Itse tehty kauramaito

Suomalaiset ovat ehdottomasti maitokansaa, eikä missään päin maailmaa kulu yhtä paljoa maitoa kuin täällä. Monessa paikassa ajatuskin maidosta ruokajuomana on melkeinpä kauhistus, mutta täällä kouluruokalassa kuluu litratolkulla maitoa – miten muuten saisi täyteen sen kolme lasia päivässä? 😀 Suhde maitoon on kuitenkin ristiriitainen, sillä samalla kun maidonkulutus on huipussaan, aiheuttaa se myös ongelmia enemmän kuin muualla. Monissa muissa maissa laktoosi-intoleranssista ei ole tietoakaan ja maitoallergiakin on vähän outo. Tällä hetkellä on päällä kova kasvimaitobuumi, jonka taustalla on monia tekijöitä. Toisilla syynä on maitoallergia tai laktoosi-intoleranssi, toiset kokevat itsensä terveemmiksi ilman maitotuotteita ja osa näkee maidontuotannon ilmastovaikutukset ja eettisyyden ongelmallisina. Erilaiset kasvimaidot valtaavat hyllytilaa, mutta minun perusvaihtoehtoni on itse tehty kauramaito.

Meillä ei juotu lapsuudessa maitoa. Äitini kuuluu siihen ryhmään, joka kokee että laktoosittomatkin maitotuotteet pistävät vatsan sekaisin, ja kukapa siitä tykkäisi? Niinpä meillä olikin kotona enimäkseen soija- ja kauramaitoa. Minä muistan käyttäneeni sitä hieman makeaa HYLA-maitoa puuron kanssa, mutta olin ainoa joka sitä käytti, sillä jokseenkin nirso siskoni kieltäytyi juomasta maitoa muussa kuin kaakaomuodossa tai suklaamurojen kanssa (ks. NIRSO), mutta nekin olivat korkeintaan satunnainen viikonloppuherkku. Maitoa ei siis yksinkertaisesti kulunut. Puurot ja makaronilaatikko tehtiin kauramaitoon, jääkaapissa oli soijajogurttia ja -vanukkaita, ja pakkasessa oli tofujäätelöä.

Itselläni ei ole mitään ongelmia maitotuotteiden kanssa ja minä suorastaan rakastan hapanmaitotuotteita ja juustoja. Varsinaista maitoa en kuitenkaan osta ikinä enkä ole ikinä oikein nähnyt mitään ideaa juoda maitoa. Kyllähän se nyt murojen kanssa menee. Tykkään kuitenkin vaihtelusta ja välillä on kiva ettei ihan joka paikassa ole maitoa (niin kuin Suomessa tuppaa olemaan). Lisäksi olen suurpiirteinen ja laiska kokki, ja olen huomannut että esimerkiksi puurot on huomattavasti helpompi keittää kasvimaidoista! Tavallista maitoa pitää vahtia jatkuvasti ettei se pala pohjaan…  Erilaiset pähkinämaidot ovat herkullisia, mutta itse tehty kauramaito on niin helppo tehdä että pyöräytän usein satsin sitä kun rupean kaipaamaan kasvimaitoa. Homma on helppoa ja siihen tarvitaan vain tiheä siivilä ja tehosekoitin – kannattaa kokeilla!

Itse tehty kauramaito

Ainekset

2 dl
kaurahiutaleita (gluteenittomia tarvittaessa)
5-8 dl
vettä
ripaus
suolaa
kokeile halutessasi lisätä myös ihan pikkuinen määrä vaahterasiirappia tai sokeria - se pehmentää makua
8 h 15 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 8 h 00 min

Tee näin:

Liota kaurahiutaleita väljässä vedessä yön yli. Siivilöi kaurahiutaleet ja huuhtele ne hyvin. Pistä kaurahiutaleet, mausteet ja 5 dl vettä tehosekoittimeen. Sekoita täydellä teholla pari minuuttia. Siivilöi seos uudestaan puhtaaseen pulloon Maista maitoa ja ohenna maun mukaan vedellä. Ravista pullo aina ennen käyttöä.

Vinkki: Voit halutessasi maustaa kauramaidon myös vaniljauutteella. Tee tällöin maidosta myös hieman makeampaa.

treeni-ja-ravinto reseptit ruokavaliot kasvisruoka
Kommentit (1)
  1. Miksi hiutaleet pitää ensin liottaa?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *