Pilkettä
Pilkettä

Täydellinen poroburgeri leipäjuustolla ja ruokavastuukokeilun ruokalistat

Kerroin toukokuun alussa että koitamme järjestellä poikaystävän kanssa kodinhoidon uudestaan niin että se toimisi tehokkaasti (ks. Sukupuoliroolit parisuhteessa – onko naisen paikka keittiössä?). Poikaystävä ilmoitti jalosti että hän hoitaa kyllä KAIKEN siivoamisen, jos minä hoidan ruoanlaiton ja kaupassakäynnin. En oikeastaan haluaisi olla ainoa ruokavastuussa oleva, mutta diili kuulosti sen verran edulliselta minulle etten voinut kieltäytyä – etenkin kun meillähän ei ole tällä hetkellä tiskikonetta. 😀 (Onneksi muutto minun remontoituun asuntooni lähenee ja siellä on tiskikone. <3)

Viikkoja on nyt takana viisi. Viikkojen 1 ja 2 menut löytyvät tästä kirjoituksesta, ja tässä seuraa nyt sitten ruokavastuukokeilun viikot 3, 4 ja 5:

Viikko 3:

Raparperipiirakka kondensoidulla maidolla on nopea herkku, ks. resepti

Viikko 4:

Punaviinirisotto on maukas tapa pullonpohjien hyödyntämiseen, ks. resepti

Viikko 5:

Seljankukkajuustokakku sopii kesään

Teen kerralla paljon, eli yhdestä ruoasta riittää usein monelle aterialle

Tofu-kasviscurryyn käytin neljä pakettia tofua ja jauhelihakastiketta makaronin kaveriksi tein niin paljon että kolme pakettia jauhelihaa tuli kulutettua. Sitä menikin sitten kolmeen eri vuokaan. 😉 Itse en kyllästy saman ruoan syömiseen – ainakaan jos se on hyvää. 😉 Näiden massatuotantoruokien lisäksi pyrin tekemään kerran viikossa jotain fancympaa, kuten vaikka näillä esimerkkiviikoilla punaviinimarinoitua ankanrintaa, karitsanpaahtopaistia tai poroburgereita.

Seuraavaksi voisinkin varmaan summata miten tämä kotitöiden jakokokeilu toimi muilta osin kuin ruoanlaitolta. 😉

Poroburgeri leipäjuustolla

Ainekset
( 4 Annosta )

Poroburgeri (määrät per syöjä)
1
hampurilaissämpylä (gluteenittomista toimii esim. Semper Fibre Giants)
100 g
poronjauhelihaa (esim. Pirkan pakaste, resepti alla)
150 g
leipäjuustoa
2-3 siivua
pekonia
marinoitua punasipulia (resepti alla)
parmesaanimajoneesia (resepti alla)
jäävuorisalaattia
Marinoitu punasipuli
1 iso
punasipuli
0,5 dl
punaviinietikkaa
2 rkl
oliiviöljyä
2 tl
sokeria
0,5 tl
suolaa
hieman mustapippuria myllystä
Parmesaanimajoneesi
1
keltuainen
1 tl
Dijon-sinappia
0,5 rkl
valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
1-1,5 dl
mietoa kasviöljyä (itse suosin oliiviöljyä, esim. Borges Extra Mild)
25 g
parmesaania raastettuna
Bataattitikut uunissa
2
keskikokoista bataatti (yht. n. 1000 g)
1 rkl
mietoa savupaprikajauhetta
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
Poron jauhelihapihvit
400 g
poronjauhelihaa
1 tl
suolaa
2 h 30 min
{
AKTIIVINEN 1 h 30 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

Marinoitu punasipuli on parasta jos se saa tekeytyä rauhassa tunnin-pari ennen käyttöä – tai sen voi myös tehdä edellisenä päivänä. Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi. Siirrä renkaat puhtaaseen lasipurkkiin ja mittaa päälle muut raaka-aineet. Sulje purkki tiiviisti ja ravista mausteet sekaisin. Anna purkin olla huoneenlämmössä 30-60 minuuttia ja siirrä se sitten jääkaappiin. Voit käännellä purkkia pariin otteeseen, jotta sipulit maustuvat tasaisesti.

Valmista toisena majoneesi. HUOM. Kaikkien majoneesin raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä kun aloitat. Mittaa keltuainen, Dijon-sinappi ja etikka korkean ja kapean kulhon pohjalle. Aja niiden rakenteet rikki sauvasekoittimella. Rupea lisäämään oliiviöljyä ohuena norona. Pidä sauvasekoitinta koko ajan kiinni kulhon pohjassa, kunnes majoneesi rupeaa selvästi paksuuntumaan. Kun majoneesi näyttää jo majoneesimaisen paksulta, voit ruveta liikuttamaan sauvasekoitinta kulhossa ylös-alas. Lisää lopuksi parmesaaniraaste ja tasoita se vielä majoneesin joukkoon sauvasekoittimen avulla. Nosta majoneesi jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat muut raaka-aineet.

Kuori ja pilko bataatti tikuiksi. Siirrä bataattitikut kulhoon ja mausta ne savupaprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lorauta päälle lopuksi oliiviöljyä ja sekoita niin että mausteet ja öljy peittävät bataatit tasaisesti. Levitä tikut tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla peitetylle pellille. Asettele pekonisiivut yksitellen bataattilohkojen päälle. Paista uunissa 200 C asteessa 20-30 minuuttia.

Tee jauhelihapihvit. Sekoita suola tasaisesti jauhelihan joukkoon ja muotoile jauhelihasta neljä pihviä vedellä kostutetuin käsin. Teen pihveistä hieman isommat kuin sämpylän halkaisija, sillä pihvit kutistuvat hieman paistettaessa. Leikkaa leipäjuustosta isot, pihvin kokoiset kolmiot ja laita ne samalle pellille pihvien kanssa. Paista pihvejä uunissa 200 C asteessa noin 10 minuuttia. Laita pihvit siis uuniin siinä vaiheessa kun bataatit ovat olleet siellä noin 15 minuuttia. Voit myös paistaa pihvit ja juustot pannulla voissa.  Poron jauhelihapihveistä tulee parhaita jos ne paistaa pannulla, mutta helppouden nimissä kaiken voi tehdä myös uunissa. Bataatit ja pekonit yhdelle pellille, jauhelihapihvit ja leipäjuusto toiselle.

Kokoa burgerit kun bataatit ja pihvit ovat kypsiä. Halkaise sämpylät ja paahda niitä hetki leivänpaahtimessa. HUOM. Jos seurueessa on keliaakikko, ei hänen sämpyläänsä voi lämmittää samassa leivänpaahtimessa kuin tavallinen leipä. Jos kyseessä ei ole keliakia, gluteenitonta ruokavaliota noudattava saattaa kelpuuttaa saman leivänpaahtimen muiden kanssa – kysy häneltä. 😉 Kasaa sitten väliin pihvi, leipäjuusto, pekoni, parmesaanimajoneesi, marinoitu punasipuli ja salaatti haluamassasi järjestyksessä. Nauti heti bataattitikkujen kanssa. Vinkki: parmesaanimajoneesi sopii hyvin myös bataattitikkujen kaveriksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *