Kirpeän makea tyrnipiirakka

Missä kohdassa sinä olet vuosittaista marjakiertoa? Joko pakkaseen on pistetty uusia marjoja, vai vieläkö sieltä löytyy viime vuotisiakin marjoja? Itse olen jossain sillä välillä. Viime vuotiset mustikat, mansikat, vadelmat ja herukat on syöty pois jo ajat sitten. Uusia mustikoita koitin poimia heinäkuun puolella, mutta sato jäi niin laihaksi että kaikki tuli syötyä sellaisenaan, eikä pakastamista varten jäänyt yhtään ylimääräisiä. Ainoat marjat, joita meiltä löytyy tällä hetkellä pakastimesta, ovat tyrnit, ja niitäkin saa kohta taas lisää. Aika siis käyttää vanhat tyrnit pois alta. 😉

Uunikaurapuuro saa makua marjoista ja makeutta banaanista

Tyrnit ovat herkullisia ja niillä on oma, hieno arominsa. Ne ovat kuitenkin aika hapokkaita, ja niitä on vaikeampi saada kulumaan kourakaupalla toisin kuin makeita mansikoita. En myöskään välitä juuri mehuista tai kiisseleistä, mutta puuroissa ja leivonnassa tyrnit toimivat kyllä hienosti. Yksi suosikeistani on makea uunikaurapuuro tyrneillä, ja toinen suosikkiherkku syntyy kun vaihtaa raparperipiirakan täytteeksi tyrnejä, sillä hapokkaat raparperi ja tyrni sopivat kuin sopivatkin samankaltaisiin resepteihin. Erityisen herkullinen tyrnipiirakka syntyy kun täytteessä käytetään kondensoitua maitoa, joka pyöristää hapokkaan tyrnin karamelliseksi herkkupiirakaksi. Vinkki: tähän piirakkaan kannattaa kokeilla myös muita hapokkaita marjoja, kuten esimerkiksi puna- tai mustaherukoita, tai vaikka puolukoita!

Tyrnipiirakka

Pohja:

  • 160 g (gluteenittomia) Digestive-keksejä
  • 75 g voita

Täyte:

  • n. 2-3 dl jäisiä tai tuoreita tyrnejä
  • 1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
  • 2 kananmunaa

Murskaa keksit hienoksi jauhoksi tehosekoittimessa tai muovipussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon. Pingota leivinpaperi 18-20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan reunojen väliin ja voitele vuoan seinät kevyesti. Taputtele muru-voiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kumoa kondensoitu maito tölkistä kulhoon ja sekoita joukkoon kananmunat. Levitä tyrnit piirakkapohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja kumoa päälle maitoeseos. Paista tyrnipiirakkaa uunissa 175 C asteessa noin 40 minuuttia – kunnes täyte on hyytynyt. Täyte saa vielä tutista hieman kun otat piirakan uunista. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista – piirakka on parhaimmillaan kun se saa tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Vinkki: Tämä tyrnipiirakka onnistuu myös maidottomana, mikäli vaihdat pohjan voin maidottomaan margariiniin ja käytät vegaanista kondensoitua maitoa. Isommista marketeista löytyy mm. kookosmaitopohjaista kondensoitua maitoa.

Lisää reseptejä kondensoidusta maidosta:

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *