Pilkettä
Pilkettä

Marokkolainen bataattisalaatti hurmaa mausteisuudellaan

Meillä on tapana järjestää työkavereideni kesken väitöskirjatutkijoiden ”vertaistuki-illallisia” aina parin kuukauden välein. Meitä on tällä hetkellä kahdeksan, ja emännöinti/isännöintivuoro kiertää. Nyt sattui sitten minun vuoroni. Olemme sekalainen seurue nuoria aikuisia Ruokarajoitteita löytyi vähän joka suuntaan: gluteenitonta, maapähkinä- ja soija-allergiaa eikä saisi olla punaista lihaa. Ensiksi suunnittelin tekeväni herkullista parmesaani-munakoisovuokaa, sillä en mielelläni tee mitään ensimmäistä kertaa silloin kun emännöin illallista, ja kyseinen kasvisruoka on aina ollut menestys. Selailin kuitenkin inspiraatiota hakiessani Hanna Hurtan Kasvis-ruokakirjaa, jossa on gluteenittomia kasvisruokia. Sieltä se löytyi – uusi suosikkini marokkolainen bataattisalaatti.

Marokkolainen bataattisalaatti
Marokkolainen bataattisalaatti

Kaikki tässä seurueessa ovat tottuneet mausteiseen ruokaan, ja joukossa on myös pari kaltaistani ruokaintoilijaa, joten marokkolainen bataattisalaatti kuulosti heti oivalta vaihtoehdolta. Tein siitä ensiksi testiversion ihan vain kotiruoaksi, ja se vakuutti kertaheitolla. Kirjan reseptin rusinavinaigrette kuulosti ensiksi vähän eksoottiselta, mutta se sopi salaatin kanssa kuin nenä päähän! Lopputuloksena illallisvieraat kyselivät reseptiä – niin hyvin se maistui tälläkin kertaa. 😉 

marokkolainen bataattisalaatti

Marokkolainen bataattisalaatti

Resepti on 8-10 hengelle, eli pienennä sitä tarvittaessa 🙂

300 g kvinoaa tai jotain riisi-siemen-jyväsekoitusta (esim. Paulúnsin superriisisekoitukset ovat tässä hauskoja!)
1 kasvisliemikuutio
4 keskikokoista bataattia
1 kg porkkanoita
2 punasipulia
2-3 punaista paprikaa
2 ruukkua tuoretta korianteria
1 ruukku vahvaa minttua (tai aasianminttua)
2 tlk kikherneitä suolaliemessä
300 g cashewpähkinöitä
2 tuoretta, mietoa, punaista chiliä
Suolaa
Mustapippuria
Oliiviöljyä

Rusinavinaigrette

2,5 dl rusinoita
2,5 dl hyvää oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kanelia
Suolaa
Mustapippuria

Valmista rusinavinaigrette. Liota rusinoita väljässä vedessä yön yli (tai kuumassa vedessä 15 min). Valuta vesi pois. Aja rusinavinaigretten ainekset sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista sopiva suolaisuus ja mausteisuus, lisää mausteita tarvittaessa. Anna makujen tasaantua salaatin tekemisen ajan.

Keitä kvinoa/riisiseos pakkauksen ohjeiden mukaan. Lisää keitinveteen halutessasi kasvisliemikuutio, muutoin mausta keitinvesi suolalla. Anna kvinoan jäähtyä. Kuori ja pilko porkkanat ja bataatit suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Rouhi juureskuutioiden päälle suolaa ja mustapippuria ja sekoita niiden joukkoon loraus oliiviöljyä niin että masuteet ja öljy peittää juurekset tasaisesti. Levitä bataatit ja porkkanat leivinpaperilla peitetylle pellille ja paahda niitä uunissa 200 C asteessa noin 20 minuuttia – kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja niissä on vielä sopivasti purutuntumaa. Anna juuresten jäähtyä. Levitä cashewpähkinät leivinpaperilla peitetyllä pellille ja paahda niitä uunissa 200 C asteessa 5-10 minuuttia – kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Pähkinät palavat herkästi, joten pidä niitä silmällä. Hienonna punasipuli ja pilko paprikat. Valuta kikherneistä liemi. Lisää suureen kulhoon hienonnettu punasipuli, paprika, kikherneet, jäähtynyt riisi ja juurekset. Silppua joukkoon korianteri ja minttu. Siivuta chilit ja lisää nekin kulhoon (voit säästää muutaman chilisiivun koristeluun, hieman pähkinöitä ja yrttejä salaatin koristeluun lopuksi, jos haluat). Sekoita salaatti huolella ja tarkista että se on sopivan suolaista – lisää suolaa ja mustapippuria tarvittaessa. Tarjoa rusinavinaigretten kanssa. Marokkolainen bataattisalaatti on herkullista vielä seuraavanakin päivänä. 😉

Vinkki: Tämä salaatti on melko ruokaisa jo itsessäänkin, mutta minä tarjosin sen kanssa vielä paahdettua halloumia ja marokkolaisella mausteseoksella ras el hanoutilla maustettuija broilerin fileesuikaleita.

marokkolainen salaatti

Tein reseptiin joitain yksinkertaistuksia, sillä jouduin tekemään sitä sen verran reilusti. Lisäsin myös hieman vinaigretten mausteisuutta, mutta pääpiirteissään resepti on Kasvis-ruokakirjasta. Kiitos Hannan soppa-blogiin tästä mahtavasta reseptistä! 

Jos mietit mitä tarjosin jälkiruoaksi, se oli Lemon Curd Eton Mess:

Lemon Curd Eton Mess on raikas ja nopea jälkiruoka
Lemon Curd Eton Mess on raikas ja nopea jälkiruoka

Lisää samankaltaisia reseptejä:

Bataatti-cashewsalaatti
Parmesaani-munakoisovuoka
Perunanachot
Veriappelsiinirisotto

perunanachotPerunanachot – parasta kasvismättöä

Kommentit (2)

  1. Nanne

    Nyt on sen verran mielenkiintoinen ja herkullisen kuuloinen ohje, että tätä pitää kyllä testata! Meillä on äidin kanssa suunnitteilla taas perinteinen pääsiäisbrunssi ja sinnehän tämä sopisi erinomaisen hyvin!

    • siiri

      Suosittelen lämpimästi! 🙂 Tästä salaatista puhuttiin työpaikalla vielä nyt maanantainakin, niin syvän vaikutuksen oli tehnyt. Lisäksi tämä on helppo tehdä valmiiksi etukäteenkin ja kuljettaa paikalle jos sitä on tarkoitus syödä muualla. 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *