Raikas sitruunarisotto

Minulla on risottokausi menossa. Se alkoi tämän kevään hittireseptillä, veriappelsiinirisotolla, ja siitä innostuneena nyt sai vuoronsa sitruunarisotto. Sitruunarisotto sopii mielestäni erinomaisesti pääsiäiseen, sillä ainakin minua rupeavat kaikki sitruunaruoat himottamaan pääsiäisen tullen: etenkin sitruunaiset rahkaherkut, sitruunapiirakkasitruuna-mascarponemousse, lemon curd eton mess ja sitruuna-mascarponejuustokakku.

Lemon Curd Eton Mess on nopea ja helppo sitruunajälkiruoka
Lemon Curd Eton Mess on nopea ja helppo sitruunajälkiruoka

Risoton teon opettelu on minulla edelleen hieman vaiheessa. Seuraan edelleen liian kiltisti reseptejä, siinä missä yleensä teen ruokaa mututuntumalla. Risotossa suurin haasteeni onkin nesteen määrässä: sitä pitäisi lisätä mututuntumalla siihen asti että riisin kypsyys ja risoton koostumus ovat oikeat ennemmin kuin kytätä nesteen määrää. Mutta oppia ikä kaikki: sitruunarisotto oli herkullista, ja seuraavana kokeilen varmaan toista keväistä herkkua: parsarisottoa.

sitruunarisotto Sitruunarisotto maistuu parmesaanin ja savulohen kera

Sitruunarisotto

50 g voita
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 dl risottoriisiä
1 luomusitruunan kuoret ja mehu
1 l kasvislientä
1/2 tl kuivattua timjamia
Mustapippuria myllystä
100 g parmesaania tai pecorinoa raastettuna

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne voissa kypsiksi. Lisää riisi pannulle ja kuullota riisiä noin 5 minuuttia, kunnes se muuttuu hieman läpikuultavaksi. Varo polttamasta riisiä. Lisää kuivattu timjami ja sitruunan mehu ja sen haihduttua noin 2 dl kasvislientä. Kypsennä riisiä liemessä samalla sekoitellen ja lisää nestettä aina 1-2 dl erissä kun edellinen neste on imeytynyt. Sekoita lopuksi joukkoon sitruunankuoriraaste ja rouhi joukkoon hieman mustapippuria myllystä. Risoton kuuluu jäädä hieman löysäksi, joten älä haihduta nesteitä loppuun saakka. Ripottele päälle lopuksi runsaasti parmesaania tai pecorinoa. Tarjoa sitruunarisotto esimerkiksi savulohen kanssa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *