Paahtovanukas eli flan Nigella Lawsonin tapaan

Jamie Oliver ja Nigella Lawson olivat varmaan ensimmäiset ”julkkiskokit” joiden nimet opin. Olemme aina osallistuneet pikkusiskoni kanssa ruoanlaittoon äidin kanssa, mutta yläasteella into ottaa itse vastuu kokkauksesta heräsi köksän tuntien myötä. Minä sain lahjaksi Hesarin valtavan Ruokatorstai-kirjan, ja siskoni sai jonkun Nigella Lawsonin monista keittokirjoista (niitä on sittemmin hankittu useampi, en muista mikä oli ensimmäinen).

Selailin äidin luona kyläillessäni Nigellan keittokirjoja, ja bongasin sieltä flanin, eli paahtovanukkaan reseptin. Ihastuin flaniin toden teolla Kuubassa, jossa lomailimme poikaystäväni kanssa alkuvuodesta. Kirjoitin blogiin jopa 7 x herkullinen flan Kuubassa-kirjoituksen. Nigella Lawson on halunnut tehdä flanista simppelin, ja hän käyttää raaka-aineina kondendoitua maitoa ja karamelisoitua kondensoitua maitoa maidon ja kerman keittelyn sijaan. Varsin simppeliä siis. Kondensoidut maidot ovat olleet itselleni aika vieraita, mutta jos niistä kerran saa tehtyä herkkuani flania, ei auta muuta kuin kokeilla.

Tällaiset kondensoitu ja karamelisoitu maitotiiviste löytyivät minun lähikaupastani

Kondensoitu maito on siis kasaan keitettyä, sokeroitua maitoa ja niistä tehty flan on karamellimäisen makea. Itse tykkään kirpeän ja makean yhdistelmästä, joten tein flanille kaveriksi vielä vadelmakastikkeen, joka raikastaa annosta mielestäni kivasti. Jos sen sijaan olet enemmän kinuskin ja karamellin ystävä, voit tarjota flanin sellaisenaan tai tehdä siitä vielä herkumman suklaakastikkeella. 😉

Flan – paahtovanukas (Nigella Lawson: Nigella Express-kirja)

150 g sokeria
1 tlk kondensoitua maitoa (397 g)
1 tlk karamelisoitua, kondensoitua maitoa (397 g)
3 kananmunaa
2 tl vaniljauutetta

Pistä uuni kuumenemaan 175 C asteeseen. Keitä kattilallinen vettä (se tarvitaan vesihauteen tekemiseen. Mittaa sokeri paksupohjaiseen vuokaan (kirjassa suositellaan tarte tatin-pannua, mutta se tuskin kuuluu jokaisen suomalaisen kokin perusvälineistöön – minä käytin paksupohjaista uunivuokaa). Kuumenna vuokaa liedellä miedoilla lämmöllä kunnes sokeri sulaa ja muuttuu siirappiseksi. Sekoita sokeria välillä sen sulamisen aikana. Nosta vuoka pois liedeltä viileälle alustalle juuri ennen kuin se muuttuu vaahterasiirapin väriseksi (kirjan ohje). Sivele karamellisulaa vuoan reunoille sen jäähtyessä. Sekoita kondensoidut maidot, kananmunat ja vaniljauute keskenään tasaiseksi massaksi. Kumoa maitoseos vuokaan. Nosta vuoka uunipannulle/syvälle uunipellille ja täytä pelti kiehuvan kuumalla vedellä siihen asti että saat vielä nostettua sen turvallisesti uuniin. Kypsennä vanukasta uunissa noin 45 minuuttia – kunnes se on jähmettynyt keskeltäkin. Anna flanin jäähtyä ja säilytä sitä jääkaapissa yön yli. Kumoa flan seuraavana päivänä reunalliselle tarjoiluvadille – sellaiselle, josta karamelli ei pääse valumaan reunojen yli. Tarjoile sellaisenaan tai vadelmakastikkeen (miksei suklaakastikkeen) kanssa. Flan on ihanaa espresson tai muun hyvän kahvin kanssa!

Helppo vadelmakastike flanille

1 ps pakastevadelmia (200 g)
Tilkka vettä
Sokeria tai vaahterasiirappia maun mukaan

Pistä vadelmat kattilaan vesitilkan kera. Kuumenna vadelmat kiehuvaksi ja sekoita joukkoon sokeria tai vaahterasiirappia sen verran että vadelmaseos on mielestäsi sopivan makeaa. Anna jäähtyä. Vadelmakastikkeen voi joko jättää sattumaiseksi tai siivilöidä siemenet pois, jolloin saat sileän vadelmasoseen. Valitse suosikkisi – itse vain tykkään jos on vähän enemmän tekstuuria. Yes, it is this simple.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *