Paras parsarisotto saa makua vuohenjuustosta

Parsan sesonki on nyt parhaimmillaan, enkä minä saa siitä tarpeekseni. Vihreää, valkoista, höyrytettynä, paahdettuna – you name it. Minä rakastan parsaa, ja koska sen kausi on lyhyt, kannattaa siitä nauttia. Aiempia parsareseptisuosikkejani ovat gluteeniton ja viljaton brie-parsapiirakka sekä keväinen parsasalaatti, mutta tänä vuonna joukkoon on liittynyt paras parsarisotto, joka saa samettisen makunsa vuohen tuorejuustosta.

Vuohenjuusto-parsarisotto

50 g voita
2-3 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
4 dl risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä (voi korvata kasvisliemellä)
noin 1 l parsalla höystettyä kasvislientä (1-2 liemikuutiota+1 l vettä, tarkista pakkauksen mukainen ohje)
1 prk (140 g) pehmeää vuohentuorejuustoa (esim. Chavroux)
1 sitruunan mehu
1 nippu (400 g) vihreää parsaa
Suolaa
Mustapippuria

Kiehauta reilu litra vettä Poista parsoista puiset kannat ja napsi varret 2-3 cm pituisiksi pätkiksi. Säästä kannat parsaliemen keittämiseen. Keitä parsapätkiä pari minuuttia niin että ne pehmenevät, mutteivät kypsy liikaa. Nostele parsapalat liemestä reikäkauhalla (tai kaada keitinvesi toiseen kattilaan). Huuhtele parsat kylmällä vedellä ja anna niiden valua siivilässä.

Lisää liemikuutio ja parsan kannat parsan keitinveteen. Kiehauta ja anna poreilla hiljakseltaan samalla kun teet risottoa – näin saat lisää parsanmakua liemeen ja risottoon. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit. Lisää riisi pannulle sipulien pehmettyä. Jatka riisin kuullottamista 5-10 minuuttia, kunnes riisi on muuttunut hieman läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna sen kiehahtaa ja haihtua. Rupea sitten lisäämään parsalientä 1-2 dl annoksissa. Lisää nestettä vasta kun edellinen neste on haihtunut. Kun nestettä on mennyt lähes litra ja riisi alkaa olla turvonnut ja pehmennyt, lisää sitruunamehu ja rouhi sekaan mustapippuria. Sekoita joukkoon vuohentuorejuusto ja tarkista sopiva suolaisuus. Lisää vielä parsalientä kunnes risoton koostumus on sopivan löysä ja sekoita joukkoon parsapalat. Tarjoa parsarisotto heti.

Vinkki: Jos syöt paljon parsaa, voit ottaa ylijäävät kannat talteen ja tehdä niistä herkullista kasvislientä, joka on oiva pohja risottojen lisäksi myös vaikkapa keittoihin. Kannat voi myös pakastaa ja tehdä kerralla isomman liemierän useamman parsanipun kannoista. 😉

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *