Testaamani Olympus M.Zuiko-objektiivit ja Panasonic Lumix G setin täydentäjänä

Otin todella pitkään kaikki blogin kuvat kännykällä, mutta viime vuoden lopusta hankin lopulta järjestelmäkameran, Olympus OM-D E-M10 Mark II:n, ks. Haaveista totta – järjestelmäkameran hankinta. Taka on siis noin kahdeksan kuukautta kameraan tutustumista ja Olympus OM-D on osoittautunut oikein kivaksi: se on oikein näppärän kokoinen ja sillä saa kaunista jälkeä – olen todella tyytyväinen valintaani. Silloin kun hankin kamerani, ostin sen Olympus M.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 EZ EZ pancake-objektiivi, hopea‎-kittilinssillä varustettuna ja sen lisäksi hankin samalla monien bloggaajien ylimästämän Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 -objektiivin, joka sopii erinomaisesti muotokuviin. Nyt kesällä koin tarvetta päivittää objektiivivalikoimaani, ja niinpä päätin samalla koota kokemukseni tähän astisista objektiiveistani.

Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 -objektiivi on ollut kerrassaan ihana

Sillä saa todella silmää miellyttäviä kuvia – paljon syväterävyyttä ja kauniin bokehin. Objektiivien mm-lukemat (polttoväli) menevät siis niin että mitä pienempi mm-luku, sitä enemmän kuvaan mahtuu ympäristöä ja mitä isompi mm, sitä vähemmän kuvaan mahtuu. Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 -objektiivi on siis aika tiivis – muotokuva pitää ottaa useamman metrin päästä kohteesta. Lisäksi se on kiinteän polttovälin objektiivi eli siinä ei ole zoomia – zoomaaminen ja kuvan rajaaminen tehdään jaloilla – menemällä kauemmaksi tai lähemmäksi kohdetta. Tämä tekee sisätiloissa kuvaamisesta melkoisen haastavaa, omassa kämpässäni kun on huimat 41-neliötä. Kauniita ruokakuvia sillä saa kyllä otettua kunhan on tarpeeksi tilaa ja olenkin käyttänyt sitä varmaan lähes kaikissa alkuvuoden reseptipostauksissa. Myös muotokuviin tämä on omiaan. Tässä on muutamia esimerkkejä siitä minkälaista Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 -objektiivilla saa:

Olympus M.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 EZ EZ pancake-objektiivi eli ns. kittilinssi on yleisobjektiivi

Siinä on zoomi toisin kuin 45 mm:ssa ja sillä saa otettua niin laajempaa kuin tiiviimpääkin kuvaa. Siinä ei ole paljoa syväterävyyttä eikä sillä saa kuviin samanlaista tunnelmaa kuin 45 mm-objektiivilla (paljonhan on toki kiinni myös kuvaajasta, mutta puhun nyt omista mielipiteistäni). Sillä saa kuitenkin hyviä peruskuvia ja mielestäni sillä on fiksua aloittaa jos haluaa lähteä tutustumaan kameraan yhdellä objektiivilla sen sijaan että ostaisi heti kaksi tai kolme. Itse olen käyttänyt tätä eniten reissuobjektiivina, juhlissa ja ravintoloissa kun kuvaaminen 45 mm-objektiivin vaatimalla etäisyydellä kohteesta ei välttämättä onnistu. 45 mm-objektiivilla on ihan turha yrittää ottaa kuvaa omasta annoksesta ravintolassa tai kuvaa kaverista ruuhkaisessa turistinähtäyydessä. Lisäksi tässä objektiivissa on näppärää sen pancake-ominaisuus: siinä missä 45 mm on aika iso, pancake versio menee sammutettuna litteäksi ja se vie vain vähän tilaa. Se sopii siis kivasti myös pienempään laukkuun. 😉 Tässä on muutamia esimerkkejä minkälaisia kuvia Olympus M.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 EZ EZ pancake-objektiivilla saa:

 

Itsenäisyyspäivä New Yorkissa
Näkymä hotellihuoneen ikkunasta Philadelphiassa
Hamppari Bareburgerissa New Yorkissa

Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 on kuitenkin saanut himoitsemaan samanlaista kuvanlaatua niissäkin kohteissa, jotka minun pitää kuvata läheltä – esimerkiksi juhlissa otetut muotokuvat ja ravintola-ateriat. Niinpä rupesinkin hakemaan ison aukon (pieni f-luku) tarjoavaa noin 20 mm polttovälin objektiivia. Olympuksen kameroissa on objektiiveille micro four thirds-kiinnitys (MFT), joka löytyy ainakin Olympuksen omista M.Zuiko-objektiiveista, Panasoniceista ja Sigmoista. Löysin neljä potentiaalista vaihtoehtoa:

  • Olympus M.Zuiko 17mm f/1.8
  • Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8
  • Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II
  • Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 Asph.

Olin ajatellut että voisin käyttää objektiivin hankintaan noin 300 euroa, mutta ostan mieluummin kerralla hyvän, joten budjetti joustaa jos on pakko. Silloin kun tein tätä hankintaa, eli heinäkuussa 2018, Olympuksen 17 mm ja 25 mm olivat kumpikin uutena paikasta riippuen 350-480 euroa (hinnoissa on paljon vaihtelua, joten kannattaa verrata ainakin kolmen kaupan hintoja), Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II oli reilut 300 euroa ja Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 Asph. noin 250 €, mutta löysin siitä vielä todella houkuttelevan tarjouksen: 129 euroa uudesta objektiivista.

Miten tehdä päätös minkä objektiivin valitsee?

Kyselin Facebookin Olympus kuvaajat-ryhmässä vinkkejä ja sain ilokseni kaverilta lainaan Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II-objektiivin pariksi päiväksi. Siitä oli todella suuri apu, try before you buy todella kannattaa jos siihen vain on mahdollisuus. Lisäksi käytin aikaa objektiivien googletteluun. Minusta hyödyllisimpiä olivat ehkä Youtube-videot, joissa verrattiin kahta objektiivia toisiinsa. Silloin kannattaa pistää googleen ihan vaan “objektiivi 1:n nimi vs objektiivi 2:n nimi”. Lisäksi luin englanninkielisten kamerasivustojen keskustelufoorumeilta haluamieni objektiivien vertailuja. Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 Asph. tippui ensimmäisenä pois. Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II vaikutti sekä kuvanlaadultaan että laajuudeltaan paremmalta, enkä halunnut että minua harmittaisi että säästin väärässä paikassa ja olisi sittenkin vain pitänyt ostaa Panasoniceista se parempi. Olympus M.Zuiko 17mm f/1.8 tuntui jo vähän liian laajalta ja siinä ei ollut yhtä paljoa syväterävyyttä, jota halusin ruoka- ja muotokuviini. Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8 poltteli pisimpään. Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 on tehnyt minuun niin suuren vaikutuksen että mietin pitkään jos Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8 olisi yksinkertaisesti laajempi 45 mm.

Viimeisinä vaihtoehtoinani olivat siis Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II ja Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8. Moni oli pohtinut samaa valintaa englanninkielisillä kamerasivustoilla ja useat päätyivät samaan johtopäätökseen: valitse se, joka sopii paremmin juuri sinun käyttötarkoituksiisi. Kummassakin on kaunis kuvanlaatu, mutta Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II:n auto focus on hitaampi etenkin hämärässä. Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8 taas ei välttämättä ole tarpeeksi laaja ja sen käyttö on sen takia vähän epämukavampaa. Lisäksi Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II on litteä pancake-objektiivi siinä missä Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8 on isompi. Itse halusin objektiivin, jonka kanssa minun ei tarvitsisi nojailla tai kurotella että saisin haluamani mahtumaan kuvaan. Lisäksi pieni koko painoi päätöksen teossa, sillä halusin myös reissuobjektiivin, joka mahtuu samaan pikkulaukkuun kännykän kanssa. 😉 Tämän objektiivihankinnan piti nimenomaan olla joka paikan höylä, joka tuottaa kaunista jälkeä. Vertailin 20 mm ja 25 mm etäisyyksiä kittilinssini avulla asettamalla siihen vuorotellen kummankin etäisyyden ja 20 mm tuntui joka kerta paremmalta – oikeastaan se tuntui juuri täydelliseltä. Lisäksi parin päivän testilainan perusteella tykkäsin kuvanlaadusta ja uskon että minulla kyllä on aikaa odottaa että Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II:n auto focus ehtii mukaan, sillä kuvaan eniten paikalla pysyviä kohteita. Lisäksi 20 mm tuntui järkevämmältä parilta 45 mm objektiivin kanssa, sillä ne ovat kauempana toisistaan ja saan näin enemmän varianssia arsenaaliini kuin 25 mm+45 mm objektiiveilla.

Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II kotiutui pari viikkoa sitten ja olen ollut tyytyväinen

Päätin jopa luovuttaa Olympus M.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 EZ EZ pancaken äidilleni, joka hankki juuri Olympus PEN E-PL7:n minun Olympus-innostukseni seurauksena. 😉 Vähän hirvittää pärjäänkö pelkästään 20 mm ja 45 mm objektiiveilla, mutta enköhän. 😉

Tässä kuvia, jotka olen ehtinyt ottamaan Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II:lla:

Souteluretken saalis

Lisää valokuvausaiheisia kirjoituksia:

10 kuvaa mökiltä
Turku Food & Wine Festival kuvina
10 kuvaa pääsiäiseltä 2018
10 kuvaa New Yorkista tarinoineen

Muista seurata blogia myös Instagramissa (@pilketta)

kauneus muoti
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *