Metsäsienirisotto onnistuu monenlaisesta sienisaaliista

Minulla on tapana suosia mahdollisuuksien mukaan sesongin ja satokauden mukaista syömistä, joten syyssuosikkeihini kuuluvat juurekset ja sienet. Juureksia menee esimerkiksi erilaisissa pataruoissa (ks. Parhaat pataruoat), punajuuririsotossa ja salaateissa (ks. marokkolainen bataattisalaatti ja bataattisalaatti tahinikastikkeella). Sienten kanssa suosikkejani ovat kermaiset kastikkeet ja muhennokset, sekä uusin herkkuni metsäsienirisotto.

Metsäsieirisotto onnistuu melkein mistä vaan sienisaaliista. Sienilaji vaikuttaa kyllä makuun (esimerkiksi suppilovahvero, kanttarelli ja herkkutatti maistuvat kaikki keskenään aika erilaisilta), mutta samat perusraaka-aineet sopivat kuitenkin kaikkien kanssa. Tässä kuvan risotossa on käytetty pääasiassa kanttarelleja ja orakkaitaAika kätevä tapa hyödyntää satunnaisia sienilöytöjä. 😉

Metsäsienirisotto

  • 50 g voita
  • 4 dl risottoriisiä (esim. arborio)
  • 2-3 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1,5 l kasvislientä (valmista liemikuutioista pakkauksen ohjeen mukaan
  • 3-4 dl esikypsennettyjä sieniä (sellaisia, joista on kuullotettu jo suurimmat nesteet pois)
  • ½-1 tl kuivattua timjamia
  • 100 g parmesaania tai pecorinoa raastettuna

Kuori ja hienonna salottisipulit, murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla ja kuullota siinä sipulit kypsiksi. Lisää riisi pannulle ja kuullottele sitä viitisen minuuttia – kunnes riisi rupeaa muuttumaan hieman läpikuultavaksi. Lisää valkoviini pannulle ja anna sen kiehahtaa pois. Lisää sienet pannulle. Rupea lisäämään kasvislientä 1-2 dl kerrallaan ja jatka risoton kypsentämistä miedolla lämmöllä. Sekoita uusi neste aina riisin joukkoon ja lisää seuraava annos vasta edellisen imeydyttyä lähes täysin. Jatka nesteen lisäämistä kunnes riisi on turvonnutta ja kypsää, mutta kuitenkin vielä hieman al dente. Mausta timjamilla ja mustapippurilla. Sekoita viimeisenä joukkoon raastettu parmesaani. Mikäli risotto on tässä ajassa imaissut nesteet, lisää vielä lopuksi hieman lientä, sekoita ja tarjoa heti. Risotto kannattaa aina tehdä juuri ennen tarjoamista ettei siitä tule liian jämäkkää.

Lisää risottoreseptejä:

Lisää herkullisia ruokia löytyy blogin reseptihakemistosta.

Kommentit (2)
  1. Missä vaiheessa lisäät sienet risottoon?

    1. Hei Hannele, sienet voi oikeastaan lisätä melkein missä vaiheessa vain, mutta tapaan itse tehdä sen valkoviinin lisäämisen jälkeen. Jos haluaa jättää sieniin enemmän rakennetta, voi lisäämisen tehdä vasta juuri ennen parmesaanin lisäämistä, mutta omasta mielestäni risotto maustuu kauttaaltaan paremmin kun sienet lisää aikaisemmin. 🙂 Pahoittelen painovirhepaholaista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *