Riisipuuro haudutuspadassa ja herkullinen luumu-lakritsikastke

En ole aina tykännyt puuroista. Erityisesti mummin tekemä akanainen kaurapuuro on jäänyt kummittelemaan mieleen, mutta äidin tekemä ohrauunipuuro oli kyllä herkkua. Sen lisäksi tykkäsin kyllä jouluna tehdystä riisipuurosta, mutta jostain syystä sitä ei tehty muulloin kun jouluna. Viime vuosina olen kuitenkin jälleen päässyt puurojen makuun ja jopa kaurapuuron – kunhan se on marjoilta ja pullalta maistuva uunipuuro. 😉 Riisipuuroa valmistettaessa suosikkini on ollut pitkään riisiuunipuuro, jota ei tarvi vahtia, mutta viime aikoina suosikkini on ollut riisipuuro haudutuspadassa, jonka reseptiä lupailin jo viime viikkoisessa Meal prep – fiksua syömistä koko viikon-kirjoituksessa. 😉

Riisipuuro haudutuspadassa syntyy kuin itsestään

Minulla on Crock-Pot-haudutuspata (myös esim. Electroluxin haudutuspadat ovat ihan päteviä!), joka tuli kaiveltua näin syksyn aluksi pois kaapista ja viime aikoina se on ollut varsin runsaassa käytössä. Siinä on valmistunut paljon erilaisia puuroja, mutta myös patoja ja esimerkiksi ihan vain chili con carnea. Haudutuspadan käyttö on todella helppoa, sillä niissä on yleensä 1-3 lämmitysvaihtoehtoa (matala – keskitaso – korkea) ja sen lisäksi säädetään vain aikaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan riisipuuro haudutuspadassa vaatii vain seuraavaa: mittaa riisin, neste ja mausteet pataan, pistä kansi paikalleen ja kypsennä korkeimmalla teholla 2,5-3 tuntia. Itse voit puuhastella sen ajan jotain ihan muuta – haudutuspatapuuro ei pala pohjaan. 😉 Itse käyn sekoittamassa puuroa 1-2 kertaa kypsymisen aikana. Jos myöhempi valmistuminen sopii sinulle paremmin, voit käyttää miedompaa aikaa ja lisätä aikaa.

Puuron tekeminen on vähentänyt meillä myös leivän syömistä ja siten pienentänyt ruokalaskua, sillä gluteeniton leipä ei ole sieltä edullisimmasta päästä. Lisää tästä kerroin Meal prep – fiksua syömistä koko viikon-kirjoituksessa. Teemme nykyään ison puuron kerran viikossa, ja haudutuspata on tässäkin kätevä, sillä siinä valmistuu vaivatta isompikin satsi. Riisipuuro haudutuspadassa on päässyt myös poikaystävän repertuaariin, kun se ei vaadi jatkuvaa sekoittelua eikä sitä tarvitse vahtia ettei se pala pohjaan. Viimeksi kun kysyin mitä puuroa tehtäisiin seuraavaksi niin vastaus oli selvä ”riisipuuro haudutuspadassa”. Se on vaan niin hyvää ja helppoa. 😉

Riisipuuro haudutuspadassa

  • 3 dl puuroriisiä
  • 2-4 dl kookosmaitoa tai kookoskermaa
  • Vettä niin että nesteen kokonaismäärä on 2 l
  • 1 tl suolaa
  • (Halutessasi vaniljauutetta ja haluamaasi makeutusta, esim. steviatippoja)

Mittaa ainekset haudutusoataan – mitä enemmän kookosmaitoa, sen täyteläisempää puuroa. 😉 Kookosmaidon maku laimenee näin suuressa annoksessa niin ettei valmis puuro juurikaan maistu kookokselta. Kypsennä puuroa haudutuspadan ohjeiden mukaan korkeimmalla teholla 2,5-3 tuntia.

Luumu-lakritsikastike

  • 4 dl kuivattuja, kivettömiä luumuja
  • 4-5 dl vettä
  • 1 kokonainen tähtianis – ei pakollinen
  • 1-3 tl lakritsijauhetta (esim. Urtekram

Liota luumuja vedessä vähintään 30 min, mielellään pidempään. Siirrä luumut vesineen kattilaan ja lisää kattilaan tähtianis. Kiehauta seos ja jatka keittelyä miedolla lämmöllä kannen alla kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen kuin lisäät lakritsijauheen. Lisää sitä teelusikallinen kerrallaan ja maistele koska lakritsisuus on sinusta sopiva. Poista tähtianis ja aja luumukastike sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarjoa riisipuuron kanssa tai esimerkiksi maustamattoman jogurtin tai rahkan!

Vinkki: Tähtianis ei ole pakollinen, mutta se korostaa kivasti lakritsin makua. 😉

Lisää puuroja ja muita reseptejä löytyy reseptihakemistosta.

Kommentit (4)
  1. Sara/Saran kotikolo
    17.11.2018, 16:14

    Ah riisipuuro on parasta, ainut vika ettei se jouluna enää maistu niin erityiseltä kun tulee syötyä läpi talven. Mutta tuo lakritsikastike on kiva idea, pitääkin kokeilla. Luumukiisseli on nimittöin puuron kanssa ihanaa!

    1. No juu, se on kyllä totta – erityisyys kyllä vähenee sen myötä että sitä syö vuoden ympäri. Siitä huolimatta huomaan kyllä himoitsevani sitä joulunakin. 😉 Ehkä salaisuus on juurikin lisukkeissa: jouluna syön sitä luumukastikkeen ja kanelin kanssa, kun taas muulloin enimmäkseen marjojen. 😉

  2. Aah, tuo kastike kuulostaa ihanalta 😋
    Ja täytyy sanoa, että lämpenin myös ajatukselle hankkia tuollainen haudutuspata. Kätevän kuuloinen laite.

    1. Se on kyllä kätevä! Siinä on vaan sama kuin kaikissa muissakin kodinkoneissa: ei saa haudata kaapin perälle, muuten se jää käyttämättä. Tänä syksynä se on ollut meillä helposti käsillä, joten sitä on tullut käytettyä melkeinpä joka viikko. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *