Punajuuririsotto on täydellinen ruoka syksyyn

Tervetuloa syksy ja juurekset! Siinä missä kesällä tekee mieli kalaa ja erilaisia salaatteja, rupeavat tuhdimmat liharuoat ja juurekset eri muodoissa maistumaan syksyn tullen. Juureksissa parasta on niiden kirkkaat ja lämpimät värit, jotka tuovat piristystä harmaampinakin päivinä. Liharuoista olutpaisti ja unkarilainen lihapata pörkölt ovat herkkua, ja kasvisruoista suosikkejani ovat muun muassa mausteinen paprika-bataattikeitto ja porkkana-inkiväärisosekeitto.

Punajuuri piristää hummusta

Teimme poikaystävän kanssa keväällä kotitöiden jakokokeilun, jossa minulle tuli kokkausvastuu ja hänelle siivous. Hän sai kuitenkin esittää toivomuksia ruoista ja raaka-aineista. Yleisesti suoriuduin tehtävästäni hyvin ja ruokalistalle pääsivät niin kala kuin raparperikin, mutta punajuuri jäi toiveeksi. Näin syksyn tullen olen päättänyt hyvittää tämän ja kokeilla erilaisia punajuurireseptejä. Reseptihakemistosta löytyvät kestosuosikit, hasselbackan piparipunajuuret, punajuuri-vuohenjuustopatee, punajuurihummus ja punajuuri-piparjuurisalaatti, mutta nyt vuorossa on punajuuririsotto.

Oma äitini teki punajuuresta jauhelihakastiketta, lindströminpihvejä ja borssikeittoa (ah, nyt iski himo!). Minä päätin kuitenkin aloittaa punajuurireseptien läpikäymisen kasvisruoista, sillä viettäähän moni parhaillaan lihatonta lokakuuta. Niinpä nyt pääsee vuoroon punajuuririsotto. Kunnollisen risoton tekemisen opettelu on ollut yksi tämän vuoden tavoitteistani, joten testaa tällä hetkellä kaikkia suosikkiraaka-aineitani risottomuodossa. 😉 Punajuuririsotto on vieläpä ihanan väristä! Maun kruunaavat vuohenjuusto ja rosmariini.

Punajuuririsotto on kerrassaan herkullista ja se väri – se on jotain ihan mahtavaa

Jos tykkäät risotoista niin kokeile myös näitä reseptejä:

Parsarisotto
Punaviinirisotto
Sitruunarisotto
Veriappelsiinirisotto

Lisää herkullisia reseptejä löytyy blogin reseptihakemistosta.

Punajuurisotto vuohenjuustolla

Ainekset (4 annosta)

50 g
voita (tai oliiviöljyä)
2-3
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
4 dl
risottoriisiä
300 g
punajuuria (raakana)
n, 1,5 l
kasvislientä (tee liemikuutioista pakkauksen ohjeen mukaan)
1 tl
kuivattua rosmariinia
200 g
vuohentuorejuustoa (esim. Chavroux)
suolaa
mustapippuria
1 h 00 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Kuumenna kasvisliemi. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna sipuli, murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna voi tai öljy pannulla. Kuullota sipulit kypsiksi voissa ja lisää pannulle riisi. Kuullota riisiä viitisen minuuttia – kunnes riisi rupeaa muuttumaan hieman läpikuultavaksi. Varo polttamasta riisiä! Lisää punajuuriraaste pannulle. Rupea lisäämään kasvislientä pannulle 1-2 dl erissä. Anna edellisen nesteen haihtua aina lähes kokonaan ennen kuin lisäät seuraavan satsin. Jatka nesteen lisäämistä kunnes riisi on selvästi turvonnut ja sen koostumus alkaa olla mukavan al dente. Sekoita joukkoon vuohentuorejuusto. Lisää vielä tarvittaessa nestettä. Riisi imee yllättävän paljon nestettä ja risoton on parempi olla vähän vetistä valmiina – nestettä haihtuu/imeytyy vielä lisää ennen kuin risotto on lautasilla, saatikka haarukassa. Oikeaan nesteen määrään kehittyy tuntuma – ihan niin kuin pullataikinaa tehtäessä. 😉

Kommentit (2)
  1. Mielettömän hyvää tuli, kiitos reseptistä. ☺ Varmasti teen uudestaankin.

    1. Jee, hienoa – todella kiva kuulla! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *