Pilkettä
Pilkettä

Kuohkea suklaamousse inspiroivasta Kasvis-ruokakirjasta

Pari viikkoa sitten mainitsin täällä muutaman blogin, jota seuraan (ks. The Blog Awards 2017 ja mainitsemisen arvoisia blogeja). Yksi tuossa kirjoituksessa mainituista blogeista on Hannan soppa, jota pyörittävältä Hanna Hurtalta tuli tänä vuonna myös ihan painettu keittokirja: Kasvis-ruokakirja (WSOY). En ole itse kasvissyöjä, joskin lapsuudessani meillä on syöty vähintään yhtä paljon kasvisruokia kuin liharuokiakin. Pidän lihasta, ja rakastan hyviä kasvisruokia. Hannan soppa-blogi on täynnä inspiroivia ja herkullisen kuuloisia gluteenittomia kasvisruokareseptejä ja niinpä otinkin Hurtan Kasvis-ruokakirjan innolla ja uteliaana vastaan.

kasvis-ruokakirjaKasvis-ruokakirjalla on ihanan retro ulkoasu <3

Kasvis-ruokakirjassa tykkäsin todella paljon siitä, että kasvisruokavaliota ei otettu liian vakavasti siinä missä joissain toisissa yhteyksissä siitä tuntuu tulevan totista touhua. Kirja alkaa Vahingossa vegaani-esisanoilla, jossa Hanna kertoo kuinka on itse ajautunut kasvisruokavalioon puolivahingossa, 12-vuotiaan festaripäätöksen kautta. Reseptit antavat kuitenkin enemmän tilaa ja hengitysvaraa tavalliselle tallaajalle ja niille, joille rikoisemmat raaka-aineet eivät ole vielä tuttuja – maidon ei ole pakko olla kasvimaitoa, vaan tavallinen käy, ja vaikka vegaaniruokavaliossa juuston maun voi hakea ravintohiivahiutaleilla, on Kasvis-ruokakirjan resepteihin sisällytetty myös miten tehdä resepti tavallisella juustolla. Näin sen pitäisi minun mielestäni mennäkin – kukin tyylillään ja niillä sovelluksilla mikä itselle sopii.

Kasvis-ruokakirja esittelee kasvisruokavaliota ja reseptejä perusteellisesti, mutta rennolla otteella

Kasvis-ruokakirjan alussa on hyödyllistä tietoa kasvisruokavaliosta kiinnostuneelle. Kasvisruokavaliostahan ei saa välttämätttä kaikkia vitamiineja ja hivenaineita yhtä helpolla kuin perinteisellä sekaruokavaliolla, ja esimerkiksi B12-vitamiinia saa vain eläinkunnantuotteista. Kasvis-ruokakirja käy läpi mitä kasvissyöjän ja vegaanin pitää ottaa ruokavaliossaan huomioon, ja esittelee myös erilaiset kasviproteiinien lähteet ja miten niitä käsitellään. Näin ummikonkin on helpompi päästä alkuun. 😉

bataattimakaronilaatikkoBataattimakaronilaatikkoa voi maustaa vähän reilumminkin

Kirjasta löytyy seitsemän kappaletta: sopat ja salaatit, katuruokaa, pasta- ja riisiruoat, pääruoat, aamupalat, jälkiruoat ja perusreseptit. Testasin kirjasta kolmea reseptiä: bataattimakaronilaatikkoa, kurpitsalaksaa tofukrutongeilla, ja suklaamoussea. Minua vain riivasi joku ihmeellinen home-epäonni: jouduin ensiksi tekemään bataattimakaronilaatikon myskikurpitsasta kun bataattini olikin homeessa ja viikkoa myöhemmin jouduin korvaamaan kurpitsalaksan kurpitsan porkkanoilla samasta syystä. Kurpitsa oli sitä paitsi tarkastettu pintapuolin ja ostettu vain pari päivää aikaisemmin! No mutta, ei se ole niin justiinsa. Bataattimakaronilaatikossa oli todella kiva idea, mutta makumaailma jäi vähän pliisuksi omaan makuun – reilummalla maustamisella se olisi varmasti herkkua! Tykästyin itse kurpitsalaksaan kovasti, sillä tykkäsin sen inkivääri-chili-lime-korianteri-makumaailmasta. Sitä tulee varmasti tehtyä toistekin, ja toivottavasti seuraavaksi kurpitsalla. 😉 Suklaamousse oli maultaan ihanan tummaa ja todella kuohkeaa.

vegaaninen-suklaamousse

Vegaaninen suklaamousse

100 g tummaa suklaata
1,5 dl aquafabaa eli kikhernelientä (ks. mitä on aquafaba)
1-2 rkl kookossiirappia tai hunajaa
Ripaus vaniljajauhetta

Koristeluun:
Tuoreita vadelmia
Rouhittua suklaata
Rouhittuja hasselpähkinöitä

Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa (suklaa palaa nopeasti). Anna suklaasulan jäähtyä hieman ja vatkaa aquafaba kuohkeaksi, jähmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita kookossiirappi ja ja vaniljajauhe suklaan sekaan. Kääntele noin yksi kolmas osa aquafabavaahdosta suklaasulan joukkoon. Sekoita varovasti loput vaahdosta suklaaseokseen niin että kuohkeus säilyy. Kaada suklaaseos annosmaljoihin ja nosta vegaaninen suklaamousse jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Kasvis-ruokakirjassa annosten koristeluun suositellaan vadelmia, suklaata ja hasselpähkinöitä, mutta niiden puutteessa minä käytin tuoretta minttua. 😉

Monet resepteistä eivät kuitenkaan ole mitään ihan pikaruokaa, vaan tekovaiheita on useita ja jotkut resepteistä vaativat erinäisiä esivalmisteluita. Niinpä kirja sopiikin parhaiten viitseliäille ruoanlaittajille ja kokeneille kokkaajille – oiva joululahjaidea kasvisruoan ystävälle tai kasvisruokavaliosta kiinnostuneelle. 😉

hanna-hurtta-kasvis

Lisää terveellistä ja maukasta ruokaa

PS. Jos olet kiinnostunut maidottomasta, viljattomasta ja/tai gluteenittomasta ruokavaliosta, kurkkaa mitä olen kirjoittanut Puuron uusi aika ja Lohturuokaa-kirjoista!

Kommentit (7)

  1. Unelmahommissa-kirja saa innostumaan – Pilkettä

    […] prkl-kirja uudistaa klassikot – testissä raejuustovanukas mustikkasopalla Kuohkea suklaamousse inspiroivasta Kasvis-ruokakirjasta Puuron uusi aika – puuron ei tarvitse olla tylsää Harhaluuloja hävittävä Aktivoi […]

  2. Marokkolainen bataattisalaatti hurmaa mausteisuudellaan – Pilkettä

    […] kyseinen kasvisruoka on aina ollut menestys. Selailin kuitenkin inspiraatiota hakiessani Hanna Hurtan Kasvis-ruokakirjaa, jossa on gluteenittomia kasvisruokia. Sieltä se löytyi – uusi suosikkini marokkolainen […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *