Paras satay-kastike sopii broilerille ja kasviksille
Sain tässä pari viikkoa sitten oikein kivoja vieraita kylään ja iltaa vietettiin illallisen merkeissä. Kokeilen itse keittiössä vähän villimpiäkin yhdistelmiä, mutta yleensä tykkään pelata vähän varman päälle kun vieraita tulee kylään. Niinpä teinkin kolmea aiemmin kehuttua ruokaa:
- pikkusiskoni ylistämää broileria ja satay-kastiketta (resepti kirjoituksen lopussa)
- työkaverini vakuuttanutta aiemmin marokkolaista bataattisalaattia pienin muutoksin
- poikaystävän valmistujaisissakin tarjottua gluteenitonta mantelibrownieta
Ai että oli hyvää! Jokainen meistä taisi ottaa santsikierroksen. 😉 Oikeastaan minua vähän jännitti minkälaisen vastaanoton mausteinen ruoka saisi, sillä en tiennyt juurikaan vieraideni makumieltymyksistä. Aiemmin saadun palautteen perusteella luotin kuitenkin näihin resepteihin. Broileri syntyy aina vähän millä mausteilla sattuu, mutta sen kruunaa kastike – ja broilerin kanssa satay-kastike on parasta mitä tiedän. Marokkolainen bataattisalaatti on tullut repertuaariini jäädäkseen ja sitä tulee varioitua aina vähän. Esimerkiksi tällä kertaa jätin rusinavinaigreten pois, sillä halusin että satay-kastike saa ansaitsemansa kunnian. Se olikin tämän aterian kantava komponentti ja suosittelen todella kokeilemaan sitä. Satay-kastike sopii hyvin erityisesti broilerin kanssa. Sen lisäksi satay-kastike maistuu myös paahdettujen tai grillattujen kasvisten ja vaalean kalan kanssa, eli valitse suosikkisi. 😉
Ruokajuomana tarjosin tämän kesän suosikkiviiniäni, Crudo Negroamaro Rosato Organic 2017-roséviiniä. Se on kuivahkoa, mutta samalla raikkaan hedelmäistä, marjaisaa ja maukasta. Se sopii erinomaisesti kanalle, kalalle ja salaateille, ja se on myös herkullista sellaisenaan. Kannattaa kokeilla myös sushin kanssa! 😉 Lisäksi se on luomua, eikä hintaakaan ole kuin 10,89 €. Kuvaa minulla ei tähän hätään ole, mutta etiketissä on hauska mustekala – lisää voi kurkkia Alkon sivuilta. 😉
Paras satay-kastike broilerille
Ainekset (6 annosta)
- 1 ps (150 g)
- suolapähkinöitä
- 1
- sipuli
- 2
- valkosipulinkynttä
- 0,5-1
- punainen chili
- Naisen peukalon kokoinen pala
- tuoretta inkivääriä
- 2 dl
- kookosmaitoa
- 0,5-1 rkl
- kalakastiketta
- 0,5-1 rkl
- soijakastiketta (esim. Kikkoman gluteenitonta Tamari soijaa)
- 1
- limen mehu
- 1-2 rkl
- fariinisokeria
- kookosöljyä tai muuta kasviöljyä paistamiseen
- vettä kastikkeen ohentamiseen
Tee näin:
Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Hienonna sipuli ja chili. Murskaa valkosipulinkynnet ja kuori ja raasta inkivääri. Kuullota sipuleita, chiliä ja inkivääriä pannulla niin että ne kypsyvät ja niistä irtoaa maku, mutta varo polttamasta niitä. Lisää suolapähkinät, kookosmaito ja limen mehu pannulle. Mausta soijalla, kalakastikkeella ja fariinisokerilla. Lisää soija ja kalakastike erissä ja tarkista ettei suolaisuus mene yli. Anna kastikkeen kiehahtaa ja siirrä sitten ainekset pannulta tehosekoittimeen tai blenderiin. Aja tasaiseksi ja lisää vettä sen verran että koostumus on sopivan juokseva. Tarjoa kastike lämpimänä.
Paljon kookosmaitoa olis hyvä lisätä kastikkeeseen?
2 dl, korjasin määrän reseptiin – pahoittelut virheestä!.Jos haluaa erityisen kermaisen kastikkeen niin sen ohentamiseen voi käyttää veden sijaan kookosmaitoakin. 😉