Ruokaisa punajuurilaatikko jauhelihalla ja hirssillä

Syksy on juuresten aikaa ja ihan aiheeseen liittymättä, silloin tuntuu riittävän kiirettäkin vaikka muille jakaa. Me olemme viimeisen vuoden aikana suunnitelleet poikaystäväni kanssa viikon ateriat etukäteen, ja näin kiireessäkin tulee syötyä fiksusti (meal prep-aiheisia kirjoituksia löytyy täältä). Lisäksi pyrin ruokien suunnittelun avulla pitämään huolen siitä että lautaselle päätyy ainakin osittain satokauden mukaisia vihanneksia ja hedelmiä, ja siinä ne juureksetkin tulevat kuvaan. Sain hiljattain osan äitini kasvimaasadosta, ja sieltähän tuli kerrassaan valtavia punajuuria. Äiti on jo vuosia hehkuttanut punajuurilaatikkoa, johon tulee hirssiä, ja myönnyin vihdoin kokeilemaan sitä. Pikkumuutos oli kuitenkin pakko tehdä: halusin että punajuurilaatikosta tulee vielä ruokaisampi ja lisäsin sen joukkoon proteiininlähteeksi jauhelihaa (lapsuudessani herkkuani oli äidin tekemä punajuuri-jauhelihakastike). Herkullista ja täyttävää – ja kerralla syntyy useampikin annos! 😉

Punajuurilaatikko jauhelihalla ja hirssillä

  • 1 kg punajuuria
  • 800 g jauhelihaa
  • 2 dl hirssiä
  • 1 l kasvilientä (liemikuutioista pakkauksen ohjeen mukaan tehtyä)
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1-2 tl suolaa
  • 1-2 tl kuivattua rosmariinia
  • 1-2 tl kuivattua timjamia
  • Mustapippuria
  • 1/2 dl (gluteenitonta) soijakastiketta
  • Oliiviöljyä

Kuori punajuuret ja keitä punajuuret kypsiksi. Anna punajuurien jäähtyä hieman ja raasta ne sitten raastimen tai monitoimikoneen avulla karkeaksi raasteeksi. Huuhtele hirssi siivilässä ja keitä sitä kasviliemessä 15-20 minuuttia. Hirssin joukkoon saa jääädä ylimääräistä nestettä, se tuo kosteutta punajuurilaatikkoon.  Paista hirssin kypsyessä jauheliha. Murskaa joukkoon valkosipulinkynnet ja silputtu sipuli, mausta suolalla, mustapippruilla ja yrteillä.  Sekoita punajuuriraaste, hirssi ja jauheliha isossa kulhossa tai kattilassa. Maista ruoan suolaisuutta ja lisää halutessasi soijakastiketta (itse tykkään laittaa ruokaan mukavasti suolaa, mutta jos pidät vähäsuolaisesta ruoasta, saattaa suolaisuus riittää sinulle ilman soijaakin). Kumoa punajuurilaatikko kahteen öljyttyyn uunivuokaan ja paista uunissa 175 C asteessa noin puoli tuntia.

Kokeile myös näitä punajuurireseptejä:

Kommentit (2)
  1. Kuulostaa todella herkulliselta! Hirssiä olisi kaapissa ja siitä olisi kiva keksiä jotain uutta. Tämä resepti tuli melkein kuin tilauksesta!

    1. Kiva kuulla! Minulla hirssipussi lojui kaapissa aika pitkään ilman käyttöä ennen kuin kokeilin tätä äidin reseptiä. Koitin myös hirssipuuroa, mutta se ei jotenkin ollut minun makuuni. Suolaisissa ruoissa hirssi tuntuu toimivan sen sijaan kvinoan tapaan. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *