Paluu fiksuun arkiruokailuun – meal prep, osa 5

Syksy on tullut toden teolla, ja sen mukana monella on varmasti alkanut kiireinen arki. Työt ovat alkaneet kesän lomien jälkeen (ks. Paluu arkeen), ja harrastuskausi on myös polkaistu käyntiin monessa paikassa. Löysäily tuntuu vaihtuneen kertarysäyksellä supersuorittamiseen ja tuntuu ettei aika meinaa riittää kaikkeen. Kiireessä tulee helposti syötyä vähän mitä sattuu ja milloin muistaa – ja se vuorostaan syö jaksamista. Meillä meal prep, eli viikon aterioiden suunnitteleminen ja valmistaminen etukäteen, on toiminut todella hyvin fiksun ruokailun sovittamisessa kiireiseen elämäntapaan.

Meillä on pysynyt varsin fiksut ruoanlaittorutiinit oikeastaan jo viime vuoden lopusta: teemme viikottain 2-3 isompaa ruokaa, josta riittää useammalle aterialle, sekä niiden lisäksi yleensä ison kattilallisen puuroa, josta saamme ilta- ja aamupalat. Hommaa kutsutaan myös nimellä food prep, ja sillä tarkoitetaan viikon aterioiden valmistelua etukäteen. Aikaa jää enemmän kaikelle muulle kun joka päivä ei tarvitse olla kokkaamassa, ja aterioiden suunnittelu helpottaa fiksusti ja monipuolisesti syömistä – roskaruokahimot ovat usein liian vähäisen, epäsäännöllisen tai yksipuolisen syömisen seurausta. Meilläkin pyörii ruokalistoilla tiettyjä kestosuosikkeja, kuten esimerkiksi tomaattinen jauhelihakastike, jauheliha-kesäkurpitsavuoka, kevyempi lasagne, tortillat, tonnikalamakaronilaatikko ja itse tehdyt kananugetit, mutta niiden ympärille rakennamme vaihtelevasti muita ruokia erilaisista proteiininlähteistä ja kasviksista.

Matkustin tänä kesänä poikkeuksellisen paljon (kävin Kreikassa, Yhdysvalloissa, Islannissa ja Englannissa) ja kuten arvata saattaa, se sotki kodin ruokahuoltoa ja jääkaapin täyttöaste oli milloin mikäkin. Meille oli kuitenkin koko ajan selvää että homma muuttuisi heti tavallisen työarjen alettua, ja nyt viime aikoina homma on rullannut totuttuun tapaan. Lautasella näkyvät myös satokauden raaka-aineet: esimerkiksi loppukesästä saatavilla oli vielä hyvin uusia perunoita, ja myöskin kotimainen kesäkurpitsa on ollut viime aikoina hyvin edullista (jauheliha-kesäkurpitsavuoka). Näin syksyä kohti siirryttäessä sienirisotto on myös löytänyt tiensä lautaselle yhdessä maa-artisokkien, punajuurten ja muiden juuresten kanssa. Ideoita syksyisiin arkiruokiin saa muuten jakaa kirjoituksen kommenteissa! 😉

Aiempien esimerkkikuukausien ruokalistoja löytyy täältä:

Tässä on syksyn alottajaisiksi kahdeksan viikon ruokalistat, kaikki reseptit ovat gluteenittomia:

Viikko 1:

Viikko 2:

Viikko 3:

Viikko 4:

Viikko 5:

  • Fetauunilohi, uudet perunat ja salaatti
  • Inkivääribroileri & kaali-bataattisalaatti
  • Banaanileipä

Viikko 6:

  • Nauta-kookoscurry ja riisi
  • Kana-perunasalaatti (mm. uusia perunoita, herneitä, erilaisia salaatteja, herneitä, kalakastiketta ja srirachaa)
  • Sienirisotto ja broileri
  • Tapiokavanukas tyrneillä

Viikko 7:

  • Nyhtöpossu kirsikkacolakastikkeella tortilloiden ja hampparien täytteenä
  • Dijon-valkosipulibroileria, uunissa paahdettuja kasviksia ja kermaviilikastiketta
  • Ahvenanmaanpannukakku

Viikko 8:

  • Punaviinimarinoitu naudanpaisti ja uunijuureksia (bataatti, maa-artisokka, porkkana)
  • Broileria ja sienipastaa
  • Saaristolaisleipä

Mukavaa syksyn alkua kaikille!

treeni-ja-ravinto elamantapa ruokavaliot gluteeniton
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *