Perinneruokaa prkl-kirja uudistaa klassikot – testissä raejuustovanukas mustikkasopalla
Perinneruokaa prkl on yksi suosikki ruokablogeistani. Sitä kirjoittaa ammattikokki Mika Rampa, johon rakkaus perinneruokiin on tarttunut jo kotoa, ja missioksi on muodostunut niiden tuominen nykypäivään samalla perinteitä kunnioittaen. Itse olen seurannut blogia jo vuosia, ja sen takia minun oli pakko hankkia myös Perinneruokaa prkl-kirja, kun sellainen ilmestyi 2017 syksyllä (Tammi).
Perinneruokaa prkl-kirja sopii hyvin suomalaisen ruoan ja suomalaisten raaka-aineiden ystävälle, mutta samalla se tekee perinteisistä herkuista aivan uudenlaisia ja raikkaita versioita. Mustamakkara menee burritoihin, pitsa päällystetään poronkäristyksellä, piparkakut maustetaan lakritsilla joulukonvehdit piilotetaan juustokakkuun. Itse ainakin huomasin hykerteläväni reseptejä lukiessani – niin hauskoja ja kekseliäitä ne olivat. 😉
Minun oli suorastaan vaikea valita mitä reseptejä kirjasta testaisi ensimmäisenä. Sieltä löytyy reseptejä kaikenlaisiin tilanteisiin, ja kaikkiin vuodenaikoihin. Joulun tienoilla testasin tietenkin gluteenittomat lakritsipiparkakut, ja se paljastikin todella hienon makuyhdistelmän! Punajuuri-siskonmakkarapata upposi myös erinomaisesti minulle, joka olen kasvanut äidin siskonmakkarakeitolla ja borssilla. Nyt viimeisimpänä testissä oli raejuustovanukas mustikkasopalla.
Raejuustovanukas ja mustikkasoppa Perinneruokaa prkl-kirjasta
Vanukas:
3 dl kevytmaitoa
2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria
1 keltuainen
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
400 g raejuustoa
Mustikkasoppa:
5 dl mustikoita
1 dl sokeria
1 l vettä
3 rkl perunajauhoja
Kaada kylmä maito kattilaan. Sekoita joukkoon keltuainen, sokeri ja maissitärkkelys. Keltuaisen rakenteen kuuluu rikkoutua kokonaan. Kuumenna seosta samalla sekoittaen, maito palaa herkästi pohjaan. Jatka kuumentamista siihen saakka kunnes seos sakenee ja se pulpahtaa kerran. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja suola. Nosta kattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Sekoita vanuaks välillä ettei sen pintaan muodostu kalvoa. Lisää vanukkaaseen hyvin valutettu raejuusto kun seos on jäähtynyt.
Valmista mustikkasoppa. Mittaa mustikat kattilaan ja lisää päälle sokeri. Survo mustikat rikki esimerkiksi haarukalla. Lisää vesi ja keitä noin 10-15 minuuttia. Jos haluat, voit siivilöidä tämän jälkeen mustikkamehusta mustikan kuoret pois, mutta se ei ole pakollista. Sekoita perunajauhot pieneen määrään viileää vettä. Lisää perunajauhovesi kuuman mustikkamehun joukkoon ohuena nauhana samalla sekoittaen. Anna kattilan olla levyllä vielä siihen saakka että seos pulpahtaa kerran tai pari. Anna jäähtyä ja tarjoa raejuustovanukkaan kanssa.
Suosittelen Perinneruokaa prkl-kirjaa siis lämpimästi ruoanlaiton harrastajille
Minähän rakastan vanukkaita (katso esim. Mikä on paras proteiinivanukas- ja 7 x herkullinen flan Kuubassa-kirjoitukset) ja minä pidän myös raejuustosta. Marjoista puhumattakaan. Ei siis varmaan tarvitse selittää sen kummemmin että tämä resepti oli minun mielestäni napakymppi. Suosittelen Perinneruokaa prkl-kirjaa siis lämpimästi ruoanlaiton harrastajille (ru0karajoitteiset voivat tutustua täällä ja täällä mainittuihin kirjoihin). Blogin puolelta voin suositella esimerkiksi kurpitsapiirakkapirtelöä, ja miltä kuulostaisi sushipitsa? 😉
Aiempia kirja-arvosteluita:
Joonas Laurilan Juoksijan järki pistää miettimään ongelmien mittasuhteita
Kuohkea suklaamousse inspiroivasta Kasvis-ruokakirjasta
Harhaluuloja hävittävä Aktivoi aineenvaihduntasi-kirja
Arvostelussa Lohturuokaa-kirja ja bataattimutakakkutesti
Proteiiniversio omenapiirakasta ja Hanna Skytän FuelFood
Paleokeittokirja arvostelussa – pellavansiemenlimppu ja muita testejä
[…] perinteisiä herkkuja nykyaikaan niin suosittelen tutustumaan hiljattain täällä esiteltyyn Perinneruokaa prkl-kirjaan, sekä testaamaan viimepääsiäisen hittireseptiä, […]