Pilkettä
Pilkettä

Suussa sulavaa karitsaa

Söimme eilen kerrassaan suussa sulavaa lammasta. Lammasta ei ollut tullut syötyä aikoihin, ja näin pääsiäisenä tarjontaa riittää. Karitsan paahtopaisti houkutteli, mutta vastaan ei oikein sattunut mitään erityistä reseptiä, joten tämä vedettiin nyt aivan improvisaatiolla. Menuksi muodostui karitsan paahtopaisti, rapsakka kasviswok ja kermainen valkosipuli-rosmariinikastike. Ateria onnistui yli odotusten, en oikeasti muista koska olisin syönyt näin onnistunutta, mureaa ja mehevää lihaa. Kastikekin oli aivan erinomaista, kaavimme poikaystävän kanssa kulhon tyhjäksi viimeistä pisaraa myöten. 😉 Kaiken kruunasi erinomainen viini. Ateriasta oli yksi viime aikojen parhaista. Onnistumisen iloa lisää vielä se, että kaikki tuli ihan omasta päästä. 🙂

3103karitsa

KARITSAN PAAHTOPAISTI

Paahtopaisteja syöjien määrän mukaan
Paistamiseen öljyä ja voita

Marinadi:Oliiviöljyä
Härkäfondia
Valkosipulin kynsiä (paljon)
Kuivattua rosmariinia
Paistamiseen öljyä ja voita

Laita liha ajoissa marinoitumaan, heti kun mahdollista. Sekoita öljy, fondi ja mausteet, murskaa sekaan valkosipulinkynnet. Hiero seosta lihoihin ja pistä lihat marinadin kanssa muovipussiin niin että pussiin jää mahdollisimman vähän ilmaa. Säilytä jääkaapissa jos aikaa on hyvin, mutta ota lihat ajoissa huoneenlämpöön ennen valmistamista.
Pyyhi ylimääräiset marinadit pois, ja ota lihoihin kiva paistopinta pannulla voin ja öljyn seoksessa. Laita paahtopaistit uuniin 200 ˚C asteeseen 5-20 minuutiksi riippuen siitä kuinka kypsästä lihasta pidät. Voit halutessasi käyttää apuna paistimittaria, ja paistaa kunnes sisälämpötila on välillä 60-65 ˚C. Älä pese pannua, siitä saa kastikepohjan! Anna lihojen vetäytyä noin 10 minuuttia folioon käärittynä ennen tarjoilua.
Minä annoin lihojen olla uunissa 7 min ja sillä ne jäivät selkeästi mediumeiksi. Meidän makuumme kypsyys oli aivan täydellinen, ja liha oli tosiaan kerrassaan suussa sulavan pehmeää.

KERMAINEN VALKOSIPULI-ROSMARIINIKASTIKE

2 dl kermaa
+lihojen paistopannu
+lihojen marinadi

Lisää yli jäänyt lihojen marinadi pannulle, jossa olet juuri paistanut lihat. Nosta lämpöä varovasti, niin että mausteet lämpenevät, mutteivät pala. Lisää kerma, sekoita ja tarkista maku. Keitä kasaan hetken aikaa.

Kastike oli siis todella niin hyvää, että sitä olisi saanut olla enemmänkin.

RAPSAKKA KASVISWOK

1 sipuli
1 ps (150 g) sokeriherneitä
1 vihreä paprika
Voita paistamiseen

Pilko kasvikset haluamasi kokoisiksi ja paista voissa. Nämä kasvikset kypsyvät aika samaan tahtiin, joten sen kanssa ei tarvitse kikkailla.

3103viiniRuoan kanssa joime Châteauneuf-du-Pape Domaine Juliette Avril-punaviiniä, jota suositellaan erityisesti lampaan kaveriksi. Se oli kerrassaan erinomaista, jos joskus haluaa oikein erityisesti nautiskella niin ostan kyllä taas tätä. 🙂

Tämä ateria todisti taas kuinka ”pienet/arkiset” asiat voivat tehdä onnelliseksi – ja siitähän minä blogissani haluankin kirjoittaa. 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (25)

  1. Fenkolilla ja pistaasilla täytetyt karitsarullat – Kauneus & Terveys -blogit

    […] kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosettaKaritsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta Karitsan paahtopaistia, rapsakka kasviswok ja kermainen valkosipuli-rosmariinikastike Karitsan paahtopaistia, rosmariiniporkkanoita ja punaviinikastiketta Marokkolaiset karitsanpotkat […]

  2. Menuideat perinteiseen ja erilaiseen pääsiäiseen – Kauneus & Terveys -blogit

    […] ja kanttarellimuhennosta Karitsan paahtopaistia ja kermaista pinaatti-kanttarellipaistosta Karitsan paahtopaistia, rapsakka kasviswok ja kermainen valkosipuli-rosmariinikastike Karitsan paahtopaistia, rosmariiniporkkanoita ja punaviinikastiketta Salvia-sitruunamarinoitu […]

  3. Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta – Kauneus & Terveys -blogit

    […] aterialle ranskalaiset Châteuneauf-du-Papen viinit Les Combes d’ Arneval 2011 tai Domaine Juliette Avril 2010. […]

  4. Sitruuna maustaa lammasta ja juustokakkua – Kauneus & Terveys -blogit

    […] punajuuria ja punaviinikastiketta Karitsaa ja rosmariiniporkkanoita punaviinikastikeella Suussa sulavaa karitsaa Entrecôte, parsaa ja […]

  5. Karitsaa illallisella – Kauneus & Terveys -blogit

    […] eilen ystävillemme illallista. Pääruoaksi päätimme tarjota karitsan paahtopaistia ja kermaista valkosipuli-rosmariinikastiketta. Teimme sitä myös pääsiäisenä, ja se oli kerrassaan erinomaista, liha suorastaan suli suussa. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *