Mehevät runebergintortut vadelma-chiahillolla (LCHF)

Runebergin päivä on jo ovella, enkä minä ainakaan aio viettää sitä ilman runebergintorttua. 😉 Tässä on herkullinen LCHF-vaihtoehto perinteisille runebergintortuille. Tortut ovat ihanan meheviä ilman kostutustakin, ja pähkinät, karvasmanteli ja kardemumma tekevät niistä ihanan maukkaita. Niihin tulee ihan himo!

01runebergintortut1

 

Torttuvuokina testailin Ikean silikonisia Sockerkaka-pikkukakkuvuokia, sekä tavallisia muffinssivuokia. Kumpikin toimivat, veikkaanpa että amerikanmuffinssivuoat saattaisivat olla kaikista parhaita – tai uskollisimpia runebergintortun muodolle. 😉 Torttujen koristeluun käytin sitruunalla raikastettua ja stevialla makeutettua tuorejuustoa, sekä vadelma-chia-hilloa. Yksi hyvä hillovaihtoehto on myös Den Gamle Fabrikin vähäsokerinen vadelmahillo. Siitä kirjoitin aiemmin Pikalaskiaispulla mantelimassalla-postauksessa. Tortut voi koristella halutessaan perinteiselläkin tavalla.

Vadelmachiahillo

200 g pakastevadelmia
1 rkl chiansiemeniä
Stevia-tippoja maun mukaan

Kuumenna vadelmia pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää erytritoli (mikäli käytät) kun marjoista alkaa irrota nestettä. Kypsennä kymmennisen minuuttia sekoitellen  samalla. Muussaa vadelmia haarukalla kypsentelyn aikana. (Mikäli haluat tasaista hilloa, voit tasoittaa valmiin hillon myös sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.) Lisää sitten chiansiemenet ja jatka kypsentämistä samalla sekoittaen kunnes seos on paksuuntunut hillomaiseksi. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Lisää halutessasi makusi mukaan steviaa hillon jäähdyttyä. Siirrä jäähtynyt seos puhtaasen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

0202runeberg-lchfMuottina pieni, silikoninen kakkuvuoka

Vähähiilihydraattiset runebergintortut

n. 8-12 kpl koosta riippuen

150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl erytritolia
2 kananmunaa
1 dl kermaa tai créme fraichea
2 dl mantelijauhoa
2 rkl kookosjauhoa
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 rkl psylliumia
1 tl piparkakkumaustetta
1,5 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
Muutama tippa karvasmanteliaromia

Koristelu:

100 g maustamatonta tuorejuustoa
Sitruunamehua
Steviaa
Vadelma-chiahilloa (resepti yllä) tai Den Gamle Fabrikin vähäsokerista vadelmahilloa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja niiden jälkeen kerma. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne samalla sekoittaen. Jaa taikina silikonisiin tai paperisiin kakku- tai (amerikan-)muffinssivuokiin. Paista uunissa 200 ˚C asteessa noin 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.
Valmista tuorejuustoseos. Mittaa tuorejuusto pieneen kulhoon, purista sekaan hieman sitruunamehua, lisää makusi mukaan makeutta ja sekoita tasaiseksi. Levitä tuorejuustoympyrä jokaisen tortun päälle, ja lisää sen päälle lusikalla pienempi ympyrä vadelma-chiahilloa. Nauti!

Muita samankaltaisia kirjoituksia:

Appelsiini-marja-chiahillo
Kanelipullamuffinssit
Kurpitsapiirakka
Lime-kookos-chiavanukas
Marja-chiahillo
Pikalaskiaispulla mantelimassalla
Piparinmakuinen manteli-chiavanukas
Piparkakut

Kommentit (20)
  1. Outi Ruohola
    1.2.2014, 10:33

    Hei. Kiitos IHANASTA blogistasi ja resepteistä. Oon noudattanut pääsääntöisesti LCHD elämäntapaa yli 3 v. Nimim ikuisesti mahaongelmista kärsinyt.. Tästä saan paljon uutta taas. Pari kysymystä: ootko käyttänyt xylitol / sokeria? Tätä hehkutetaan Jonathan Bailorin sivustolla. www. Thesmarterscienceofslim.com – hyvä sivusto! Tutustuin Skotlannissa sivustoon isäntäperheen myötä. Toinen vinkki on hillo: st Dalfour. Ei ollenkaan lisättyä sokeria …
    Mutta siis suuri kiitos. Mielenkiinnolla seuraan palstaasi ja oon kertonu siitä kavereille.

    Outi Turusta
    Sairaalapappi Tyksissä ?

  2. Kiitos ihanan positiivisesta palautteesta, Outi! 🙂 Ja kiva kuulla että blogilla on turkulaisia seurajaia – Turussahan minä tätä pääasiallisesti kirjoitan. 🙂
    Itse olen nyt LCHF:llä kaiketi neljättä vuotta, ja sen myötä ovat kadonneet niin maha- kuin monet muutkin vaivat. Xylitolia en ole käyttänyt. Olen ollut siinä käsityksessä että se aiheuttaa suht herkästi laksatiivisiä oireita ja on maultaan ”viileä” – ruoan mausta huomaa että siinä on xylitolia. Itse käytän makeuttamiseen nestemäistä steviaa tai sitten ihan puhdasta erytritolia. Markettien jauhemaisiin stevioihin on monesti lisätty maltodekstriiniä, jota välttelen, mutta Iherbistä löytyy laaja valikoima nestemäisiä steviatippoja, joista olen pitänyt. Steviaa käytän ”kylmiin” herkkuihin (sellaisiin jota ei tarvitse kuumentaa, esim. rahkat, juustokakut tai curdit ja hillot, joihin stevian voi lisätä ihan lopuksi kuumentamisen jälkeen), ja leivontaan käytän erytritolia. Stevian käyttäytyminen uunissa on jotenkin ennalta arvaamatonta, mutta erytritoli toimii kuin sokeri. Se on xylitolin tavoin sokerialkoholi, mutta ei aiheuta minulla ainakaan mitään ylimääräisiä oireita, ja sitä on helppo annostella kun makeus vastaa sokeria. Mutta liputan itse aina kokeilemisen ja oman itsensä kuuntelemisen puolesta. 😉

    Ja kiitos paljon hillovinkistä, pitääkin pitää kaupassa silmät auki! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *