Omena Banoffee on helppo ja herkullinen jälkiruoka
Hellurei! Pahoittelen että blogin päivitystahti on näin syyskuussa hieman hidastunut kesästä. Syksyllä töissä tuppaa menemään aina vähän liian lujaa, ja olenkin kirjoittanut aiemmin postauksen Syksy on stressikausi – tuntuuko työstä irrottautuminen vaikealta?. Moni varmaan tunnistaa ilmiön. 😛 Runsaiden töiden lisäksi tänä syksynä on ollut erittäin runsaasti omenoita. Niinpä olenkin ottanut missiokseni #omenatalkoot ja kerännyt blogin omenareseptejä, jotta sato saataisiin hyödynnettyä monipuolisesti – pelkkään hilloon ja soseeseen kyllästyy kuitenkin jossain vaiheessa. Viime viikolla blogissa oli Omenatalkoot – 55 x omenaresepti-postaus, jossa on sekä suolaisia että makeita omenareseptejä ruokablogeista ja ruokasivustoilta. Tänään lisään vuorostaan blogiini uuden omenareseptin: omena banoffee.
Omena Banoffee on paras jälkiruoka syksyyn
Banoffee tulee sanoista banaani ja toffee. Kyseessä on yhdysvaltalainen herkku, jossa on keksipohjan päällä kinuskia ja banaania, päällä kermaa. Kyseessä on todellakin makea herkku. Itse innostuin kokeilemaan miten omena banoffee toimisi kun työpaikallamme juhlittiin synttäreitä ja kollegani toi tarjoamisiksi juurikin banoffeen, joka oli hänen bravuurinsa – ja olihan se herkullista. Banaaneja kuitenkin saa vuoden ympäri, joten halusin tehdä oman version syksyn satokauden ykkösraaka-aineesta, omenasta. Omena banoffee ei pettänyt – se on vähintään yhtä hyvää kuin perinteinen banoffee.
PS. Jos mietit mitä muuta karamelisoidusta, kondensoidusta maidosta (eli valmiista kinuskista) voi tehdä, kokeile Nigella Lawsonin flania, eli paahtovanukasta!
Omena Banoffee
Ainekset (12 annosta)
- Pohja
- 300 g
- gluteenittomia digestive-keksejä tai piparkakkuja (jos gluteeni ei ole ongelma niin kokeile Bastogne-keksejä!)
- 125 g
- voita
- Täyte
- 1 tlk
- karamelisoitua, kondensoitua maitoa (397 g, esim. Dovgan tai Markomilk)
- 5-6 kpl
- pientä, kotimaista omenaa
- 25 g
- voita
- 1 tl
- kanelia
- ripaus
- jauhettua muskottipähkinää
- Päälle
- 4 dl
- kuohukermaa (tai 2 dl kermaa+250 g maitorahkaa)
- makeutusta halutessasi (itse en lisännyt, sillä toffeetäyte on itsessään tarpeeksi makea)
Tee näin:
Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Jauha keksit hienoksi muruksi tehosekoittimessa tai blenderissä. Sekoita voisula keksimurun joukkoon. Peitä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat kevyesti. Taputtele muruseos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja sivuille niin pitkälti kuin sitä riittää. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytettä.
Poista omenista kannat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi pannulla ja kuullota omenat siinä kypsiksi. Mausta kanelilla ja muskottipähkinällä. Anna jäähtyä.
Kun omenat ovat jäähtyneet, vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Voit halutessasi korvata puolet kermasta rahkalla – itse tykkään enemmän kermarahkasta. 😉 Ota vuoka jääkaapista ja levitä karamelisoitu, kondensoitu maito pohjan päälle. Levitä omenapalat tasaiseksi kerrokseksi toffeen päälle. Kuorruta täyte kermavaahdolla ja nauti. 🙂