Meal prep, osa 2 – esimerkkejä viikon ruokalistoista
Kirjoitin loppuvuodessa blogissa siitä miten arjen ruokahuollon saisi toimimaan niin, että läpi viikon tulisi syötyä monipuolista ja terveellistä ruokaa niin että ruokalasku pienenisi samalla. Meillä tässä on toiminut erittäin hyvin meal prep, eli se, että suunnittelemme ja kokkaamme viikon aterioita etukäteen (ks. Meal prep – fiksua syömistä läpi viikon).
Teemme tavallisesti kaksi isoa ruokasatsia, joilla pärjäämme arjen, ja viikonloppuna saatamme tehdä lisäksi vielä jotain fiinimpää ja spesiaalimpaa. Sokerina pohjalla rutiiniimme kuuluu iso kattilallinen jotain puuroa. Ennen puuroa, kulutimme paljon enemmän leipää ja etenkin kaupan gluteeniton leipä on varsin hintavaa siinä missä puuro on liki ilmaista. Suosikkimme on haudutuspadassa veden ja kookosmaidon seokseen tehty riisipuuro. 😉 Kerroin edellisessä kirjoituksessa tarkemmin miten valitsemme kokattavia ruokia, mutta ihan näin pääpiirteittäin yritämme pitää huolen siitä että jokaisella aterialla on riittävästi proteiinia ja runsaasti kasviksia. Hiilihydraatit (esim. bataatti ja muut juurekset, riisi ja gluteeniton pasta) ja rasvat (oliiviöljy, avokado, pähkinät, kookosmaito, rasvainen kala ja liha, voi ja muut maitotuotteet) tulevat kyllä siinä sivussa.
Suurin kompastuskivi aterioita suunnitellessa on mielikuvituksen puute
Jaksamme kumpikin syödä samaa ruokaa useampana päivänä viikossa – kunhan joka viikko ei ole samaa ruokaa. Tiettyjä suosikkiruokia toki on, kuten marokkolainen bataattisalaatti broilerilla, terveelliset kananugetit ja ihan vain tomaattinen jauhelihakastike, mutta pyrimme hakemaan inspiraatiota uusiin ruokiin lehtien resepteistä ja minun tapauksessani tietty muista blogeista. Inspiraatiota blogien puolelta ovat vuosien varrella tarjonneet muun muassa Hannan soppa, Kokit ja potit, Liemessä, Perinneruokaa prkl, Sweet Food O’Mine ja Viimeistä murua myöten. 😉
Tässä muutama esimerkkiviikko lisää mitä meillä on syöty:
Viikko 1:
- Jauheliha-kaalipata (kaalin ja sipulin lisäksi pataan meni maa-artisokkaa, mausteina oli perinteisten lisäksi tuoreta inkivääriä raastettuna ja chiliä)
- Punajuuri-vuohenjuustorisotto
- Helmipuuro persimonilla
- Banaani-tattarileipä suklaahipuilla (loistava tapa käyttää läjä ylikypsäksi päässeitä banaaneja)
Viikko 2:
- Tomaattinen jauhelihakastike ja gluteeniton makaroni
- Terveelliset kananugetit ja dippikasvikset
- Riisipuuro haudutuspadassa ja luumu-lakritsisose
Viikko 3:
- Marokkolainen bataattisalaatti broilerilla
- Picanha-paisti suolakuoressa ja paahdettu myskikurpitsa
- Vaniljainen helmipuuro kookosmaitoon
Viikko 4:
- Jauheliha-kaalipata maa-artisokalla ja helmisuurimoilla
- Vuohenjuusto-sitruunarisotto katkaravuilla
- Itse tehty saaristolaisleipä
- Raejuustovanukas tyrneillä
Viikko 5:
- Broileri-nachovuoka (resepti kehitteillä, stay tuned 😉 )
- Olutpaisti paahdetulla bataatilla ja maa-artisokilla
- Tyrnipullapuuro (uunikaurapuuro marjoilla)
Lisää esimerkkiviikkoja näkee edellisestä meal prep-postauksesta.
Meinaako sinullakin pyöriä viikosta toiseen samat ruoat?
Mitkä ovat suosikkejasi ja mistä haet ideoita uusiin ruokiin?
Lue myös: Vuoden 2018 parhaat ja suosituimmat reseptit
Esimerkiksi Perinneruokaa prkl-kirjan raejuustovanukas oli yksi viime vuoden nostoistani. 😉