Illan tähtenä gruyére

Tarjosin illallista ystävälleni, jonka kanssa meillä on usein ollut tapana syödä juustoja jälkiruoaksi. Tällä kertaa minulla sattui olemaan jääkaapissa erästä aivan erityistä juustoa, gruyèrea. Gruyère on kova, voimakas raakamaitojuusto Sveitsistä. Voimakkuudestaan huolimatta myös moni juustoihin tottumatonkin pitää kokemukseni mukaan siitä. Gruyérea ei ole nykyisin kovinkaan vaikea löytää, Prismoista, Citymarketeista ja hyvinvarustetuista pienemmistäkin kaupoista uskoisin löytyvän jotain ainakin sorttia. Etenkin Kaltbachin luolakypsytetty gruyère, jota myydään ainakin Stockmanneilla, kuuluu omiin suosikkeihini. Siihen on kypsyessä muodostunut suolakiteitä, jotka ratisevat hauskasti hampaissa. Näin hieno juusto ansaitsee pääroolin illallisella, ja muokkasin pari löytämää reseptiä sille sopiviksi. Gruyéren klassinen kumppani on syrah-punaviini, ja sitä meilläkin oli juomana.

SAM_1290 SAM_1331

JUUSTOPIIRAKKA

300 g raastettua voimakasta juustoa (gruyére)
4 kananmunaa
2 dl kermaa
Mustapippuria
Jauhettua muskottipähkinää
Voita vuokaan

Raasta juusto ja levitä se tasaisesti voideltuun vuokaan (halkaisija n. 21 cm). Sekoita keskenään munat ja kerma, ja lisää mausteet. Juustosta tulee itsessään sen verran suolaa ettei sitä mielestäni tarvitse erikseen lisätä. Kaada muna-kermaseos juustoraasteen päälle. Paista uunin keskitasossa 225 ˚C asteessa 25 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

PEKONI-PARSAKAALIGRATIINI

400 g parsakaalia
125 g pekonikuutioita
1 dl kermaa
1 dl creme fraichea
1 rkl dijon-sinappia
Rosmariinia
Muskottipähkinää
Mustapippuria
Voimakasta juustoraastetta (esim. gruyere tai parmesaani) pinnalle
Öljyä vuoan voiteluun

Pilko parsakaali sopiviksi paloiksi ja höyrytä lähes kypsiksi/al denteiksi. Anna parsakaalien valuttaa ylimääräiset nesteet lävikössä sillä aikaa kun paistat pekonit. Voitele vuoka ja lisää sinne parsakaalit ja pekoni, sekoita. Sekoita mausteet kermaan ja kaada seos vuokaan kaalien ja pekonin päälle. Kääntele ainekset sekaisin ja lisää lopuksi päälle juustoraaste. Paista 225˚C asteessa 15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut/ruskistunut sopivasti.

SAM_1338

Sekä piirakka että gratiini olivat erinomaisia! Lisäksi tarjolla oli eri sorttisista salaateista ja rucolasta tehtyä vihersalaattia ja juomana tosiaan punaviiniä, KWV Classic Collection Shiraz Etelä-Afrikasta. Jälkiruoaksi tarjosin viskitryffeleitä ja kanelimanteleita.  Ne sopivat myös hyvin pitkään tarjolla pidettäviksi seurustelun ohella naposteltaviksi. Viskitryffeleistä on tullut jo lähes vakiotarjottavani. Itse olen niihin ihan koukussa, ja vieraillekin maistuu. Ne ovat myös hyvä lahja tai tuominen!

Ilta oli ihana – hyvää ruoka on entistä parempaa kun sen saa jakaa rakkaiden ihmisten kanssa.

SAM_1326
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (35)
  1. Chevrépiirakkaa hyvässä seurassa | Pilkettä
    2.2.2013, 19:30

    […] ← Illan tähtenä gruyére February 2, 2013 · 7:30 pm ↓ Jump to Comments […]

  2. Gruyérepiirakan uusinta | Pilkettä
    24.2.2013, 06:25

    […] taannoin ystävälleni illalliseksi gruyérepiirakkaa (gruyére on siis yksi maailman parhaista juustoista, esittely juustosta aiemmassa postauksessa). […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *