Maailman paras gluteeniton lasagne – salaisuutena raikkaampi valkokastike

En ole ennen ollut mikään lasagne-fani. Äitini koki sen niin työlääksi (varmaan sen valkokastikkeen takia) tehdä että muistan syöneeni sitä kotona kerran tai kaksi, ja koulun lasagne oli vähän ällöä ja tunkkaisen makuista (lähinnä taas se valkokastike), vaikka en olekaan ollut ikunä mitenkään supernirso (ks. Mistä nirsoilin lapsena – ja ehkä vähän vieläkin). Lasagne nousi kuitenkin esille kun suunnittelimme poikaystävän kanssa meal prep-ruokalistoja ja mitä tulevalla viikolla syötäisiin. Hänelläkin oli valkokastikkeesta vähän samanlaiset fiilikset, eikä perinteinen vehnäjauhoilla suurustettu bechamel-kastike muutenkaan sopisi gluteenittomaan lasagneen. Jonkin aikaa reseptejä googlailtuani törmäsin Soppa365:ssä kevyt lasagnen reseptiin, jossa valkokastike olikin maidon ja vehnäjauhon sijaan rahkapohjainen ja sitä oli pakko lähteä kokeilemaan ja soveltamaan. Lopputuloksena syntyi maailman paras gluteeniton lasagne, jonka salaisuus piilee juurikin siinä valkokastikkeessa, joka on kaikkea muuta kuin tunkkainen.

Tämä gluteeniton lasagne on herkullisuuden lisäksi myös kaikkea muuta kuin työläs: harhaluulo nro 2 selätetty.  Valkokastikkeen keittelyn sijaan sen ainekset voi vain sekoittaa keskenään ja jauhelihakastikkeen valmistaminen nyt hoituu yleensäkin käden käänteessä. Lisäksi tykkäämme tehdä lasagneen paksut kerrokset juurikin sitä tomaattista jauhelihakastiketta. Välillä kerrosten väliin tulee pilkottua myös kirsikkatomaatteja. Näin syntyy raikkaampi, maailman paras gluteeniton lasagne – meidän uusi lempiruoka. 😉

Paras gluteeniton lasagne raikkaammalla valkokastikkeella

Reseptistä syntyy kaksi n. 20 x 30 cm uunivuokaa kahdella kerroksella

Jauhelihakastike:

  • 800 g jauhelihaa (esim. 10 % rasvaista naudan jauhelihaa)
  • 2 tlk (500 g kpl) tomaattimurskaa
  • 2-3 sipulia
  • 3-6 valkosipulinkynttä (maun mukaan, minä tykkään laittaa reippaasti
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 3 lihaliemikuutiota (voit korvata myös maun mukaan lisätyllä suolalla)
  • 2-3 rkl balsamicoa
  • 1 rkl hunajaa
  • Hieman cayennepippuria, chilijauhetta tai sriracha-chilikastiketta
  • 250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna (ei pakollinen)
  • Oliiviöljyä vuokaan

Valkokastike:

  • 4 dl kermaa
  • 500 g maitorahka
  • 4 rkl kalakastiketta tai soijakaistetta (usko tai älä – kalakastike toimii tässä ihmeen hyvin)

Lisäksi

  • 200 g maukasta juustoa raastettuna (esim. puna-/mustaleima Emmentalia tai parmesaania)
  • 1 pkt (250 g) gluteenittomia lasagnelevyjä (esim. Urtekram tai Semper)

Aloita valmistamalla jauheliha. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Murustele joukkoon myös liemikuutiot (HUOM. maustetut tomaattimurskat saattavat sisältää valmiiksi suolaa). Lisää sipulien kypsyttyä mausteet, tomaattimurska, balsamico ja hunaja. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja valmista sillä aikaa valkokastike sekoittamalla sen ainekset keskenään.

Kokoa lasagne. Voitele kaksi suurehkoa uunivuokaa oliiviöljyä. Levitä vuoan pohjalle kerron jauhelihakastiketta, sen päälle lasagnelevyjä ja levyjen päälle valkokastiketta. Jatka niin monta kerrosta kuin vuokaan mahtuu. Lopeta valkokastikkeeseen ja levitä sen päälle kerros juustoraastetta. Paista uunissa 175 C asteessa noin 45 minuuttia. Voit peittää vuoan foliolla jos juusto meinaa ruskistua liikaa. Kokeile lasagnelevyjen kypsyys haarukalla. Anna lasagnen vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.si

Katso myös maailman helpoin makaronilaatikko ilman makaronien keittämistä ja blogin suosituin resepti, jauheliha-kesäkurpitsavuoka 😉

Lisää reseptejä niin arkeen kuin juhlaankin löytyy reseptihakemistosta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (15)
  1. En törmmännyt ennen kommentteihin että valkokastike on tunkkaista. Se tehdään aina punaiseen maitoon ja voihin. Gluteeniton on toki hankala rasti.

    Kylläkin, jos ruskistaa liikaa jauhoja tai kastike tarttuu kattilan pohjaan ja palaa (muodostuu ruskea kerros kattilan pohjaan), toki maku vääristyy. Kaiken ruuan voi pilata. Voijauhoa ei saa ruskistaa yhtään vaan miedolla lämmöllä pari minuuttia kypsentää koko ajan sekoittaen.

    Pieni vinkki on että ensin länmittää maidon miedolla lämmöllä 50 asteeseen (jos lämpötila on mieto, maitoa ei tarvitse sekoittaa. Omassa induktioliedessä tämä on 5/15) ja toisessa kattilassa valmistaa voijauho seoksen. Sitten lisää maidon vähitellen jäähtyneeseen voijauhoseokseen ja sitten jatkuvasti sekoittaen kuumentaa kastikkeen kiehuivaksi ja antaa kiehua 5min hyvin miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.

    Sen verran olen italopuritaani jos ei halua tehdä bechamel kastiketta, sen korvike on ricotta tuorejuusto. Juustoraaste on aina parmesaani. Lidlin parmesaanipalassa on hyvä hintalaatusuhde kuten myös italiaviikkojen oliiviöljyssä (ostin juuri 9 pulloa). Oman lasagnen teen kuten bolognassa ja raguhun tulee, sofrito, hyvää oliivioljyä, tölkkitomaatteja ja valkoviiniä punaisen sijaan. Voi ehkä yllättää mutta italiassa ei tungeta yrttejä lasagneen, lehtipersiljaa kylläkin. Siksi sen tekeminen onkin hivenen haasteellisempaa, kuten aina ”yksinkertaisen” ruuan kanssa. Raaka-aineet ja tekniikka tuovat maut. Savupaprika saisi nonnan kääntymään haudassaan.

  2. Hei, missä vaiheessa reseptissä mainitut puolikkaat kirsikkatomaatit lisätään? Laitetaanko ne vuokaan kypsentämättöminä jauhelihan päälle, vai keitetäänkö tomaattikastikkeen mukana? Varmasti molemmilla tavoilla tulee hyvää! Kokeilen tänään ensimmäistä tapaa.

    1. Itse sekoitin ne kastikkeeseen (pannulle murskan kanssa, jotta pehmenevät hiukan), mutta kai niitä voisi kerroksia kasatessakin jauhelihakastikkeen päälle asetella.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *