Pilkettä
Pilkettä

”The kuukauden ensimmäinen sunnuntai” ja lähiruokamarkkinat

Joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai on Hollannissa suuri päivä, sillä silloin on ”kauppasunnuntai”. Kaupat ovat täällä yleensä huomattavasti Suomea rajoitetummin auki. Useimmat kaupat suurempia ruokakauppoja lukuunottamatta sulkevat ovensa arkena jo kuudelta – paitsi torstaisin, jolloin kaupat ovat jostain ihmeen syystä auki pidempään, ja sunnuntaina useimmat ruokakaupatkin ovat kiinni. Älkää kysykö miksi. Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina muutkin kuin ruokakaupat pitävät ovensa auki, on tarjouksia ja ohjelmaa sun muuta hulabaloota. Kaupunki puolestaan järjestää erisorttisia kulttuuritapahtumia. Minä vietin lokakuun ensimmäisen sunnuntain katsastamalla erään tuttuni vinkkaamat DeStreekmarkt-lähiruokamarkkinat.

7destreekmarkt2Markkinoilta löytyi vaikka mitä. Tuoretta, savustettua makrillia, monensorttisia leivonnaisia, runsaasti makkaroita ja aina niin kiehtovia juustoja, hunajatuotteita, oliiviöljyä + muuta vähän kauempaa tuotua herkkua luomulaatuisena, teetä, saippuoita, käsitöitä… Pienet pop-up ravintolat ja kahvilat tarjosivat myös vatsantäytettä, kuten esimerkiksi kurpitsakeittoa, bataattipiirakkaa ja suklaa-kesäkurpitsakakkua. Juustojen lisäksi erityisesti sienimyyjän valikoimat tekivät minuun vaikutuksen. Tunnistan suomalaiset sienet aika hyvin, mutta nyt valikoimat olivat jo niin moninaiset (ja Suomen perusmetsäsienistä pikkeavat) etten voinut muuta kuin ihailla. Jo pelkkiä herkkusieniä oli montaa eri sorttia.

7destreekmarkt7

7destreekmarkt6

7destreekmarkt3Itse päädyin ostamaan eräästä Mijn gedroogd fruitin kojusta mulpereita ja kuivattuja kookoslastuja. Kookoslastut olivat valtavan paksuja, kunnon haketta – peräti millin – parin paksuisia! Niitä tuli ostettua iso pussillinen, jota mussutinkin sitten kuin karkkia. Miten voi olla näin perso kookoselle? Ehkä jossain kohdassa tulee yliannostus…toivottavasti ei. Mulpereita ostin pikkaisen ihan vain että pääsisin maistamaan. Valikoimissa olisi ollut varmaan kaikkia hedelmiä mitkä olisin siihen hätään keksinyt. Banaania, papaijaa, viikunoita, taateleita, päärynää, omenaa, luumua, aprikoosia, kirsikkaa, sitruunaa, pomeloa, kiiviä….lista jatkuisi vaan.
7destreekmarkt1

Lisäksi ostin myös käsintehtyä boeren-vuohenjuustoa erittäin sympaattiselta rouvalta. Kyselin häneltä juustojen eroista ja hän kertoi ystävällisesti juuston taustasta ja alkuperästä, sekä auttoi minua vertailemaan muita hollantialisia juustoja goudaan. Boerenkaaseihin kannattaa kyllä tutustua, sillä ne ovat maatilojen omia juustoja (boeren = maanviljelijä) – eivät teollisia niin kuin gouda. Boerenkaasit ovat aina hieman erilaisia, ja niitä löytyy eri maitoihin valmistettuna, eri kypsyyksinä sekä erilaisilla mausteilla. Hyvä juustonmyyjä varmasti auttaa löytämään hyvän boerenkaasin. 😉 Minun juustoni oli ihanan pehmeä ja nuori, ja siinä oli pieniä koloja. Ei niin herkullisen näköistä palaa voinut olla ottamatta mukaansa.

7destreekmarkt4 7destreekmarkt5
Ostamani käsintehty Harriette’s geitenkaas Papkopista, Utrechtista. Kumma juttu miten sympaattinen myyjä, tieto tuotteen taustasta sekä miellyttävä pakkaus houkuttelevat ostamaan tuotteen… Melkein sovin myyjärouvan kanssa jo treffit ensi kuulle. 😉

DeStreekmarkt järjestetään joka kuukauden ensimmäinen viikonloppu Twijnstraatilla (keskeinen sijainti, museoalueella, lähellä Ledig erfiä) klo 11-18. Suosittelen ehdottomasti käymään, mikäli satut kuun ensimmäisenä sunnuntaina Utrechtiin!

Kommentit (1)

  1. […] Triple créme-valkohomejuusto ja muut viikon juusto-ostokset-postauksessa. Kannattaa muistaa myös lähiruokamarkkinat Twijnstraatilla joka kuukauden ensimmäinen […]

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *