Pilkettä
Pilkettä

Leipävanukas eli bread pudding voi olla seuraava trendiruoka

Leipävanukas, pullavanukas, bread pudding. Suomalaiset tykkäävät pullasta, köyhistä ritareista ja pappilan hätävarasta, ja ovat kovia kierrättämään parhaat päivänsä nähneitä raaka-aineita, joten miten leipävanukas eli bread pudding ei ole sen tavallisempi ruokapöydissä? Lisäksi leipävanukas muistuttaa vähän puuroa, joka löytyy useimpien suomalaisten lautaselta. JLeipävanukas onkin seuraava ruokatrendi jos minulta kysytään. 😉

Suklainen tattaripuuro on hauskaa vaihtelua peruspuuroon

Itse en ole ikinä ollut peruskaurapuuron syöjä, mutta olen aina tykännyt jouluisesta riisipuurosta kanelilla ja sokerilla, sekä erilaisista uunipuuroista. Äidin ohrauunipuuro oli suosikkini pitkään, mutta nykyään gluteenittomista vaihtoehdoista hittejä ovat raparperipullapuuro ja kookosmaitoon tehty riisiuunipuuro, joka on kuin jälkiruokaa. Yksi suuri innoittaja puurojen pariin oli Puuron uusi aika-kirja, joka on täynnä gluteenittomia ja maidottomia herkkupuuroja. 😉 Vanukkaat ovat myös yksi ”lempiruoistani”. Syön viikoittain erilaisia chiavanukkaita, Perinneruokaa prkl-kirjasta bongattu raejuustovanukas mustikkasopalla on yksi herkuistani ja onpahan täällä blogissa ollut myös Mikä on paras proteiinivanukas?-testikin. 😉 Leipävanukas on yhdistelmä puuroa ja vanukasta, joten en voi olla tykkäämättä siitä – vaikka siihen tulee rusinoita, joita en muuten niin fanita. Kirpeät vadelmat tasapainottavat ne täydellisesti. 😉

Raejuustovanukas on herkullista!

Blogin puuro- ja vanukasreseptejä:

Helmipuuro
Makea kaurauunipuuro marjoilla
Mustikka-kardemummavispipuuro
Nigellan flan eli paahtovanukas
Omena-kanelihelmipuuro
Proteiinivispipuuro
Raejuustovanukas mustikkasopalla
Raparperipullapuuro
Riisiuunipuuro kookosmaitoon
Riisivanukas suolakaramellikastikkeella
Snickers-tuorepuuro
Suklaa-tattaripuuro suolakaramellikastikkeella
Vadelmahelmipuuro
Vaniljainen tapiokavanukas
Vähähiilihydraattinen vispipuuro

Tämän blogikirjoituksen leipävanukas on gluteeniton ja maidoton, mutta voit käyttää siihen myös ihan tavallista leipää/pullaa ja maitoa. 🙂

Gluteeniton ja maidoton leipävanukas eli bread pudding

Ainekset
( 6 Annosta )

Leipävanukas eli bread pudding:
8 siivua
(gluteenitonta) vaaleaa leipää tai pullaa ((hieman kuivahtanutkin sopii hyvin)
1 dl
rusinoita
200 g
jäisiä pakastevadelmia
1/2-1 dl
vaahterasiirappia
1 rkl
ceylonkanelia
1 tl
jauhettua kardemummaa
2 tl
vaniljauutetta
5-6 dl
kookosmaitojuomaa tai mantelimaitoa (leivän kuivuudesta riippuen)
3
kananmunaa
2-3 rkl
Cointreau-likööriä ((ei pakollinen))
Voita tai kookosöljyä vuokaan
Suolakinuskikastike:
1 dl
pehmeitä, kivettömiä taateleita
1-2 dl
kookosmaitojuomaa tai mantelimaitoa
1/4 tl
ruususuolaa ((tai tavallista suolaa))
1 h 05 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 45 min

Tee näin:

Laita suolakinuskikastikkeen taatelit likoamaan väljään veteen. Lämmitä uuni 175 C asteeseen. Sekoita vaahterasiirappi, munat, kookosmaitojuoma ja mausteet keskenään. Kuutioi leivät ja sekoita ne munamaitoon. Anna nesteen imeytyä kymmenisen minuuttia. Kääntele vadelmat ja rusinat leipä-maitoseoksen joukkoon ja kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Paista uunissa 175 C asteessa noin 40 minuuttia – kunnes leipävanukas on asettunut ja saanut hieman väriä. Voit peittää vuoan foliolla jos leipävanukas meinaa tummua liikaa. Valmista suolakinuskikastike leipävanukkaan paiston lopopuvaiheessa. Valuta taateleiden liotusvesi pois ja mittää kastikkeen ainekset tehosekoittimeen. Aja kastike mahdollisimman tasaiseksi ja sileäksi. Voit käyttää kastikkeen tekemiseen myös sauvasekoitinta. Anna leipävanukkaan asettua 15-30 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa suolakinuskikastikkeen kanssa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *