Luonnonkosmetiikassa reilusti alkoholia

Oletteko huomanneet että joistain luonnonkosmetiikkatuotteista tulee voimakas alkoholin lehahdus kun purkin avaa tai tuotetta käyttää? Mistä tämä johtuu? Kyseessä ei ole vain hajuste, joka vain muistuttaa hajultaan alkoholia, vaan luonnonkosmetiikka saattaa ihan oikeasti sisältää enemmän alkoholia kuin muut tuotteet, sillä se kuuluu harvoihin luonnonkosmetiikassa sallittuihin säilöntäaineisiin.

alkoholi luonnonkosmetiikassa

Itselläni olivähän aikaa sitten testattavana pari luonnonkosmetiikkaa edustavaa kasvovoidetta ja ihmettelin ensimmäisellä käyttökerralla viinaista tuoksua. Kurkkasin tuubin takaa ainesosalistan eli INCI-listan, ja siellähän se alkoholi oli heti toisena veden jälkeen.

Voide 1: Aqua (Water), Alcohol denat.*, Glycine Soja (Soybean) Oil*, Glycerin, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*,-

Voide 2: Aqua (Water), Alcohol denat.*, Glycerin, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Glycine Soja (Soybean) Oil*, –

Noissa ainesosalistoissahan on se logiikka, että ensimmäisenä pitää mainita se raaka-aine, jota tuotteessa on eniten ja viimeisenä se, jota on vähemmän. Useat tuotteet alkavat vedellä, joka on loistava liuotin monille hoitaville ainesosille. Yritän itse valita tuotteita, joiden INCI:ssä olisi hoitavia ainesosia, kuten esimerkiksi kasviöljyjä ja glyseriiniä, mahdollisimman korkealla eli mahdollisimman alkupäässä ainesosalistaa, mutta sitäkin näkee että ensimmäiset kymmenen sijaa ovat vain vettä ja koostumusta paksuntavia aineita. Joskus hoitavat aineet ovat niin tehokkaita että pieni pisara riittää paljon, mutta joskus tuotteet todellakin ovat vain paksunnettua vettä.

Mutta takaisin alkoholiin. Jos alkoholi (alcohol denat., alcohol, ethanol) on ainesosalistalla toisena, tarkoittaa se tyypillisesti että tuotteessa on eniten vettä ja toiseksi eniten alkoholia – ei kuulosta kovinkaan hoitavalta. Alkoholi kuivattaa ihoa, ja tämän huomaan monesti työssäni laboratoriossakin. Ja mihin käytän alkoholia työssäni? Bakteerien ja solujen tuhoamiseen. Iho sen sijaan tarvitsee omaa bakteeriflooraansa, eikä ihon solujen tappaminen ollut ensimmäisenä mielessäni. Ihan näin mustavalkoista se ei tietenkään ole – tippa alkoholia ei tee naamaasi reikää – mutta en siltikään olisi heti innoissani pistämässä alkoholia iholleni.

alkoholi luonnonkosmetiikassaAlkoholi haihtuu nopeasti, ja siksi alkoholia sisältävät kosteusvoiteet tuntuvat imeytyvän nopeasti, mutta todellisuudessa nopeasti imeytymisen tunne tulee siitä että tuotteen kosteus haihtuu nopeasti ilmaan. Koko tuote ei siis haihdu, vaan siitä jää iholle voiteen muita ainesosia, mutta alkoholi  ja osa vedestä haihtuu. Kuivalle iholle tarkoitettava runsasalkoholinen voide voikin siis huonolla tuurilla ylläpitää ihon kuivuutta sen kosteuttamisen sijaan. Itse en pitäisi runsasalkoholisia tuotteita välttämättä parhaana vaihtoehtona herkkäihoisille, eikä itseni ainakaan tekisi mieli pistää moisia lähelle silmiä.

Alkoholin määrällä onkin väliä ja kaikki on suhteellista. Jos alkoholi on incissä keskivaiheilla tai loppupäässä, en hätääntyisi, mutta top vitosessa en välttämättä haluaisi alkoholia nähdä. Kaikki inceistä löytyvät alkoholit eivät suinkaan ole pahasta, vaan esimerkiksi cetyl alcohol, cetearyl alcohol ja stearyl alcohol ovat rasva-alkoholeja, jotka emulgoivat ja pehmeytävät. Kuivattava alkoholi kulkee tavallisimmin nimellä alcohol, alcohol denat tai ethanol.

flow-kosmetiikkaKaikessa luonnonkosmetiikassa alkoholi ei ole läträtty – itselläni on tällä hetkellä käytössä kotimaisen Flow kosmetiikan tuotteita (ks. Flow kirkastaa ihon kevääksi)

Moni blogin lukija haluaisi varmaan suosia luonnonkosmetiikkaa, mutta miten suhtaudutte alkoholiin tuotteissa? Kaikki luonnonkosmetiikka ei todellakaan sisällä alkoholia, mutta tarkistatteko tämän ennen ostamista?

PS. Kun tein taustatyötä tätä kirjoitusta varten, törmäsin monessa paikassa väitteeseen ettei luonnonkosmetiikka sisällä säilöntäaineita. Kuten varmaan kaikille lukijoille kävikin jo selväksi, näin ei suinkaan ole. Säilöntäaineet ovat vain eri aineita kuin ei-luonnonkosmetiikassa – tyypillisesti juurikin alkoholia tai eteerisiä öljyjä.

Aiheesta muualla:

Kemikaalikimara: Tätä et halunnut tietää luonnonkosmetiikasta
Karkkipäivä: Kysymys alkoholin välttelijöille

Kirjoituksia kosmetiikasta ja ihonhoitotuotteista, joita käytän:

Ziaja Goat’s Milk Concentrated Moisturising Day Cream SPF 20
Vedenkestävä ripsiväri pois ilman hankaamista – Ziaja
Itseruskettava – turvallinen rusketus vai terveysriski?
Hengittävä Flow mineraalimeikki sopii kesään
Flow kirkastaa ihon kevääksi
Hellivä hiustenpesu hoitoaineella

voi-hyvinPitkät, värjätyt hiukseni kiittävät hoitoainepesuista, kuva Voi Hyvin-lehden kuvauksista (ks. Päiväni kansikuvatyttönä), kuvan ottanut Johanna Myllymäki

Kuva 1 ja Kuva 2 Unsplash.comista.

Kommentit (1)
  1. Kivvi Ribes Nigrum-puhdistustuotteet aikuisen iholle - Pilkettä
    28.12.2017, 19:24

    […] Yhtä lailla ihon kosteuttamisessa hyvien voiteiden lisäksi ovat sopivat puhdistusaineet. Kaikkien meikinjäämien olisi lähdettävä ihoa tukkimasta ja ärsyttämästä, ja jotta kosteusvoide ja/tai seerumi imeytyisi hyvin, mutta samalla puhdistuksen pitäisi olla myös tarpeeksi hellävarainen. Inhoan putsareita, jotka jättävät kasvojen ihon kiristävän kuivaksi ja kasvovesiä, jotka tuntuvat vievät viimeisetkin kosteuden rippeet iholta ja/tai helauttavat naaman punaiseksi – näitäkin on nähty, enkä missään nimessä haluaisi ostaa runsaasti alkoholia sisältävää kasvovettä (monet rasvaisen ihot kasvovedet tuntuvat olevan melkoisen alkoholipitoisia – kierosti nuo kuivattavat tuotteet saivat minun ihoni pukkaamaan entistä enemmän talia ja näppyjä teini-iässä). Lisää alkoholista ihonhoitotuotteissa täällä. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *