Pilkettä
Pilkettä

Punaviinirisotto on loistava tapa hyödyntää pullonpohjat

Inhoan haaskaamista ja minulta syntyy varsin vähän hävikkiä. Mikään ruoka ei yleensä pääse koskaan pilaantumaan, vaan kaikki syödään ajoissa pois, ja liharuoista jääneistä luista ja parsankannoistakin keittelen maukkaan liemet pohjiksi keittoihin (tai parsarisottoon, ks. resepti). Myös viinien loput tulee käytettyä usein ruoanlaittoon, kuten marinoimiseen, mutta myös risottoihin. Valkoviinin käyttö risotoissa onkin monelle varmaan suht tuttua (itsekin olen käyttänyt sitä mm. sitruunarisotossa ja parsarisotossa), mutta punaviinikin sopii marinadin lisäksi maustamaan risottoa. Punaviinirisotto onkin itse asiassa paras risotto vähään aikaan hävikkiruoka kunniaan!

Lisää risottoreseptejä:

Parsa-vuohenjuustorisotto
Sitruunarisotto
Veriappelsiinirisotto

Punaviinin käyttöä marinadeissa:

Punaviinimarinoitu flank steak ja marinoitu tomaattisalaatti
Punaviinimarinoitu hevosenpaisti

Punaviinirisotto maistuu herkulliselta sellaisenaan, juustojen kanssa tai esimerkiksi punaviinissä marinoidun karitsan kera. Katso ohjeet juustolajitelmaan täältä ja  resepti karitsan paahtopaistiin täältä.

Punaviinirisotto

Ainekset
( 4 Annosta )

50 g
voita (tai 1/2 dl oliiviöljyä)
2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
400 g
risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl
punaviiniä
1 tl
kuivattua timjamia
1,5 l
kana- tai kasvislientä
100 g
parmesaania tai pecorinoa raastettuna
mustapippuria
suolaa (tarvittaessa, maun mukaan)
50 min
{
AKTIIVINEN 50 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Kuumenna kana- tai kasvisliemi valmiiksi – sen tulee olla koko ajan kuumaa. Hienonna salottisipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit siinä kypsiksi. Lisää pannulle kuiva risottoriisi ja kuullota riisiä kunnes se muuttuu läpikuultavaksi – varo poltamasta riisiä. Kun riisi on muuttunut kuultavaksi, kaada pannulle punaviini ja sekoita se riisin joukkoon. Rupea lisäämään lientä riisin joukkoon 1-2 dl erissä punaviinin haihduttua. Annan edellisen nestelisäyksen imeytyä aina melkein täysin ennen kuin lisäät seuraavan erän. Sekoita joukkoon yös timjami ja rouhi risottoon hieman mustapippuria. Jatka liemen lisäämistä kunnes riisi on turvonnut selväksi ja maistuu kypsältä. Liemen määrälle ei ole tarkkaa mittaa, vaan sen annosteluun kehittyy tietty näppituntuma. Riisissä saa olla vielä pikkaisen purutuntumaa, mutta kuitenkin niin että se on miellyttävää syödä eikä tunnu raa’alta. Useissa ohjeissa nestemäärä tällaiselle riisimäärälle on vain 1 litra, mutta olen kokemuksen kautta oppinut että lientä kannattaa lisätä ennemmin liikaa kuin liian vähän, sillä risoton kuuluisi jäädä vähän löysäksi ja nestettä haihtuu lopuksikin vielä yllättän paljon. Sekoita parmesaaniraaste risoton joukkoon risoton ollessa kypsää. Jos risotto tiivistyy parmesaanin myötä liikaa, voit lisätä vielä hieman lientä. Nauti risotto heti. Se on herkullista sellaisenaan tai esimerkiksi punaviinissä marinoidun karitsan paahtopaistin kanssa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *