudutettavissa ruoissa luut ja rasva antavat hyviä lisämakuja. 😉

Tämä resepti on muokattu Helsingin sanomien versiosta. Netti on pullollaan erilaisia versioita BBQ-pulled porkista, mutta katsoin mallia Helsingin sanomien versiosta. Hesari on ollut elämässäni lapsuudesta saakka, ja haen edelleenkin usein inspiraatiota Ruokatorstain sivuilta. 😉

Kommentit (23)

  1. Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla – Kauneus & Terveys -blogit

    […] nyhtölihaoperaatioita: Salaattitacot pulled porkilla herkkusalsoilla Jouluisempi BBQ-pulled pork Törkeän hyvää pulled porkia barbeque-kastikkeella Revittyä possua ihanan itämaisittain ja kotitekoinen […]

  2. Salaattitacot pulled porkilla ja herkkusalsoilla – Kauneus & Terveys -blogit

    […] pulled porkia: Pulled pork barbeque-kastikkeellaPulled pork itämaisilla mausteillaPulled pork jouluisella/makeantulisella barbeque-kastikkeella […]

  3. Nyhtönautaa glögissä – Kauneus & Terveys -blogit

    […] kinkkua, kinkkua… Miten olisi jokin uusi liharuoka joulunaikaan? Nyhtöpossu alkaa olla jo kaikille tuttu, saahan sitä säännöllisesti yliopistoruokaloistakin. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *